• Novinky

          • Didaktické hry

          • 11. 9. 2023
          • V piatok sa žiaci prvého stupňa zúčastnili didaktických hier v prírode pri jazere. Učitelia pripravili rôzne stanovištia, kde žiaci v skupinách riešili úlohy z oblasti zdravotnej prípravy, dopravnej výchovy, ochrany prírody a mimoriadnych životných situácii. Zopakovali si čísla potrebné v prípade ohrozenia zdravia alebo života, nasadli do imaginárnej sanitky, bezpečne prešli trasu na kolobežke, previedli nevidiaceho kamaráta labyrintom, zašportovali si a trénovali svoju výdrž a zručnosť v športových disciplínach. Žiaci si pomáhali, povzbudzovali sa a po splnení úlohy získali žetóny, ktoré nakoniec zamenili za malú odmenu. Dúfajme, že mimoriadnych situácií ohrozujúcich život bude čo najmenej, ale ak sa vyskytnú zachovajú žiaci chladnú hlavu a rozumne sa zúčastnia na ich riešení.

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • 25. 8. 2023
          • Riaditeľstvo SZŠ Dneperská 1 oznamuje žiakom a rodičom našej školy, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční v pondelok 4. 9. 2023.

            I. ročník
            8:00 príchod prváčikov do tried do prvého ročníka, stretnutie a zoznámenie sa s pani učiteľkou a pani vychovávateľkou
            9:10 presun prváčikov s triednou pani učiteľkou do átria školy, prehliadka kultúrneho programu
            10:00 ukončenie slávnostného otvorenia a odchod prvákov domov

            II. - IX. ročník
            8:00 triednická hodina s triednymi učiteľmi
            9:00 - 9:30 slávnostné otvorenie školského roka v átriu školy
            10:00 ukončenie prvého dňa v škole, odchod žiakov domov

            Stravovanie v školskej jedálni a činnosť ŠKD začína od 5. 9. 2023

            V týždni od 5. 9. do 8. 9. sa vyučovanie končí 5. vyučovacou hodinou. V prípade ak majú žiaci v rozvrhu 4 vyučovacie hodiny, tak ukončenie je po 4. vyučovacej hodine. Žiaci 1. ročníka končia vyučovanie 4. vyučovacou hodinou.

        • Školské potreby v školskom roku 2023/2024
          • Školské potreby v školskom roku 2023/2024

          • 25. 8. 2023
          • Ak očakávate od vašej ratolesti dobré známky, musí si do školy nosiť nielen veľa vedomostí, ale aj veľa pomôcok. Ťahák sme nemysleli :)
            Ponúkame prehľad školských potrieb, hlavne pre žiakov I. stupňa a pre piatačikov. Máte možnosť zistiť, čo už máte kúpené a čo vám ešte chýba. Školské potreby pre žiakov II. stupňa budú zverejnené na stránkach jednotlivých učiteľov, alebo sa ich dozviete pri stretnutiach s vyučujúcimi na prvých vyučovacích hodinách.

            Normatív 2023_24

          • II. B na opekačke

          • 29. 6. 2023
          • Ako môžeme krajšie zavŕšiť školský rok, pokiaľ praje počasie, než zámerne zablúdiť do prírody? Tá veru v našom kraji bohato ponúka na obdiv svoje zákutia.
            Preto sme sa celá II. B vybrali na výlet spojený s opekačkou na Bankove.
            A skutočne, zážitok bol úžasný! Čerstvý vzduch, radosť z prechádzky a samotné opekanie špekáčikov bolo sprevádzané dobrou náladou a úsmevom našich žiakov.

          • Naše talenty

          • 29. 6. 2023
          • Naša škola je plná šikovných žiakov. Mnohí z nich sa pýšia vysvedčením s čistými jednotkami alebo diplomami za úspech v predmetových olympiádach. Sú medzi nimi aj takí, ktorí popri príprave na vyučovanie, venujú svoj voľný čas rôznym aktivitám, ktoré sa stali ich každodennou záľubou. 

            Ôsmakovi Ľudevítovi Zuštinovi prirástla k srdcu atletika, najmä behy, no v poslednom čase skúša aj rýchlu chôdzu ako člen atletického klubu AK Slávia TU Košice. Športové gény podedil po mamke, ktorá bola tiež aktívnou pretekárkou v spomínanej športovej disciplíne a dokonca trénovala aj s olympijským víťazom Jozefom Pribilincom. Na tréningoch i prvých súťažiach zbiera skúsenosti, buduje kondíciu a cibrí techniku, ktorá je na pretekoch prísne posudzovaná niekoľkými rozhodcami na trati. 

            Ľudevítov spolužiak z triedy Tomáš Fiačan je už niekoľko rokov aktívnym šermiarom s kordom. Po minuloročnom majstrovskom titule v rámci Slovenska rozšíril tento rok svoju medailovú zbierku o bronz v kategórii mladší žiaci. V Športove hale Mladosť v Bratislave mu v konkurencii 22 šermiarov uniklo finále iba o jeden bod.

            Dievčatá Nikolka KorytiakováKarin Szabová z tej istej triedy sa už od detstva venujú tancu. Nikolka začala tancovať ako trojročná v D. S. Studiu, kde pôsobila 7 rokov, neskôr prestúpila do tanečnej školy Outbreak, ktorá sa tancu venuje profesionálne s možnosťou získania základného umeleckého vzdelania.  Náročné tréningy sa jej darí zvládať vďaka skvelým trénerom, tanečnej partii i rodičom, ktorí pri nej stoja v dobrom aj v zlom. Tancovala na mnohých akciách: otvárací ceremoniál ME v malom futbale či Dní mesta Košice, SPIRIT FASHION, zatancovala si aj s hviezdami populárnej hudby ako je EGO, TINA, GAPPA,... Po úspechoch ako tanečná skupina roka 2023 a majstri Slovenska 2023 postúpila s tanečnou školou na ME v Chorvátskej Rijeke, kde obsadili 3. miesto. Hovorí, že: „Tanec je drina, veľa cestovania, ale aj zábavy, no všetko to stojí zato.“

            Ôsmačky Karin Szabová a Nella Gumanová a deviatačky Veronika Počatková, Soňa Sedláčeková a Sofi Strassburgerová tancujú v tanečnej škole Gmini Dance Team už od jej vzniku. Tréningy sú síce náročné, no tanec sa stal ich vášňou a tanečná ich druhým domov. Každý rok prekonávajú svoje očakávania a spoločne sa umiestňujú na tých najlepších priečkach. Majú za sebou aj mnohé výlety do zahraničia. Zatancovali si v Lucerne v Prahe, odkiaľ si odniesli víťazstvo. Tento rok sa umiestnili na Európskom finále v konkurencii 6 krajín na úžasnom 1. a 2. mieste.   

          • Štvrtáci v Škole v prírode

          • 27. 6. 2023
          • Naši štvrtáci sa rozlúčili s 1. stupňom veľkolepo. Prežili 5 nezabudnuteľných dní v lone prekrásnej prírody pohoria Čergov. Ráno už po otvorení očí nabehli na rytmickú rozcvičku s najlepšími cvičiteľkami. Po chutných raňajkách sa začali diať veci... vozenie sa na koníkoch, vyrábanie náramkov, tvorenie veselého trička, súťaž o najdlhšiu šnúru z oblečenia. Veľký úspech mali trhy, na ktorých si kupovali super darčeky. Zarábali si švpky – peniažky v rôznych športových disciplínach. Športové aktivity sa niesli celým pobytom – bavil nás futbal, vybíjaná, volejbal, skákanie cez švihadlo aj bedminton. Fantastické bolo každodenné plávanie v bazéne. Čerešničkou na torte bolo hľadanie pokladu v nočnej hre... jednoducho bolo super!
            Našim štvrtákom prajeme veľa úspechov a radosti na 2. stupni. Budete nám chýbať.

            Vaše triedne p. učiteľky

          • Letné účelové cvičenie

          • 27. 6. 2023
          • V dňoch 22. 6. a 23. 6. bolo na našej škole cítiť, že sa nezadržateľne blíži koniec školského roka. Absolvovali sme tradičné Letné účelové cvičenie. Vo štvrtok sme si prehĺbili teoretické vedomosti zo Zdravotnej prípravy, Civilnej ochrany, Dopravnej výchovy a z oblasti Pohyb a pobyt v prírode.
            Tieto nadobudnuté vedomosti a zručnosti sme prakticky precvičili v piatok. Piatkovú praktickú časť sme započali nácvikom poplachu a evakuácie školy. Zvládli sme to na jednotku. Rýchlo a organizovane. Následne sme absolvovali krátku cca 4 km prechádzku. Okrem preukázania teoretických vedomostí, si žiaci aj zasúťažili v netradičnej pohybovej aktivite - prevaľovanie pneumatiky a slalomový beh s fúrikom. Novinkou bolo vytvorenie obrázkov z prírodnín, ktoré deti našli na prechádzke, resp. na dvore - LandArt. Deti ukázali svoju fantáziu a tvorivosť.

        • Jazero na jednej vlne
          • Jazero na jednej vlne

          • 26. 6. 2023
          • Prijali sme pozvanie Verejnej knižnice Jána Bocatia na akciu, ktorú organizovali pre deti z jazerských materských a základných škôl. Čakalo na nás množstvo zábavných i tvorivých aktivít. Vyskúšali sme si vodné dobrodružstvá, zážitkové čítanie o vodnom bohatstve Slovenska s Lenkou Šingovskou. Život včiel deťom priblížili pani knihovníčky prostredníctvom rozprávky Eleny Čepčekovej Meduška. V rámci tvorivej dielne si žiaci vyskúšali aj výrobu vlastných sviečok z včelích plástov. Pripravená bola aj EkoZóna, kde sa deti dozvedeli o ochrane prírody z prvej ruky. Regionálne centrum ochrany prírody z Prešova a spoločnosť KOSIT si pripravili hravé aktivity, zábavnú envirovýchovu, kvízy, skladačky a omaľovanky. K nim sa pridala aj iniciatíva Save nature by Čivas so svojim ostrovom odpadov. Pozvanie na podujatie prijali aj zvieratká z košickej zoologickej záhrady, ktoré očarili nás všetkých.
            Organizátormi podujatia Jazero na jednej vlne boli MČ Košice - Nad jazerom, o. z. Priatelia knižnice Jána Bocatia a Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach. Partnermi podujatia boli Ryba Košice, Black Sport, ÚVP Košice, ZOO Košice, Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove, KOSIT, Save nature by Čivas.
            ĎAKUJEME, BOLO NÁM SUPER!

          • Hudba nás spája

          • 26. 6. 2023
          • Po troch rokoch prestávky sa v stredu 21. 6. na našej škole opäť koncertovalo. V poradí už štvrtý ročník koncertu Hudba nás spája sa konal v priestoroch  školy a predstavili sa na ňom takmer všetky dneperské talenty. Malí aj veľkí speváci a hudobníci sa spojili a vytvorili krásny program, ktorý veríme, že vo všetkých prítomných zanechal len tie najpríjemnejšie pocity. Všetkým účinkujúcim,ale  aj divákom ďakujeme za podporu a tešíme sa už na budúci rok.

          • Matematické Tatry - odmena

          • 23. 6. 2023
          • Víťazi Matematických Tatier sa dočkali svojej odmeny! Po troch kolách náročnej súťaže sa 14 žiakov prebojovalo až na samý koniec a zúčastnilo sa výletu do Vysokých Tatier. V Starom Smokovci sme spoločne navštívili Múzeum Tatranskej kinematografie, ktoré sa všetkým veľmi páčilo. Pani sprievodkyňa nám dovolila vyskúšať si staré fotografy, či kamery. Odmenu sme zavŕšili prechádzkou a spoločným obedom. Cesta vlakom bol zážitok sám o sebe.
            Už teraz sa tešíme na budúcich účastníkov súťaže Matematické Ta3! :)

          • Letný drink!

          • 23. 6. 2023
          • V týchto horúcich letných dňoch je najlepšie osviežiť sa nejakým chladeným nápojom. Nemusíme naň chodiť do reštaurácie, môžeme si ho spokojne urobiť aj sami. Nie je to nič náročné. Stačí pár ingrediencií – ovocie, voda, ľad a ešte niečo na ozdobenie. Presne tak, ako si ho namiešali aj chlapci zo VII. A na záverečnej hodine techniky. Hoci to pôvodne mala byť aj súťaž, po ochutnávke pripravených ovocných drinkov usúdili, že vyhrali všetci.

          • Didaktické hry

          • 23. 6. 2023
          • Vo štvrtok sa žiaci prvého stupňa zúčastnili didaktických hier v prírode pri našom jazere. Žiaci plnili úlohy v štvorčlenných tímoch, ktoré si aj výstižne pomenovali. Úlohou žiakov bolo nájsť niektoré prírodniny, súčasť neživej prírody, ale aj to, čo do lesa nepatrí. Hľadali niečo v prírode, čo by podľa fantázie mohli k niečomu prirovnať. Nakoniec sme sa ešte prešli a vychutnali si krásne letné počasie.

          • Školský výlet prvákov a druhákov v lanovom centre

          • 23. 6. 2023
          • Naši prváci a druháci boli na školskom výlete v lanovom centre v Prešove. Prváci, pod vedením animátorov, prekonávali 10 zábavných stanovíšť, pri ktorých pomáhali psím záchranárom odvrátiť od lanového centra nebezpečenstvo. Šikovnosť, odvaha detí sa prejavila a žiaci našli aj schovaný poklad. Druháci, stroskotali v Atlantickom oceáne a ostali uväznení na tajuplnom ostrove. Prekonali však všetky nástrahy, našli zlatý kompas, ktorý im pomohol nájsť cestu späť. Tieto školské výlety boli zamerané hlavne na podporu tímového ducha v ročníkoch, rozvoj základných pohybových zručností, ale hlavne na sprostredkovanie zábavného zážitku ako odmenu za celoročnú prácu.

          • Divadelný kostým

          • 22. 6. 2023
          • Divadelný kostým má svoju dlhú históriu. Jeho tvorcami sú divadelní kostyméri. Aj naše mesto ich má niekoľko. No má ich aj naša škola. Žiaci VII. A triedy sa na niekoľkých hodinách výtvarnej výchovy popasovali s neľahkou úlohou a vytvorili skvosty pre hudobno-literárne pásmo. Posúďte sami. Nie sú nádherné?

        • Historický úspech školy na celoštátnom kole biologickej olympiády
          • Historický úspech školy na celoštátnom kole biologickej olympiády

          • 21. 6. 2023
          • V čarokrásnom prostredí Tatranskej Lomnice, priamo pod Lomnickým štítom, sa v dňoch 16. – 17. júna konalo celoslovenské kolo biologickej olympiády v kategórii E. Našu školu reprezentovali víťazi okresného i krajského kola – botanička Karin Szabovágeológ Dávid Kassai (obaja z VIII. B triedy). Už úvodný deň súťaže bol nesmierne náročný. Po príchode na miesto konania čakal na 23 súťažiacich z rôznych kútov Slovenska hodinový 100-bodový test z teoretických vedomostí o lesných rastlinách pre botanikov a neživej prírode so zameraním na vulkanizmus pre geológov. Väčšina otázok v ňom prekračovala rámec učiva biológie základnej školy a dokonca nekorešpondovala ani s metodickým materiálom na prípravu zostaveným organizátormi. Po teste Karin potrápila identifikácia rastlín v slovenskom i latinskom názvosloví, ktoré bolo treba rozlíšiť iba na základe časti ich olistených stoniek bez kvetov či plodov. Dávid musel 16 minerálom a 8 horninám priradiť ich názvy i chemické vzorce, zaradiť ich do systému podľa zloženia a vzniku, napísať po dvoch lokalitách ich výskytu na Slovensku. Po oboch častiach súťaže si účastníci mohli konečne oddýchnuť na zaujímavom výlete do štôlne Strieborná v Kvetnici. Oboznámili sa s históriou baníctva v tejto oblasti, ktorá bola spojená s ťažbou medenej rudy, striebra i zlata a ako suvenír si mohli na halde pri štôlni pohľadať minerál či horninu. Biologická komisia ešte do neskorých nočných hodín študovala a hodnotila práce a zbierky súťažiacich, ktoré boli povinnou súčasťou praktickej časti. Druhý deň hneď po raňajkách pokračovala súťaž ústnou časťou, kde okrem poznávania ďalších prírodnín museli súťažiaci odpovedať na neľahké otázky odbornej komisie, pozostávajúcej z vedeckých pracovníkov a pedagógov vysokých škôl. Na záver druhého súťažného dňa ešte mladí biológovia navštívili vynovené Múzeum TANAPuExpozíciu tatranskej prírody – botanickú záhradu zameranú na vysokohorskú flóru. Po dobrom obede čakalo súťažiacich už iba to najnapínavejšie – vyhodnotenie. V odbornosti botanika obsadila Karin vynikajúce 4. miesto, ktoré je spolu s 3. miestom geológa Dávida historickým úspechom našej školy v predmetovej olympiáde, k čomu im všetci srdečne blahoželáme. S bronzovou medailou na krku si Dávid ešte prevzal Cenu dekana Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave za perfektne spracovanú zbierku vlastných vzoriek. Zavŕšil tak trojročné obdobie hľadania minerálov a hornín po celom Slovensku. Po týchto fantastických výsledkoch sa obaja naši žiaci spoločne so svojimi najbližšími, ktorí ich počas prípravy na súťaž podporovali i s pani učiteľkou triednou, ktorá ich pripravovala, pobrali do neďalekej cukrárne doplniť chýbajúcu energiu. A potom už nasadli do áut a nabrali smer Košice. Aj napriek mimoriadnej náročnosti olympiády si obaja naši biológovia želajú zasúťažiť na celoslovenskej úrovni aj o rok. My im budeme pri plnení ich sna držať palce. Veľmi sa tešíme, že na našej škole máme takých talentovaných žiakov. Sme na nich hrdí.

          • Po stopách osobností nášho mesta

          • 21. 6. 2023
          • Dňa 20. 6. 2023 sa naši deviataci vydali „Po stopách osobností nášho mesta“.
            Hravou a súťaživou formou blúdili po Hlavnej ulici ako detektívi a pomocou indícii odhaľovali tajomstvá pamätných tabúľ. Vzdelávanie ako zábavu si užili plnými dúškami. Veď posúďte sami. 

          • Budú z nich architekti?

          • 21. 6. 2023
          • Súčasťou hodín výtvarnej výchovy je aj priestorové vytváranie. Je na to potrebná značná predstavivosť a priestorové videnie. S týmito a ďalšími problémami sa popasovali tak žiaci siedmeho, ôsmeho aj deviateho ročníka. Témy boli rozdielne: koncertná sieň, objekt pre verejný priestor a mosty. A tu sú výsledky ich šikovnosti a tvorivosti. Budú z nich projektanti, návrhári, či architekti? Istý čas si na to budeme musieť počkať, no nič nie je nemožné...

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38 Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186 Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme. platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540 školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie