• Novinky

          • Prvá túra na chatu Hrešná

          • 14. 4. 2023
          • 22. apríl sa blíži a tak vám ponúkame bližšie informácie. Nakoľko je to prvý výlet, trasa nie je veľmi náročná a preto nemusíme vstávať až tak skoro.

            Stretneme sa približne 8:40 na autobusovej zastávke Mlynská bašta (pri Jumbe), využijeme MHD (veď je Deň Zeme). Autobus odchádza 8:56. Do Kavečian prídeme cca 9:20 (ak by niekto chcel prísť priamo tam).

            Odtiaľ pôjdeme čiastočne cez dedinu ku chate Hrešná (nie po zjazdovke), čo trvá približne 1 – 1,5 hodiny. Na chate sa môžeme občerstviť (je tu možnosť  kúpiť si niečo na pitie aj jedenie), urobíme si krátky oddych, niečo sa môžeme zahrať, pokochať sa výhľadmi do doliny a potom už len na skok zájdeme pozrieť na naše Tatry (cca 20 minút od chaty). Napokon už len cesta späť.

            Približný návrat opäť na zastávku Mlynská bašta je medzi 14:00 až 15:00.

            Veríme, že si výlet užijeme, spoznáme nových priateľov a budeme mať pekné zážitky. Výlet je určený pre žiakov, rodičov aj učiteľov... najlepšie je ísť aj s rodinnými príslušníkmi (najmä žiaci prvého stupňa)

            Predbežný záujem mi môžete nahlásiť na mail: jakubova.ludmila@dneperska.sk do 19. 4. (ak by sme boli veľká skupina, nech o tom informujeme DPMK).

            Tešíme sa na všetkých turistov. Ľudmila Jakubová

            plagát Hrešná

          • Ďalší úspech našich žiakov

          • 13. 4. 2023
          • V našej škole je už pekným zvykom zúčastniť sa na Geografickej olympiáde. A pokračujeme aj v ďalšej tradícii – postup na krajské kolo.

            31. marca 2023 sa uskutočnilo okresné kolo, na ktorom nás reprezentovali deviati naši žiaci. Riešili teoretické aj praktické úlohy – práca s mapou, príklady na mierku mapy, azimuty, svetové strany... Ukázali svoj všeobecno-geografický prehľad a „bojovali“ s ďalšími 89 žiakmi v troch kategóriach.

            A tu sú naši úspešní riešitelia:

            Kategória G (5. ročník): Aleš Hlaváč – 6. miesto, Grétka Rusnáková – 9. miesto

            Kategória F (6. a 7. ročník): Lea Lazárová – 1. miesto, Evka Janeczková – 10. miesto

            Kategória E (8. a 9. ročník): Rebeca Szilassyová – 1. miesto, Danka Rendeková – 4. miesto

            Všetkým blahoželáme a Rebece a Lei držíme prsty na krajskom kole, ktoré ich čaká 26. apríla.

        • Okresné kolo Pytagoriády
          • Okresné kolo Pytagoriády

          • 13. 4. 2023
          • Počas dvoch marcových dní bojovalo 23 našich žiakov zo 4. – 8. ročníka o čo najlepšie umiestnenie na okresnom kole Pytagoriády. Najväčšiu radosť nám urobil Patrik Pahulyi z VIII. B triedy, ktorý svoju kategóriu vyhral s plným počtom bodov a zároveň sa stal jediným úspešným ôsmakom z našej školy.
            V tretiackej kategórii sa najviac tešil Miško Ferenčík (III. A), ktorý obsadil perfektné 2. miesto, Janko Onderišin (III. C) skončil na 4. mieste a k úspešným riešiteľom sa zaradil aj Samko Pitoňák (III. A).
            Najviac úspešných riešiteľov mali naši štvrtáci. Peter Hirjak (IV. D) si vybojoval 3. miesto, o 6. – 7. miesto sa podelili Alžbetka Pješčáková (IV. C) a Barborka Hutníková (IV. B), na 8. mieste skončila Zoe Škovránková (IV. C). K úspešným riešiteľom patrili ešte Adamko Štábla Sofia Valková (obaja zo IV. A)   
            Piatackú kategóriu vyhral Jožko Zeleňák (V. B), jeho spolužiačka Tamarka Virágová obsadila 3. miesto.
            Matematický talent preukázal Jožko Zeleňák aj v kategórii pre 6. ročník, kde sa spoločne s Miškou Petrušovou (VI. A) umiestnili na 9. – 10. mieste.   
            Jediným úspešným zástupcom našich siedmakov sa stal Juraj Kando (VII. B), ktorému patrí 3. miesto.

            Všetkým účastníkom súťaže ďakujeme za reprezentáciu školy. Úspešným riešiteľom blahoželáme a píšeme jednotky do matematiky.

        • Medzinárodný deň florbalu
          • Medzinárodný deň florbalu

          • 12. 4. 2023
          • Dnes (12. apríla) sme si na hodinách telesnej výchovy so žiakmi pripomenuli Medzinárodný deň florbalu. Žiaci mali možnosť si medzi sebou zmerať sily vo florbale počas hodiny. S chuťou si zabehali. Nesmela chýbať pri tom rivalita a smiech, pretože šport - pohyb - zábava sú skvelé v akejkoľvek podobe.
            #medzinarodnydenflorbalu

        • Oznam - záujmová činnosť
          • Modrý deň

          • 5. 4. 2023
          • Každý rok sa 2. apríla mnoho organizácii pripája k celosvetovej kampani „Rozsvieť modrú“, ktorá vychádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených Národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme, snaha začleniť ľudí s autizmom medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život. Ani naši žiaci, učitelia neostali ľahostajní a venovali autizmu myšlienku a pridali sa k ľuďom po celom svete oblečením sa do modra. Je to to najmenej, čo mohli urobiť ako prejav úcty a porozumenia nielen voči autistom samotným, ale najmä voči ich rodičom, opatrovateľom či učiteľom. Veď posúďte sami!

          • Marcové čítanie v anglickom jazyku

          • 4. 4. 2023
          • V marci 2023 sa naši žiaci SZŠ venovali čítaniu kníh v anglickom jazyku. Prvákov a druhákov zaujal detský obrázkový príbeh The Hungry Caterpillar o nenásytnej húsenici, ktorý napísal Eric Carle. Tretiaci odštartovali školský projekt čítania príbehov o zvieratkách Bee a Reader a získali prvé „včielkové“ nálepky do ich čitateľských preukazov. Chlapcom zo VII. A padol do oka príbeh Sherlock Holmes: The Reigate Puzzle, ktorého autorom je Sir Arthur Connan Doyle. Žiaci napísali k tejto knihe recenziu a vytvorili interview medzi hlavnými postavami. A dievčatá z VIII. A zaujal román pod názvom Polyanna od americkej spisovateľky Eleanor H. Porter, ku ktorej vytvorili mapu charakterov a napísali recenziu. V čítaní príbehov v anglickom jazyku budeme pokračovať aj naďalej.

            English Reading in March

            March 2023 at Dneperská Primary School was dedicated to reading. Our pupils from the 1st and 2nd class were reading a picture story The Hungry Caterpillar by Eric Carle. Our 3rd year pupils started the school project Bee a Reader and have already been awarded with the first stickers in their Bee Reader´s Card. The book Sherlock Holmes: The Reigate Puzzle by Sir Arthur Connan Doyle, the story review and the interview among the main characters were very challenging for our boys from VII. A class. Our girls from VIII. A worked with the novel Polyanna, written by the American novelist Eleanor H. Porter and wrote a book review and the map of the book characters. We are looking forward to reading another interesting stories!

        • Tajomstvo Veľkej noci
          • Tajomstvo Veľkej noci

          • 4. 4. 2023
          • Občianske združenie Detská misia pripravilo pre naše deti v školskom klube program, počas ktorého deti odhalili skutočnú podstatu najkrajšieho sviatku roka. Interaktívnymi hrami, scénkami či spievaním sa deti zoznámili s biblickým veľkonočným príbehom. Dozvedeli sa, že tento sviatok nie je len o oblievačke a o tom koľko si chlapci vyšibú, ale o tom, že Veľká noc svojim posolstvom dáva ľuďom silu a nádej do každého nového dňa.

          • Biblia očami detí a mládeže

          • 4. 4. 2023
          • V mesiaci marec sme sa na hodinách Náboženskej výchovy započúvali do príbehov z knihy kníh – Biblie. Spoznali sme príbeh proroka Nehemiáša, ktorý dokázal opraviť múry Jeruzalemského chrámu v rekordnom čase, obdivovali sme krásnu a odvážnu Juditu či perzskú kráľovnú Ester, ktorá zachránila svoj národ pred záhubou.  Žiaci sa potom pokúsili počuté príbehy nakresliť a je nutné povedať, že tvorivosť a predstavivosť im nechýba. Najkrajšie práce boli zaslané do okresného kola súťaže Biblia očami detí a mládeže, tak nám držte palce.

            Víťazné práce:
            1. miesto:  Karin Szabová VIII. B
            2. miesto: Sofia Glajcová VIII. A a Vivienne Sojková VIII. B
            3. miesto: Elena Rapavá VII. A a Karin Ivančíková VII. A

        • Turnaj vo vybíjanej
          • Turnaj vo vybíjanej

          • 3. 4. 2023
          • Posledný marcový deň sa v školskom klube detí niesol v športovom duchu. Naša telocvičňa sa zmenila na „bojové“ pole. Štvrtáci sa odhodlane postavili v turnaji proti vlastným rodičom. Počas hry bolo cítiť napätie i radosť, túžbu po víťazstve a veľké oduševnenie rodičov poraziť. Hoci deti boli veľmi šikovné a obratné na silu
            a bojovnosť rodičov to však nestačilo. Tretie miesto obsadil tím Nelka. Druhé miesto obsadil tím Damián. A prvé miesto obsadil tím Rodičia. No my sa len tak ľahko nevzdáme a rodičom čoskoro vyhlásime odvetu. Ďakujeme všetkým deťom, že statočne bojovali a naším rodičom za to, že si našli čas a prišli si s nami zašportovať.

          • Žiaci za katedrou...

          • 31. 3. 2023
          • Viete o tom, že v našej škole študujú budúci pedagógovia či vychovávatelia? 52 žiakov druhého stupňa odučilo v utorok 28. marca jednu vyučovaciu hodinu v triedach na I. stupni. Pri príležitosti Dňa učiteľov dali svojim bývalým pani učiteľkám milý darček - "postavili sa miesto nich za katedru". Pripravili mladším spolužiakom aktivity, ktoré rozhýbali ich telo, či myseľ. Žiaci spolupracovali v skupinkách, diskutovali, spájali učivo s príkladmi zo života, formulovali myšlienky, hrali sa, spievali, kreslili...
            Ďakujeme druhostupniari, že ste k príprave na vyučovacie hodiny pristúpili zodpovedne a zároveň Školskému parlamentu za pomoc pri organizácii tejto skvelej akcie.

          • Biblická olympiáda

          • 31. 3. 2023
          • V utorok 28. 3. 2023 sa na Teologickej fakulte v Košiciach uskutočnil 21. ročník Biblickej olympiády. Naše družstvo v zložení Martina Királyová, Natália Mirgusová a Sebastián Horňák (všetci VIII. A) si v silnej konkurencii počínalo veľmi dobre a patrí im veľká vďaka a uznanie za reprezentáciu školy. Súťažiacich prišiel povzbudiť aj vzácny hosť – košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč. Okrem zážitku z vysokoškolského prostredia a novej skúsenosti si žiaci odnášajú aj poučenie do ďalších rokov: „Tráva zoschne, kvet zvädne, ale slovo nášho Boha trvá naveky.“ (Izaiáš 40, 8). Nech im teda záľuba v čítaní Biblie vydrží celý život.

        • Každá kvapka sa počíta...
          • Každá kvapka sa počíta...

          • 30. 3. 2023
          • 22. marca si pripomíname Svetový deň vody a hoci sme práve neboli v škole, nezabudli sme naňho. Celý týždeň sa žiaci druhého stupňa venovali téme VODA. Aký má význam pre prírodu a človeka si priblížili piataci formou projektov Kolobeh vody. Starší žiaci sa prostredníctvom kvízu dozvedeli o problémoch v jednotlivých regiónoch sveta, ktoré s tou vzácnou surovinou súvisia. Šiestaci sa zamerali na rôzne podoby vody na našej planéte – dažďová, podzemná, voda v riekach a jazerách a... vedeli ste, že najviac pitnej vody sa nachádza v ľadovcoch? Že niektoré krajiny vedú spor o vodu v riekach, ktoré pretekajú ich územím? Zamysleli ste sa nad tým, odkiaľ máme v Košiciach pitnú vodu a akú diaľku musí prejsť z vodnej nádrže Starina až k nám do bytu? Koľko váži voda a... vážime si ju vôbec? Aj tieto otázky sme spoločne riešili na hodinách biológie, geografie a dokonca sme si ich prepojili aj s pohybom na telesnej výchove. Ako to celé prebiehalo si môžete priblížiť cez fotografie alebo si prezrite našu malú výstavke na dolnej chodbe.

            Z roka na rok máme vody menej už aj na Slovensku (najmä v letných mesiacoch). Preto si ju vážme. Neplytvajme ňou, neznečisťujme ju a snažme sa ju vrátiť späť do kolobehu prírody. Uvidíte, že sa nám neskôr odvďačí.

          • Obedy zadarmo 2023

          • 29. 3. 2023
          • Vážení rodičia, dotácie na školské obedy "zadarmo" sú späť.
            S účinnosťou od 1. 5. 2023 sa mení zákon 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR.
            Nové znenie zákona https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2010/544/20230501.html

            Zmeny v poskytovaní dotácií na stravu reagujú na neustále sa zvyšujúce náklady domácností s deťmi.

            DOTÁCIA na stravu:
            - sa poskytuje na zabezpečenie obeda pre žiaka v základnej škole;
            - sa poskytuje paušálne na obed, za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu;
            - je poskytnutá aj deťom, ktoré sa nemôžu stravovať v školskej jedálni zo zdravotných dôvodov.

            Podmienky poskytnutia dotácie na stravu:
            Podmienkou je písomná žiadosť - návratka zákonného zástupcu dieťaťa, ktorú podáva písomne - osobne za každé dieťa, v školskej jedálni Dneperská 1, 040 12 Košice, alebo elektronicky na email szssjdneperska@gmail.com do 19. 4. 2023.

            žiadosť-návratka 2023

            V prípade, ak dieťa nebude prítomné na vyučovaní a rodič ho neodhlási zo stravy, rodič hradí plnú sumu za obed.

          • Marec – mesiac knihy

          • 28. 3. 2023
          • Naučiť deti vnímať knihy ako svojich priateľov sa aj tento rok pokúsili pani učiteľky Adriana Halčáková a Eva Šafranková Konečná. Dňa 27. 3. 2023 na našej škole spoločne zorganizovali už tradičný Čitateľský maratón, ktorý bol venovaný fantazijnému svetu J. K. Rowlingovej.

            Alexandra Labašová, žiačka VIII. A triedy, odprezentovala svojim spolužiakom rozprávkovú knihu Ikabog a preniesla ich do detského sveta predstáv. Do čítania sa zapojili nielen deti, ale aj samotné pani učiteľky.

            Veríme, že túžba po skrytých tajomstvách v knihách očarila všetky naše deti.

             

            https://online-antikvariat.sk/media/catalog/product/cache/13/thumbnail/300x/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/9/7/9788000060217.jpg

             

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

          • 27. 3. 2023
          • Marec je mesiac, ktorý zaváňa nielen jarným počasím a blížiacimi sa sviatkami jari, no predovšetkým tento mesiac patrí knihám. V knihách nájdeme múdrosť, v knihách nájdeme radosť i dobrodružstvo písané na papieri. A preto sme spoločne s deťmi zo školského klubu navštívili Verejnú knižnicu Jána Bocatia. V knižnici sme sa od pani knihovníčky dozvedeli mnoho cenných informácií rozprávali sme sa nielen o knihách či časopisoch, ale aj o spisovateľoch. Na záver sme sa mohli prejsť knižnicou a obzrieť si knihy. Veľmi sa nám tam páčilo a veríme, že medzi nás pribudlo mnoho nových malých čitateľov. Tešíme sa opäť nabudúce!

          • ENGLISHSTAR

          • 26. 3. 2023
          • Máš rád angličtinu? Si v nej dobrý? Príď si porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl v medzinárodnej súťaži ENGLISHSTAR. Prihlás sa u svojho učiteľa anglického jazyka do 4. apríla 2023 a zaplať štartovné 6,50 €. Hráš o smartfón a ďalšie ceny. Svoje vedomosti si otestuješ 27. 4. 2023. Viac info na: www.englishstar.sk

             

          • Výlet k Vyhliadkovej veži

          • 26. 3. 2023
          • V sobotu 18. 3. 2023 naše kroky v rámci turistického krúžku smerovali k Vyhliadkovej veži cez rozprávkový les. Stretko sme mali ako zvyčajne pred školou, odtiaľ sme sa električkou presunuli na stanicu a následne autobusom na smer Kavečany. Vystúpili sme pod Vyhliadkovou vežou a dobrodružstvo sa začalo. Objavovali sme čaro rozprávkového chodníka, krásy našej prírody a nechýbalo ani bláznenie na ihrisku. Keď sme dorazili k medveďovi, čakalo nás prekvapenie v podobe sladkého balíčka. Sladkosti nám dobili stratenú energiu a mohli sme pokračovať ďalej. Keď sme vyšliapali hore, výhľad bol neskutočný. Košice sme mali ako na dlani. Cestou späť sme sa zastavili pri prameni Pátra Pia. Keďže nám poriadne vytrávilo, spravili sme si prestávku spojenú s občerstvením a desiatou. Nastúpili sme na autobus a naše putovanie sa pomaličky končilo. Každý bol zdravo unavený, ale všetci sme boli veľmi spokojní. Ďakujeme našim trom pani učiteľkám a už teraz sa tešíme na ďalší výlet.

            Mathias Majerský IV. A

        • ZASADNUTIE ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU
        • Zamotaný v sieti
          • Zamotaný v sieti

          • 23. 3. 2023
          • Spleť sociálnych sietí je ako pavučina. Keď sa do virtuálneho sveta príliš zahltíme, už sa nevieme vymotať von. Virtualita nám ponúka veľké množstvo informácií, je úžasná na komunikáciu s celým svetom, no zároveň nástrahy tohto internetového sveta sú veľmi nebezpečné. Práve o tom prišla z KR PZ v Košiciach s deťmi rozprávať nadpor. Ing. Emília Glovčíková. Vysvetlila šiestakom, že nie všetko, čo je na internete je dobré a nie všetko, čo tam hľadáme a robíme je správne. Preto je veľmi potrebné dbať na to, aby naše deti vedeli, aké nebezpečenstvá sa skrývajú za pozlátkou sociálnych sietí a aby vedeli ako sa majú chrániť v spleti virtuality.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38 Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186 Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme. platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540 školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie