• Novinky

          • Rovesníci pomáhajú

          • 29. 5. 2023
          • Na kamarátskych vzťahoch musíme stále pracovať. Že je to v súčasnosti  nutnosťou vidíme na každom kroku. Naši rovesníci Juraj, Marek a Matúš prišli medzi druhákov sa nielen „zahrať“, ale ukázať im aké dôležité je pestovať si medzi sebou vzájomnú úctu, porozumenie a láskavosť.

        • Deň včiel
          • Deň včiel

          • 29. 5. 2023
          • Vedeli ste, že včelia kráľovná žije 2 až 6 rokov, robotnice iba 1 až 4 mesiace a trúdy 30 až 60 dní? Toto všetko a mnoho iného sme sa dnes dozvedeli od pána včelára Michala z Opátky, ktorý poctil svojou návštevou náš školský klub detí. Priblížil nám život a význam včielok a oboznámil nás, čo robí včelár v jednotlivých obdobiach a ako sa o včielky stará. Celkom zblízka sme mohli vidieť živé včely v pozorovacom úli, spoznali sme včelie produkty, včelárske pracovné pomôcky, ochutnali sme pravý slovenský med a na záver si každý z nás mohol vyrobiť sviečku z včelieho vosku. Návšteva nás veľmi potešila. 

          • Turnaj vo vybíjanej - prváci

          • 29. 5. 2023
          • Naši prváci sa na niekoľkých hodinách telesnej výchovy oboznámili s pravidlami vybíjanej a vyskúšali si hru v družstvách. Nastal čas zmerať si sily v turnaji medzi prvákmi. Všetci bojovali naplno a tešili sa z výhry. Každé družstvo získalo medailu a sladkosť. Pre triedu vybojovali gymnastické obruče, ktoré využijú na hodinách telesnej aj v ŠKD na školskom dvore. Ceny pre žiakov venovalo Súkromné centrum voľného času Galaktická, za čo ďakujeme.

        • Súťaž v hláskovaní v anglickom jazyku 
          • Súťaž v hláskovaní v anglickom jazyku 

          • 22. 5. 2023
          • Dňa 18. 5. 2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v hláskovaní v anglickom jazyku " Speeling Bee" pre žiakov 1. stupňa SZŠ. Žiaci 3. a 4. ročníka súťažili v štvorčlenných triednych družstvách. Súťažilo sa v štyroch kolách. V 1. kole žiaci hláskovali jednotlivé slová po písmenách. V 2. kole žiaci zapisovali slová, podľa diktovaných hlások, v 3.kole prepísali slová z vyhláskovanej formy a v 4. kole tvorili nové slová z daných písmen. Po sčítaní bodov sa rozhodlo o poradí víťazov. Žiaci boli veľmi šikovní, tešili sa zo spolupráce a peknej odmeny.

            Výsledky súťaže:

            1. miesto: III. A  Ema Kačeňáková, Jana Birková, Michal Ferenčák, Richard Varga

            2. miesto: III. B  Roman Bruňacký, Júlia Mlynárová, Nela Kostíková

            3. miesto: III. C Stella Grohová, Olívia Lenártová, Lea Töröková, Viktória Laparová

             

            1. miesto: IV. D   Peter Hirjak, Alexandra Velková, Michaela Marinecová, Nela Tomášová

            2. miesto: IV. B  Peter Plško, Adam Mitruška, Matej Tomko, Emma Jančišinová

            2. miesto: IV. A  Aoede Anna Rajan, Matej Kiraľvarga, Mathias Majerský, Eliška Venglarčíková 

            3. miesto: IV. C  Veronika Lukáčová, Hana Didnianská, Zoe Škovránková, Natália Babicová

            Viťazom srdečne blahoželáme!

             

            Spelling Bee in English Language

            On 18th May 2023 our pupils from the 3rd and 4th year competed in the school round of Spelling Bee. They worked in teams consisting of four pupils from each class and they had to reach the maximum number of points in each of four different spelling tasks. Our pupils were excited to work together in teams and they really enjoyed the atmosphere there.

            The winners are:

            1st place: III. A  Ema Kačeňáková, Jana Birková, Michal Ferenčák, Richard Varga

            2nd place: III. B  Roman Bruňacký, Júlia Mlynárová, Nela Kostíková

            3rd place: III. C Stella Grohová, Olívia Lenártová, Lea Töröková, Viktória Laparová

             

            1st place: IV. D   Peter Hirjak, Alexandra Velková, Michaela Marinecová, Nela Tomášová

            2nd place: IV. B  Peter Plško, Adam Mitruška, Matej Tomko, Emma Jančišinová

            2nd place: IV. A  Aoede Anna Rajan, Matej Kiraľvarga, Mathias Majerský, Eliška Venglarčíková 

            3rd place: IV. C  Veronika Lukáčová, Hana Didnianská, Zoe Škovránková, Natália Babicová

            Congratulations to the winners!

          • DVOJNÁSOBNÉ VÍŤAZSTVO v krajskom kole BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • 18. 5. 2023
          • V utorok 16. mája bojovali na pôde Gymnázia na Poštovej ulici v našom meste žiaci z celého Košického kraja o čo najlepšie umiestnenie v 57. ročníku Biologickej olympiády kategórie E. Naša škola mala zastúpenie vo všetkých odbornostiach - botanike, zoológii aj geológii vďaka mladým biológom, ktorí si zabezpečili postup víťazstvom v okresnom kole. O objektívne hodnotenie jednotlivých častí súťaže sa starala odborná komisia pozostávajúca z vysokoškolských pedagógov a vedeckých pracovníkov Východoslovenského múzea. Botanici a zoológovia museli zvládnuť náročný teoretický test, identifikovať predložené rastliny a živočíchy v slovenskom i latinskom názvosloví, vysvetliť postup pri ich identifikácii komisii, odpovedať na jej otázky k tematickému zameraniu tohto ročníka súťaže a predložiť svoje zbierky prírodnín spolu s popisom a mapkami ich výskytu v našom okolí. Geológov čakalo navyše zvládnutie množstva chemických vzorcov minerálov, zloženia hornín, znázorňovanie ich výskytu do slepej mapy Slovenska, ... O tom, že naši žiaci dokázali získané a pre súťaž nevyhnutné teoretické vedomosti i praktické zručnosti perfektne využiť, svedčia ich vynikajúce umiestnenia. O historický úspech našej školy sa postarali ôsmaci – botanička Karin Szabová a geológ Dávid Kassai, ktorí si vďaka 1. miestu vo svojich odbornostiach vybojovali postup do júnového celoslovenského kola. Zoológ Matej Glončák zo VI. B premenil svoj dlhoročný záujem a lásku k doma chovaným živočíchom na skvelé 2. miesto. Zo záujmu našich žiakov o prírodu sa veľmi tešíme, ďakujeme im za reprezentáciu školy, želáme veľa ďalších úspechov a Karin a Dávidovi držíme palce na celoslovenskom kole.

        • Báseň v anglickom jazyku pri príležitosti Dňa matiek
          • VSE CITY RUN - DNEPERSKÁ

          • 16. 5. 2023
          • Jeden z najväčších slovenských charitatívnych behov, VSE CITY RUN, vnímaný aj ako súčasť programu a aktivít spojených s Medzinárodným maratónom mieru, rozbehal vo štvrtok 11. mája Košice.

            Počas slnečného štvrtkového dňa prilákal do centra Košíc opäť množstvo ľudí s rýchlymi nohami a veľkým srdcom pripraveným pomôcť iným. V poradí už pätnásty ročník jedného z najväčších benefičných športových podujatí na Slovensku spojil športové kluby, známe osobnosti, deti i širokú verejnosť pre dobrú vec.

            1 758 účastníkov spolu s generálnym partnerom Východoslovenskou  energetikou vybehali na 4 kilometrovej trati v uliciach mesta krásnu sumu 9 797 Eur. Tá poputuje na účet Spoločnosti detskej onkológie v Košiciach.

            Vyzbierané finančné prostriedky budú využité na nákup špeciálneho zdravotníckeho materiálu, modernizáciu oddelenia detskej onkológie a hematológie nákupom nového vybavenia a zariadenia prípadne na relaxačno – ozdravné pobyty pre deti z oddelenia a na iné nevyhnutné výdavky oddelenia.

            Medzi tými, ktorí síce neobsadili prvé priečky, no v duchu hesla „Vyhráva jeden, pomáha každý“ podporili myšlienku podujatia, sme boli aj my s našimi žiakmi a ich rodičmi z DNEPERSKEJ. V jednotných žltých tričkách s naším logom, sme rozžiarili trať a spoločne s úsmevom sme tento beh zvládli. Bol to pre mnohých z nás úplne nový športový zážitok, na ktorý tak skoro nezabudneme. Dáme to aj o rok? Čo poviete?

          • Krajské kolo geografickej olympiády

          • 11. 5. 2023
          • Veľmi nás teší, že máme šikovných žiakov, ktorí dosahujú vynikajúce výsledky v rôznych oblastiach. Na krajskom kole geografickej olympiády nás tento rok reprezentovali Rebeca Szilassyová (IX. B) a Lea Lazárová (VII. B). Obe dievčatá sa usilovne pripravovali v rôznych témach aj v praktických zručnostiach. A oplatilo sa, nakoľko obe dosiahli veľmi pekný počet bodov. V rámci kategórie F (6. a 7. ročník) sa dokonca Lea umiestnila na 3. mieste. Obom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a prajeme im, aby pri spoznávaní sveta s ľahkosťou zdolávali všetky prekážky.

        • Týždeň zdravia
          • Týždeň zdravia

          • 10. 5. 2023
          • Uplynulý týždeň v ŠKD prebiehal Týždeň zdravia. V pondelok sme s deťmi cestovali na pomyselnú dovolenku do Egypta a cez pamiatky sme sa dostali až k potravinovej pyramíde. Potešilo nás, že väčšina detí má dobrý prehlaď o zdravých a nezdravých potravinách. Od utorka mali deti možnosť svoje vedomosti predviesť aj v praxi v podobe zdravého olovrantu. V stredu sme si zostavili „Moje zdravé menu“ kreslením a maľovaním na papierové tanieriky. Vo štvrtok sme vysvetlili termín duševné zdravie a formou aktivity „Cítim sa dobre keď...“ sme sa naučili cielene vnímať dobré pocity. Tiež si deti vyskúšali, či dychové relaxačné cvičenia naozaj fungujú. Počasie nám prialo a na piatok prinieslo slniečko, ktoré je pre naše fyzické a psychické zdravie nenahraditeľné rovnako ako pobyt vonku a preto v tento deň sme sa spoločne stretli na školskom ihrisku pri aerobiku pre skúsených a každý z nás zvládol aj pár krokoch v rytme tanečnej hudby pre začiatočníkov.

          • Talent show

          • 9. 5. 2023
          • Každoročne sa žiaci našej školy zapájajú do talentovej prehliadky, ktorú organizuje MČ Nad jazerom. V rôznych umeleckých kategóriách – recitácia, hra na hudobný nástroj, sólo aj skupinový tanec, výtvarné práce – sa na Talent show 28. apríla predstavili aj naše deti. Sme radi, že svoje nadanie a talent rozvíjajú a zdokonaľujú a aj takýmto spôsobom reprezentujú našu školu.

          • Krajské kolo chemickej olympiády

          • 9. 5. 2023
          • Dňa 27. 4. 2023 sa v chemickom laboratóriu Strednej zdravotníckej škole na Moyzesovej ulici č. 17 v Košiciach konalo krajské kolo chemickej olympiády. Našu školu reprezentovala víťazka okresného kola tejto súťaže Antonina Konyk. V konkurencii 27 žiakov Košického kraja obsadila 12. miesto. Srdečne blahoželáme a veľmi sa tešíme z jej úspechov. Nech sú pomyselným počiatkom vstupu do sveta chémie, ktorá jej otvorí cestu k ďalším úspechom a radosti z objavovania nového.

          • Slovenské a anglické krstné mená s Edwardom

          • 9. 5. 2023
          • English and Slovak First Names with Edward

            On 3rd May2023 our pupils had another wonderful chance to spend an amazing time with Edward online. He told them about his family and our pupils shared some information about their families. They were talking about some traditional Slovak and American first names and their translations. Edward said a letter from the alphabet and our pupils came up with many first names starting with that letter. Would you guess how many names Edward has? Six! We are looking forward to meeting Ed online again! 

            Slovenské a anglické krstné mená s Edwardom

            V stredu 3. mája 2023 sa naši žiaci opäť online stretli s Edwardom, ktorý im porozprával o svojej rodine. Niekoľkí žiaci mu na oplátku hovorili o svojich rodinách. Spoločne porovnávali tradičné slovenské a anglické krstné mená a ich preklad. Zahrali si hru zameranú na precvičovanie mien. Edward povedal prvé písmeno abecedy a žiaci pohotovo hovorili krstné mená, ktoré sa na dané písmeno začínajú. Uhádli by ste, koľko má Edward mien? Šesť. Tešíme sa na ďalšie online stretnutie s Edwardom!

          • Moje mesto - celomestská výtvarná súťaž

          • 9. 5. 2023
          • Aj malí žiaci dokážu veľké veci, o to viac sa tešíme a gratulujeme Adamkovi Vancákovi z I. C triedy za čestné uznanie v celomestskej výtvarnej súťaži: MOJE MESTO. V konkurencii 155 prác sa porote zapáčila Urbanova veža, ktorú Adamko kreslil uhlíkom. Prajeme ti ešte veľa ďalších úspechov, nielen výtvarných. Len tak ďalej!

          • Sľubica už čaká

          • 8. 5. 2023
          • Blíži sa nám ďalšia túra a s ňou druhý výhľad na Tatry.
            Keďže sa potrebujeme dostať na Spiš (tretí najvyšší vrch Braniska), vyrážať budeme skôr. Stretneme sa 20. mája pri našej škole o 7:00 (objednaný autobus bude odchádzať 7:15). Cesta do našej východzej dedinky Dúbravy trvá okolo hodiny. Odtiaľ sa už vyberieme pešo po modrej k Humencu (sedlo) a pokračovať budeme po zelenej až na vrchol Sľubice. Celkové prevýšenie tejto trasy je cca 500 m (mierny kopec), no očakávame krásne výhľady po celom Spiši. Určite budú dobrou pomôckou turistické paličky, no pôjde to aj bez nich.

            Cesta na Sľubicu trvá cca 2:30 hod. Na vrchole nás čaká ten najhlavnejší výhľad. Zjeme zásoby na doplnenie energie, zahráme sa nejaké hry, porozprávame sa a napokon... už len zostúpime naspäť do Dúbravy (cca 1:30 hod.).

            Približný návrat späť ku škole je 16:30 až 17:30.

            Veríme, že si výlet užijeme, spoznáme nových priateľov a budeme mať pekné zážitky. Výlet je určený pre žiakov, rodičov aj učiteľov... najlepšie je ísť aj s rodinnými príslušníkmi (najmä žiaci prvého stupňa). Príďte na rodinný dneperský výlet.

            Prihlásiť sa môžete mailom: jakubova.ludmila@dneperska.sk do 17.5. Nakoľko budeme mať objednaný autobus, cena na osobu bude podľa počtu turistov – predbežne 10 €.

            Tešíme sa na všetkých turistov Ľ. J.

        • IQ olympiáda
          • IQ olympiáda

          • 4. 5. 2023
          • Súťaž určená žiakom základných škôl a prvého stupňa osemročných gymnázií zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí. Pozostáva z logických úloh, nie je teda zameraná na zisťovanie vedomostí získaných štúdiom. Jej cieľom je preverenie schopnosti rýchlo a logicky uvažovať, spoznanie pamäťových schopností žiakov či samostatného vyvodenia logického úsudku. Súťažiacim umožňuje využiť vlastnú kreativitu pri riešení 25 zadaných problémov v časovom úseku 30 minút.

            Tohtoročné školské kolo má už svoju víťazku  – Evku Janeczkovú zo VII. A, ktorá sa zároveň stala našou jedinou regionálnou finalistkou. V májovom regionálnom kole spolu s 80 súťažiacimi z Košického a Prešovského kraja zabojuje o postup do celoslovenského finále na Zvolenskom zámku.

            Aj napriek svojej vysokej náročnosti oslovuje súťaž žiakov už 12 rokov. V rámci Slovenska sa v práve prebiehajúcom školskom roku do nej zaregistrovalo 12 622 žiakov, z toho 1 231 v našom kraji. Svoj prirodzený talent riešiť logické úlohy si vyskúšalo aj 43 žiakov II. stupňa našej školy. Tých najlepších nájdete v priloženej TOP 10:

            1. Janeczková Eva – VII. A

            2. Ferenčík Juraj – VII. A

            3. Pahulyi Patrik – VIII. B

            4. Furinová Natália – IX. B

            5. - 6. Szabová Karin – VIII. B

            5. - 6. Szilassyová Rebeca – IX. B

            7. Tóthová Veronika – IX. B

            8. Horňák Sebastián – VIII. A

            9. Virágová Tamara – V. B

            10. Kassai Dávid – VIII. B

            Evke k úspechu srdečne blahoželáme a prajeme správne a rýchle rozhodovanie pri riešení náročných úloh v ďalšom kole. Všetci účastníci školského kola si môžu svoje výsledky pozrieť na stránke súťaže po zadaní prihlasovacích údajov. Tí z vás, ktorí zatiaľ nenašli odvahu otestovať svoju šikovnosť, tak môžu urobiť opäť o rok. Vaše matematikárky vás o súťaži budú včas informovať. Tešíme sa na váš záujem.

          • Zdravie na tanieri/Gesundheit auf dem Teller

          • 2. 5. 2023
          • Na hodinách nemeckého jazyka sa posledné týždne deviataci museli popasovať s lekciami týkajúcimi sa zdravia a zdravého životného štýlu. Riešili nielen rôzne ochorenia, návštevu lekára, ale pozreli sa aj na to, ako si zdravie udržať a podporiť ho, či už cvičením alebo stravovaním. Ako deviataci vyriešili úlohu, zostaviť niečo zdravé na tanier – to už prináša galéria fotiek ich nápadov s bonusom – obsahom vitamínom. Pokojne sa môžete inšpirovať, a pripraviť si niečo pod zub, či už na raňajky, obed alebo večeru.
            Mgr. Rapavá a žiaci IX. B a IX. A

        • Olympiáda mladých vedcov
          • Olympiáda mladých vedcov

          • 28. 4. 2023
          • Dňa 29. 3. 2023 sa konal 20. ročník Olympiády mladých vedcov kvalifikácie IJSO, ktorá pozostávala z domáceho experimentu a online testu.
            Ako prvý z našej školy mal odvahu zúčastniť sa tejto náročnej súťaže Martin Jenčík, žiak IX. B triedy.
            V konkurencii 108 žiakov z celého Slovenska riešil náročné úlohy z chémie, fyziky a biológie. V tejto súťaži obsadil krásne 36. miesto. Srdečne blahoželáme.                      

          • Pani policajtka v 4. ročníku

          • 27. 4. 2023
          • V mesiaci apríl našich štvrtákov p. policajtka zasvätila do témy environmentálnych trestných činov. Táto, na prvý pohľad náročná téma, rozprúdila živú debatu. Veď kto by už nepočul o nelegálnom vyrúbaní stromov, nelegálnych skládkach, o týraní zvierat a predávaní šteniat na čiernom trhu. Žiaci sa dozvedeli ako postupovať, ak sa s niečím takým stretnú v živote. Samozrejme, nikdy sa nesmie konať na vlastnú päsť. O pomoc treba poprosiť dospelých alebo príslušníkov verejnej polície.

            Pani policajtke ďakujeme a tešíme sa na ďalšie besedy, ktoré pomôžu deťom zodpovedne sa správať v každodenných situáciách.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38 Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186 Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme. platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540 školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie