• Novinky

          • Malý čitateľ

          • 27. 4. 2023
          • Dňa 12. 4. 2023 si žiaci prvého stupňa zmerali svoje sily v školskom kole súťaže „Malý čitateľ“. Prelúskali sa zaujímavými literárnymi textami a museli odpovedať na neľahké otázky z textov.
            Žiaci sa s textami popasovali statočne a všetci súťažiaci boli úspešní. O víťazoch v takmer všetkých kategóriách, tak rozhodol čas.

            Súťažili v štyroch kategóriách:
            1. ročník
            1. miesto: Zack Škovránek I. B
            2. miesto: Peťka Zetyaková I. A
            3. miesto: Paťka Horváthová I. C

            2. ročník
            1. miesto: Ján Zeleňák  II. C
            2. miesto:  Alžbetka Čorňáková II. A
            3. miesto: Perla Mojžišová II. B

            3. ročník
            1. miesto: Ján Onderišin  III. C
            2. miesto: Samuel Pitoňák III. A
            3. miesto: Júlia Mlynárová  III. B

            4. ročník
            1. miesto: Peter Hirjak IV. D
            2. miesto: Barbora Hutníková IV. B
            3. miesto: Alžbetka Pješčáková IV. C

            Všetkým výhercom blahoželáme!

          • Deň otvorených záhrad

          • 26. 4. 2023
          • V piatok sa dvere našej školskej záhrady otvorili nielen pre našich žiakov, ale aj pre dospelých návštevníkov, ktorí sa prišli pozrieť, čo sa nám v nej zatiaľ podarilo vybudovať. Po záhrade ich sprevádzali vyškolení sprievodcovia Dianka PavláskováŠimon Sedláček zo VI. B a ukázali im napr. ovocný sad, kvetinovú lúku, jedlý les, či bylinkové záhony a vysvetlili ako tieto prvky pomáhajú klíme. Do vyvýšených záhonov tretiaci a štvrtáci po prvýkrát zasadili zeleninu. Ich starostlivosť im neskôr prienesie zdravú odmenu plnú vitamínov. 

            Ďakujeme ekocentru SOSNA, najmä RNDr. Silvii Szabóovej, ktorá je dušou našej Dneperskej klimatickej záhrady a ktorá nám pomohla premeniť sny na realitu. V premene našej záhrady na klimatickú pokračujeme aj naďalej a tešíme sa na ďalšie príjemné stretnutie. 

          • 3 výhľady na Ta3 – spoločná turistika na Hrešnú

          • 26. 4. 2023
          • Na našej škole sme odštartovali novú tradíciu – spoločné výlety pre žiakov, rodičov, učiteľov... všetkých kamarátov Dneperskej. Prvá turistika sa uskutočnila minulú sobotu. Na otvorenie sezóny a náš prvý výhľad na Tatry sme vybrali jednoduchú prechádzku na chatu Hrešná. Aj keď nás nebolo veľa, dobrá nálada bola celý čas a všetci sme si to nesmierne užili. Veď prečítajte si krátku správu Terezky a Kristínky:

            Milí naši spolužiaci,

            V sobotu 22.4. sa konal výlet na chatu Hrešná. Ráno sme sa stretli pri Jumbo centre a odviezli sa do Kavečian, odkiaľ sme vyrazili na túru. Počasie nám vyšlo dobre, bolo slnečno a teplo a užili sme si veľa zábavy. Na výlete sa zúčastnilo trinásť ľudí. Na chate Hrešná sme mali rôzne aktivity, ktoré sa nám všetkým veľmi páčili. Napríklad: hľadali sme drevo, ktoré bude mať približne jeden meter, na mape sme hľadali vrch Heringeš, mali sme odhadnúť, kedy prejde minúta. Pri chate sa pásli kone a my sme mali od chatárov zistiť ich mená. Bola to kobyla Venuša a žrebec Pončo. Boli sme aj na vyhliadke, odkiaľ vidieť Tatry, no veľmi sa nám to nepodarilo, lebo sa v Tatrách už topí sneh a vznikol nad nimi jemný opar. Spoznali sme nové miesta a nových ľudí. Veríme, že sa všetkým zúčastneným výlet páčil. Nezabudnite prísť na túru na Sľubicu (Branisko), ktorá sa bude konať 20.5.2023.

            Tak čo? Pridáte sa nabudúce aj vy? Informácie k ďalšej túre budú čoskoro zverejnené na našej stránke. Ale POZOR, bude potrebné sa dopredu nahlásiť, kvôli počtu miest v autobuse. NEZABUDNITE – 20. 5. 2023 - druhý výhľad na Ta3 – Sľubica.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • 25. 4. 2023
          • V piatok 21. 04. 2023 sme si na našej škole pripomenuli DEŇ ZEME. Porozprávali sme sa o tom, prečo a ako sa treba starať o našu Zem. Deti si vyskúšali rôzne zaujímavé a zábavné aktivity. Precvičili sa v triedení odpadu, zabavili sa pri skladaní puzzle, ruky si zašpinili pri hľadaní ukrytých predmetov v pôde a zasadili zeleninu do našich vyvýšených záhonov. Teraz deti čaká staranie sa o zasadené semienka, aby sa dočkali aj úrody. Celý deň sa niesol v príjemnom duchu, nakoľko nám prialo aj počasie. Veríme, že aj takýmto dňom sme deti motivovali, aby sa o našu Zem starali a nie len v jeden deň, ale počas celého roka.

          • Cesta slovenskou históriou

          • 25. 4. 2023
          • Už sa vám niekedy ktosi prihovoril „po ovečkovsky?“ Veruže ani nám nie (a myslím tým žiakov a ich učiteľov). Až do štvrtkového dopoludnia – 20. 4. 2023. Vo veľkej telocvični našej školy sa  objavila – vážne i veselo – história nás – Slovákov. Dôležité historické momenty pred nami striedali úsmevy na tvárach žiakov aj učiteľov. A to všetko vďaka Šermiarsko-divadelnej kumpánii Via Historica, ktorá ponúkla dobové kostýmy, historické zbrane i šermiarske súboje v humorných divadelných scénkach (a ešte do svojho programu zapojila aj divákov).

            Vo štvrtok dopoludnia sme sa teda mohli preniesť do minulých storočí a odskočiť si do obdobia francúzskej revolúcie, pozrieť si vládu Márie Terézie s jej poradcom Adamom Františkom Kollárom, spomenuli sme si na  najslávnejšieho zbojníka Juraja Jánošíka  a skončili sme pri štúrovcoch a slovenskej hymne.

            Všetkým – malým aj veľkým – sa takáto hodina dejepisu páčila. Budeme radi, ak Via Historica ešte zavíta medzi nás a priblíži nám opäť – s hrdosťou i úsmevom – časť slovenskej histórie.

          • Svetový deň skautingu 

          • 24. 4. 2023
          • Pri príležitosti svetového dňa skautingu (24. 4.) si pani asistentka Merčáková pripravila pre všetkých žiakov druhého ročníka krásnu prednášku. Na nej žiakom vysvetlila čo skauting je, kto ho vykonáva a podľa čoho sú udeľované šatky. Na jej rovnošate si žiaci mohli všimnúť rôzne odznaky, ktoré získala splnením rôznych výziev a tie nám aj bližšie opísala. Bolo to veľmi pútavé a pani asistentke ďakujeme. Veríme, že si to čoskoro zopakujeme. 

          • McDonald Cup 

          • 24. 4. 2023
          • V stredu 19. 04 .2023 sa naši štvrtáci zúčastnili futbalovej súťaže s názvom McDonald Cup. Žiaci podali skvelé výkony a tie nám zaručili jednu výhru (6:1), prehru (7:8) a remízu (4:4). Tieto výsledky stačili na 3. miesto v skupine a 5. miesto celkovo. Zo súťaže si aj napriek tomu odniesli pozitívnu náladu a radosť pre ďalšie turnaje! :)

          • Biologická olympiáda – okresné kolo

          • 24. 4. 2023
          • Naši žiaci už veľa rokov obsadzujú popredné priečky v okresnom kole Biologickej olympiády kategórie E. Táto súťaž ponúka žiakom druhého stupňa možnosť súťažiť v troch odbornostiach: botanika, zoológia a geológia. Každá z nich od súťažiacich vyžaduje teoretické vedomosti presahujúce výkonový štandard učiva daného ročníka ba dokonca aj ZŠ, schopnosť identifikovať predložené rastliny a živočíchy aj v latinskom názvosloví, rozlišovať minerály a horniny a spolu so vzorcami zaradiť do systému alebo skupín podľa ich vzniku či orientáciu na mape lokalít spojených s výskytom neživých prírodnín. Vo štvrtok po veľkonočných prázdninách si naši piati biológovia porovnali vedomosti so svojimi rovesníkmi v rámci okresu i mesta. Tematickým zameraním pre botanikov a zoológov bol les a pre geológov vulkanizmus. Po troch rokoch sa súťaž konala konečne prezenčne, čo súťažiacich potešilo. Hodiny prípravy strávené nad literatúrou, v múzeu no najmä v prírode, premenili všetci na nádherné umiestnenia:  

            Karin Szabová z VIII. B (botanika – 1. miesto)

            Sebastián Horňák z VIII. A (botanika – 4. miesto)

            Matej Glončák zo VI. B (zoológia – 1. miesto)

            Anna Ferenčíková zo VI. A (zoológia – 3. miesto)

            Dávid Kassai z VIII. B (geológia – 1. miesto)

            Šikovným biológom srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a víťazom všetkých odborností želáme veľa úspechov v májovom krajskom kole.

          • S ďalekohľadom na cestách

          • 23. 4. 2023
          • V piatok 21. apríla večer strávili starší žiaci našej školy aktívne a zmysluplne svoj voľný čas pozorovaním vesmírnych objektov pomocou astronomického ďalekohľadu. Podujatie s názvom „S ďalekohľadom na cestách“ realizuje Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV. Súčasťou bola zaujímavá prednáška so zameraním na najnovšie poznatky o vesmíre, výskum planét mimo slnečnej sústavy a hľadanie mimozemského života. Prednáška končila kvízom, žiaci mali možnosť dozvedieť sa niečo nové a odchádzali aj so zaujímavými darčekmi.

            Pre mnohých účastníkov to bolo vôbec prvý krát, čo pozorovali objekty hviezdnej oblohy cez ďalekohľad.

            https://sas.astro.sk/sdnc/

          • Zem bez plastu...

          • 23. 4. 2023
          • Plast je odolný. Ak ho vyhodíte v prírode, rozloží sa až o dlhých 100 rokov. Preto to nerobte! Chválime všetkých, ktorí prázdne plastové fľaše vyhadzujú do recyklačného odpadu určeného pre plasty.
            Naše šiestačky majú šikovné ruky a na hodinách techniky si z plastov vyrobili niečo užitočné alebo dekoračné. Možností je neúrekom. Máme pre vás zopár zaujímavých tipov.

        • ĎAKUJEME, že vidíte život aj z inej strany
          • ĎAKUJEME, že vidíte život aj z inej strany

          • 21. 4. 2023
          • Každý rok sa zapájame do jedinečnej celoslovenskej zbierky pri príležitosti Dňa narcisov. A ani tento rok tomu nebolo inak. Našim rovesníkom z peer skupiny sa vďaka vám podarilo pre Ligu proti rakovine vyzbierať 569,90 eur. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli a pomohli onkologickým pacientom. Malým žltým kvietkom sme im dali vedieť, že ich podporujeme, že na nich myslíme a že v ťažkej chorobe sme spolu s nimi.

          • Slávik Slovenska – školské kolo

          • 20. 4. 2023
          • V utorok 18. 4. bolo v popoludňajších hodinách na našej škole veselo. Zišli sa totiž najlepší speváci z každej triedy, aby súťažili v školskom kole súťaže v speve ľudových piesní Slávik Slovenska.

            Súťažilo sa v dvoch kategóriach: 1. – 3. ročník a 4. – 6. ročník. A tu sú výsledky.
            1. kategória:
            1. miesto – Lea Töröková III. C
            2. miesto – Jonáš Kišiday II. C
            3. miesto – Petra Zetyáková I. A

            2. kategória:
            1. miesto – Christina Štulerová V. A, Paulína Sekeráková V. B
            2. miesto – Anna Ferenčíková VI. A
            3. miesto – Alžbeta Ďurišová V. B, Peter Hirjak IV. D

            Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme palce v okresnom kole.

          • Prvá túra na chatu Hrešná

          • 18. 4. 2023
          • 22. apríl sa blíži a tak vám ponúkame bližšie informácie. Nakoľko je to prvý výlet, trasa nie je veľmi náročná a preto nemusíme vstávať až tak skoro.

            Stretneme sa približne 8:40 na autobusovej zastávke Mlynská bašta (pri Jumbe), využijeme MHD (veď je Deň Zeme). Autobus odchádza 8:56. Do Kavečian prídeme cca 9:20 (ak by niekto chcel prísť priamo tam).

            Odtiaľ pôjdeme čiastočne cez dedinu ku chate Hrešná (nie po zjazdovke), čo trvá približne 1 – 1,5 hodiny. Na chate sa môžeme občerstviť (je tu možnosť  kúpiť si niečo na pitie aj jedenie), urobíme si krátky oddych, niečo sa môžeme zahrať, pokochať sa výhľadmi do doliny a potom už len na skok zájdeme pozrieť na naše Tatry (cca 20 minút od chaty). Napokon už len cesta späť.

            Približný návrat opäť na zastávku Mlynská bašta je medzi 14:00 až 15:00.

            Veríme, že si výlet užijeme, spoznáme nových priateľov a budeme mať pekné zážitky. Výlet je určený pre žiakov, rodičov aj učiteľov... najlepšie je ísť aj s rodinnými príslušníkmi (najmä žiaci prvého stupňa)

            Predbežný záujem mi môžete nahlásiť na mail: jakubova.ludmila@dneperska.sk do 19. 4. (ak by sme boli veľká skupina, nech o tom informujeme DPMK).

            Tešíme sa na všetkých turistov. Ľudmila Jakubová

            plagát Hrešná

        • Zápis prváčikov na školský rok 2023/2024
          • Zápis prváčikov na školský rok 2023/2024

          • 18. 4. 2023
          • V piatok 14. apríla 2023 našu školu navštívili budúci prváčikovia a ich rodičia, ktorí by sa v budúcom školskom roku 2023/2024 radi pridali do našej veľkej rodiny na Dneperskej. Balónová výzdoba pri vchode do budovy pozývala budúcich prváčikov, aby vstúpili a vyskúšali si úlohy z testu školskej zrelosti. Mnohí vstupovali nesmelo, ale vo vestibule ich privítal levík Leo a naše milé žiačky 9. ročníka. Deti hravo zvládli všetky úlohy, ktoré sme pre ne pripravili a získali sladkú odmenu a malé darčeky. Naše usmievavé pani učiteľky sa veľmi tešili zo stretnutia s novými žiakmi. Dovidenia v septembri, milé deti!

        • Veľkonočná vyučovacia hodina angličtiny v IV. B
          • Veľkonočná vyučovacia hodina angličtiny v IV. B

          • 18. 4. 2023
          • Posledná predveľkonočná vyučovacia hodina angličtiny v IV. B bola venovaná Veľkej noci. Zaspievali a zatancovali sme si Pieseň veľkonočného zajačika a hľadali sme anglické slovíčka v hlavolame. Dozvedeli sme sa, ako oslavujú sviatky Veľkej noci vo Veľkej Británii a zabavili sme sa pri pozeraní videa o hľadaní veľkonočných vajíčok v parku. Radi by sme ochutnali teplé sladké buchtičky a vyskúšali si gúľanie veľkonočných vajíčok. Veľmi sa tešíme na slovenské tradície. Sú najlepšie!

            Easter in IV. B Class

            Our pupils from IV. B class had an unusual English class before Easter. They sang and danced the Easter Bunny Bop and did the Easter wordsearch. Also, they learned how Easter is celebrated in the Great Britain and had much fun watching the Egg Hunt video in the park. Our pupils would like to try some hot cross buns and roll some Easter eggs down the hill.  However, Slovak traditions are the best!

          • Ukázalo sa, že svedomitá príprava je počiatkom úspechu

          • 18. 4. 2023
          • Minulý týždeň sme sa potešili informácii o umiestnení našich žiačok deviateho ročníka v okresnom kole chemickej olympiády. Táto súťaž obsahovala praktickú a teoretickú časť. Vo štvrtok 30. 3. 2023 v ZŠ Staničná 13 v Košiciach, v konkurencii 13 žiakov okresu Košice IV sa naše dievčatá  stali úspešnými riešiteľkami a získali popredné miesta.

            Prvenstvo patrilo Antoníne Konyk a Sára Kertésová obsadila 7. miesto.

            Srdečne blahoželáme a Antoníne želáme mnoho úspechov pri riešení úloh krajského kola.

        • Krajské kolo Dejepisnej olympiády
          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • 17. 4. 2023
          • Dňa 3. 4. 2023 sa uskutočnilo na Filozofickej fakulte UPJŠ krajské kolo Dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovala žiačka VIII. B triedy Vivienne Sojková. Stala sa nielen úspešnou riešiteľkou krajského kola, ale umiestnila sa aj na peknom 4. mieste v konkurencii najlepších osemnástich žiakov Košického kraja. Za vynikajúcu reprezentáciu našej školy Vivien ďakujeme a prajeme jej nadšenie pri ďalšom štúdiu dejepisu.

          • Dneperskí sprievodcovia klimatickou záhradou

          • 17. 4. 2023
          • V marci sa 4 naši dneperskí žiaci: Dianka Pavlásková, Šimon Sedláček zo VI. B a Noemi Vašigová, Alex Vysokai z tercie zúčastnili školenia Sprievodca klimatickou záhradou v ekocentre SOSNA v Družstevnej pri Hornáde. To, čo sa tam naučili Vám ukážu v piatok 21. apríla v našej školskej klimatickej záhrade. Príďte sa pozrieť, aké klimatické prvky sa nám spoločne podarilo vybudovať, aby sme minimalizovali dopady klimatických zmien.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38 Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186 Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme. platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540 školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie