• Novinky

        • POMOC PRE OPUSTENÉ ZVIERATKÁ
          • POMOC PRE OPUSTENÉ ZVIERATKÁ

          • 6. 10. 2023
          • Milí kamaráti, rodičia, žiaci, známi i neznámi!

            Každý rok sa snažíme pomôcť aj nemým tváram. Ani tento rok nebude výnimkou a preto opäť v mesiaci október vyhlasujeme zbierku pre opustených psíkov a mačičky. Zapojiť sa môže každý. V útulku pre psíkov najviac potrebujú: kvalitné nie hypermarketové granule, ryžu, cestoviny, vločky, konzervy, hygienické potreby ako napr. Savo, deky, plachty, matrace, no potešia i hračky, vodítka, obojky. Veci, ktoré donesiete pre zvieratká prosím odovzdajte buď triednym pani učiteľkám, alebo ich môžete kedykoľvek počas dňa odovzdať aj pani Pachingerovej, alebo pani Hurovej Homolovej v ŠKD .
            ĎAKUJEME ZA POMOC PRE OPUSTENÉ ZVIERATKÁ!

          • Noc výskumníkov - OC Optima

          • 2. 10. 2023
          • 29. septembra sa žiaci V. B a IX. A triedy zúčastnili akcie plnej fyziky, chémie, biológie, geografie...

            Cesta za novými poznatkami nebola ľahká. Sprevádzala nás od začiatku smola. Autobus nešiel a električka ako náhradný spoj meškala. No pri vstupe do dejiska vedy sme sa hneď popasovali v robotickom futbale. Neskôr sme si vyskúšali ako nás počúvajú počítače, naučili sme sa, že v blízkosti Košíc sa realizujú vrty až do hĺbky 2,7 km odkiaľ získavame vodu. Zatiaľ sa skúma, aké obsahuje minerály, akú má teplotu a na čo sa v budúcnosti bude využívať. Zoznámili sme sa s rôznymi minerálmi a dozvedeli ako si môžeme v domácom prostredí vyčistiť vodu. Vyskúšali sme ako pôsobia rôzne roztoky na jednotlivé látky, vyskúšali hádanky, čo zobrazuje elektrónový mikroskop. Zistili sme, že aj malinké, okom neviditeľné častice ovládajú pohybujúce sa autíčko, overili si, že tekutý dusík je suchý aj keď potom sme mali pocit, že máme od niečoho špinavé ruky. Pozorovali teplo svojho tela a dozvedeli sa ako sa dá termokamera využiť pri záchrane životov počas požiaru, či v iných život ohrozujúcich situáciách.
            V sekcii o biológii, sme videli rôzne vírusy a baktérie, ktoré žijú v našom ľudskom tele, ktoré nám pomáhajú ale aj, ktoré nám spôsobujú rôzne ochorenia. Zoznámili sme sa s hadmi, jaštermi. Poniektorí si vyskúšali jedlo budúcnosti: pečené červíky. Vraj chutia ako chipsy.
            V závere sme sa zastavili v stánku o ochrane pôdy, ekológii životného prostredia, chove a starostlivosti o psov. Pozorovali zárodok slepačieho vajíčka.
            Bolo to tak náročne, že bolo nutné v priebehu akcie dobiť energiu výborným hamburgerom alebo párkom v rožku.
            Výlet za poznaním sa nám páčil a pri odchode domov sme sa už dohodli, že o rok sme tam opäť.
            Už teraz sa tešíme.

        • Hýb sa Dneperská!
          • Hýb sa Dneperská!

          • 2. 10. 2023
          • Aj tento školský rok sme sa zapojili do Európskeho týždňa športu. Pripravili sme rozcvičky počas veľkých prestávok, kde tí, ktorí športujú a vedia, že pohyb je dôležitý, predstavili svoj šport a zacvičili si s nami. 

            V pondelok sa nám predstavila žiačka V. A Sofia Valková, ktorá už 5 rokov trénuje gymnastiku. Žiaci mohli obdivovať jej gymnastické figúry a pokúsiť sa ju napodobniť. 

            V utorok nám svoju Teakwon-do rozcvičku viedol pán Richard Giák, držiteľ bronzovej medaily z majstrovstiev sveta v Holandsku z roku 2017. Richard Giák vedie tréningy pre žiakov aj na našej škole. Jeho malý pomocník bol Jonáš Kišiday žiak III. C triedy, ktorý sa od svojho trénera už niečo priučil. 

            Ak chce niekto vedieť bezpečne prekonávať prekážky a dostať sa z miesta na miesto, mal by si vyskúšať tréningy parkouru. V stredu si žiaci vyskúšali parkour rozcvičku pod vedením žiačky Zoe Škovránkovej z V. C

            Vo štvrtok si žiaci vyskúšali posilňovanie vlastnou váhou s pani učiteľkou Elenou Šimovou. Pani učiteľka je majsterka sveta v silovom trojboji v kategórii do 75 kilogramov s výkonmi drep 205 kg (svetový rekord v danej váhovej kategórii) a tlak na lavičke 110 kg, mŕtvy ťah 205 kg. 

            V nedeľu sa viacerí dospelí odhodlajú bežať MMM. Aj naša pani učiteľka Miroslava Ďurišová si odbehla 42 km. A sľúbené máme ešte jedno malé prekvapenie s úspešným maratóncom, ktorý onedlho navštívi našu školu a porozpráva nám ako sa môže niekto stať vytrvalým bežcom a beh milovať. 

            Šport a pohyb je veľmi dôležitý a preto o ňom nie len hovoríme ale aj skúšame motivovať našich najmladších, aby premýšľali, aký šport by chceli vyskúšať a venovať sa mu. Veríme, že týmto týždňom začnú na sebe pracovať viacerí a pohyb bude ich súčasťou aj v ďalších mesiacov. Buďme aktívni a zdraví! Hýb sa Dneperská!


             

             

          • Európsky deň jazykov

          • 28. 9. 2023
          • 26. september – je deň, ktorý Rada Európy a Európska Únia vyhlásila za Európsky deň jazykov. Pýtate sa prečo? V Európe existuje tisíc jazykov, ktorými ľudia hovoria, jedny sú známe a jedny sú už na pokraji vyhynutia. Je preto veľmi dôležité upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov, na rozmanitosť kultúr a tradícií, ktoré je nevyhnutné zachovávať, chrániť a rozvíjať. Aj my na Dneperskej sme sa v rámci vyučovania venovali spoznávaniu aj iných jazykov, ako tých, ktoré sú súčasťou vzdelávacieho procesu. Žiaci V. B triedy písali pozvánky kamarátom a VIII. A sa rozhodla naučiť sa slová AHOJ a ĎAKUJEM v rôznych jazykoch. Dúfame, že touto cestou sme žiakom otvorili dvere do iného sveta, kde môžu spoznávať a objavovať kultúru a čaro jazykov. 

            A na záver zopár zaujímavostí z našich hodín: 

            Vedeli ste, že čeština nemá rada samohlásky? Alebo že rumunčina dokáže vytvoriť vetu len zo samých samohlások? Aha: „Oaia aia e a ei, eu i-o iau“ znamená „Tá ovca je jej, vezmem si ju“ Alebo že v galícijčine existuje 60 až 100 slov na označenie rôznych druhov dažďa? Alebo že najúspornejším jazykom je fínčina a nemčina sa hrdo pýši jazykom s najdlhšími slovami? Alebo že írčina nemá slová pre áno/nie?

            A predstavte si, že sa v roku 1934 v Paríži konala súťaž jazykovej krásy. Tipnite si, ktorý jazyk vyhral 1. miesto? Bola to francúzština. Odvtedy sme však o ďalšej súťaži už nepočuli. 

            Jazyky vo všeobecnosti patria do jazykových rodín a zdieľajú s ostatnými veľa charakteristík, ale baskičtina je takmer jedináčik. Je považovaná za jeden z najstarších európskych jazykov a jej pôvod zostáva záhadou. Ak sa teda chcete pripojiť k exkluzívnemu klubu a stať sa „euskaldunakom“ (baskicky hovoriacim), skúste tento jazyk.

            Jazyky ako angličtina, francúzština, ruština, poľština, maďarčina poznáte. A čo tieto? – kalatalčina, waleština, maltčina, sámčina, baskičtina, euskara. Aj to sú jazyky Európy a je ich omnoho viac. Tak vidíte, stretnutiu s jazykmi sa nedokážeme vyhnúť a je len na vás, ako to stretnutie využijete.

        • Svetový deň srdca 
          • Svetový deň srdca 

          • 28. 9. 2023
          • Každý človek by mal športovať. Aby sme svoje srdce udržiavali v dobrej kondícii mali by sme aspoň trikrát za týždeň venovať minimálne pol hodinu akejkoľvek športovej činnosti. Naše deti v školskom klube športujú každý deň. Vedia, že medzi výhody športu patrí zdravé srdce, pevné kosti, lepšie držanie tela. Pravidelnou aktivitou sa takto zvyšuje aj činnosť mozgu a znižuje sa tiež stres z každodenných povinností. Naše srdcia včera plesali, pretože sme im dopriali dostatok zdravého súťaženia a otvorili sme ich každému športovému nadšencovi.

          • Zoznamovací piknik V. B triedy

          • 25. 9. 2023
          • Začal sa nový školský rok a prvý mesiac je za nami. V V. B triede sme si zvolili netradičnú formu zoznámenia sa navzájom. Usporiadali sme 22. 9. 2023 v popoludňajšom čase „Zoznamovací piknik“.

            Stretnutia sa zúčastnili nielen žiaci, ale aj rodičia. Ak nemohli prísť rodičia, v ich zastúpení prišli babky, či staršie sestry.
            No a o čom to bolo? Porozprávali sme sa, ako si zvykáme na nové podmienky 2. stupňa, o nových učiteľoch, o nových skúsenostiach zo školy. Prezreli sme si školskú záhradu a rodičia boli udivení úrodou, akú vypestovali ich deti. Aby sme sa nenudili a stále sa rozprávali len o škole, pohostili sme sa na domácich sladkých dobrotách, zašportovali si, jednoducho zabavili v krásnom prostredí školského areálu. Bolo nám tak dobre, že naše stretnutie musela ukončiť až pani upratovačka zamykaním školy.
            Dohodli sme sa, že podobné spoločné aktivity si isto ešte zopakujeme. Tešíme sa všetci.

        • Európsky týždeň mobility
          • Európsky týždeň mobility

          • 25. 9. 2023
          • Aj my deti zo školského klubu sme si pripomenuli Európsky týždeň mobility. Do školy sme dorazili na kolobežkách a bicykloch a vydali sme sa na cestu. Cyklisti sa vybrali na cyklotúru do neďalekej obce Krásna nad Hornádom, kde prestávku využili na zmrzlinové osvieženie. Zvládli spolu na bicykloch prejsť viac ako osem kilometrov. Naši kolobežkári si zasúťažili na školskom dvore  spoločne s pani vychovávateľkou Luciou. Veríme, že aj my sme tak nemalou mierou prispeli k ochrane životného prostredia. Naším cyklistom a kolobežkárom sa akcia veľmi páčila a nič iné týmto deťom nemôžme odkázať iba to, že im Ďakujeme!

          • 21. september – Medzinárodný deň mieru

          • 22. 9. 2023
          • Medzinárodný deň mieru ustanovilo Valné zhromaždenie OSN na 21. septembra. Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 1982 a odvtedy každoročne zvoní v New Yorku Mierový zvon „Peace Bell“, ktorý je odliaty z mincí, ktoré darovali deti zo všetkých kontinentov. My sme si tento deň pripomenuli kreslením na asfalt pred školou, kde prváci a druháci vyjadrili svoje pocity na tému MIER, tretiaci a štvrtáci vyrobili papierovú holubicu, ktorá je symbolom mieru a žiaci druhého stupňa, majú možnosť prejaviť svoju kreativitu, tvorbou krátkej básne s danou témou. 

            „Mier nemôže byť udržovaný násilím, môže byť dosiahnutý len porozumením.“ Albert Einstein

        • Archeoskanzen v Nižnej Myšli
          • Archeoskanzen v Nižnej Myšli

          • 22. 9. 2023
          • Dňa 20.09.2023 sa naši piataci zúčastnili exkurzie do Archeoskanzenu v Nižnej Myšli. V rámci predmetu dejepis sa oboznámili s archeologickými pamiatkami po najstarších obyvateľoch obce Nižná Myšľa. Mali možnosť vypočuť si, ako ľudia nájdené artefakty, napr. nože, dýky, zbrane z kameňa či ozdoby nielen vyrábali, ale aj to, ako a na čo ich používali. Navštívili aj osadu, typický zrubový príbytok, či nahliadli do makety jamy, ktorá slúžila na obety bohom. Vydarilo sa nielen počasie, ale naši piataci získali cenné informácie, ktoré im nový predmet predstavil v úplne inom duchu. 

            Za celú akciu ďakujeme vyučujúcim dejepisu p. Mgr. A. Halčákovej a Mgr. J. Pachingerovi 

            tr. uč. V. A, V. B, V. C a V. D

          • Krúžková činnosť - oznam

          • 22. 9. 2023
          • Začíname! Prvé stretnutia v krúžkoch prebiehajú práve v týchto týždňoch.

            Od 18.09.2023 začali krúžky organizované Súkromným CVČ pri SZŠ, Dneperská 1.

            Pre krúžky organizované Súkromným CVČ, Galaktická 9 platia nasledujúce termíny prvých stretnutí:

            Futbal 1 - 25.09.2023, 15:00 - 16:30
            Karate 1 - 25.09.2023, 14:00 - 15:30
            Keramika - 27.09.2023 (streda) všetky skupiny spolu Keramika 1, 2, 3, 14:00 - 15:30
            Florbal 2 - 28.09.2023, 16:00 - 17:30
            Tanečná - 28.09.2023, 14:00 - 15:30
            Karate 2 - 29.09.2023, 14:00 - 15:30
            Basketbal - 03.10.2023, 15:30 - 17:00

          • Zážitková hodina biológie v Botanickej záhrade

          • 22. 9. 2023
          • Vedeli ste, že Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach je najväčšia na Slovensku? Vo štvrtok sme sa o tom presvedčili aj my, žiaci VIII. A triedy. Prehliadka a odborný výklad nás veľmi zaujali. Mnoho rastlín sme spoznávali hmatom, čuchom ale aj chuťou. Niektoré voňali a chutili ako čokoláda, cola, citrón, ananás,... Iné mali korenistú vôňu. Ochutnali sme aj kapucínku, ktorá je prírodným antibiotikom. Okrem liečivých účinkov sa vyznačuje zvláštnym fyzikálnym javom nazývaným "lotosový efekt", vďaka ktorému sa kvapky rosy kotúľajú po povrchu jej listov. Na záver sme navštívili skleník Victoria, v ktorom sme videli veľa krásnych motýľov. Pozreli sme si aj výstavu zaujímavých plodov vypestovaných v areáli botanickej záhrady. Z exkurzie sme si okrem zakúpených rastlín odniesli aj veľa nových poznatkov.
            Karin a žiaci VIII. A triedy.

          • Piknik v tráve

          • 19. 9. 2023
          • Tradícia piknikového posedenia v tráve, pri ktorom sa stretla celá rodina i priatelia pochádza z Anglicka. Teplé slnečné lúče sme využili v školskom klube detí a na malú chvíľku sme odložili povinnosti. Príjemný vánok, ktorý nám do nášho „družinárskeho“ pikniku povieval, nás jemne osviežil a pomohol našim deťom pri súťažení s pani vychovávateľkami. Čaro nášho stretnutia bolo vidieť na úsmevoch detí i na dobrej nálade, ktorá sa bude s nami niesť ešte dlho.

          • Anglická školská knižnica

          • 19. 9. 2023
          • Naša anglická školská knižnica je v novom školskom roku opäť otvorená!

            Milí žiaci,
            anglické knihy si budete môcť vypožičať vždy v utorok od 14:00 - 14:45 hod. v anglickej školskej knižnici v VII. B na 2. poschodí. 

            Tešíme sa na vás!

            Our English School Library Is Open Again in 2023/2024!

            Dear pupils, 
            you are welcome to visit our English School Library and borrow some English books. It is open in room VII.B every Tuesday from 2 p.m. to 2:45 p.m. on the 2nd floor.

            We are looking forward to your visit!

        • Oznam - záujmové krúžky
          • Oznam - záujmové krúžky

          • 18. 9. 2023
          • Informácie ku krúžkom Súkromného centra voľného času, Galaktická 9, 040 12 Košice:

            Futbal 1 - 2 voľné miesta

            Keramika 1, Keramika 2, Karate 1 - obsadené

            Pre veľký záujem Keramika 3 - Utorok od 14:00 - 15:30 - 7 detí.

            Do krúžkov je možné sa prihlasovať do 21.09.2023.
            Ak potrebujete doplňujúce informácie ku krúžkom volajte po 15:00 hod.

          • Školy poháňané Slnkom

          • 12. 9. 2023
          • Minulý školský rok sa naši mladší žiaci zapojili do výtvarnej súťaže: „Školy poháňané slnkom“ vyhlásenej spoločnosťou ZSE. Žiaci preniesli svoje predstavy na výkresy o tom, ako vyzerajú školy poháňané Slnkom. Niektoré boli naozaj originálne, veď ktorý žiačik by nechcel, aby mu aktovka poháňaná slnečnou energiou sama išla do školy. Za originálne nápady a pekné výkresy boli ocenené dve triedy, II. B a II. C, ktoré získali veľké Lego City. Veríme, že niektoré nápady neostanú iba v detskej fantázii ale budú onedlho aj realitou.

        • Nezabudnutí susedia
          • Nezabudnutí susedia

          • 11. 9. 2023
          • Hlasné zvuky sirén a hneď za tým hlahol zvonov. A minúta ticha...

            Touto zvláštnou kombináciou zvukov sa začínalo v piatok 8. septembra celoslovenské podujatie s názvom Nezabudnutí susedia,  ktorého sa pod vedením p. uč. A. Halčákovej zúčastnili aj naši žiaci 8. a 9. ročníka. Pretože september  to nie je len začiatok školského roka. V septembri máme v kalendári pamätný deň SR Deň obetí holokaustu a rasového násilia. A dôvod? 9. septembra 1941 bol na Slovensku vydaný židovský kódex, ktorý obsahoval súbor protižidovských zákonov. 

            Nezabudnúť, pripomenúť si a uctiť nevinné obete holokaustu a rasového násilia bolo cieľom tohto celoslovenského spomienkového podujatia. Naši žiaci si vypočuli príhovor preživšieho Ladislava Welwarda, rovnako aj arcibiskupa Róberta Bezáka. Nepochybne veľmi pôsobivou bola modlitba za zosnulých, ktorú predniesol hlavný rabín na Slovensku Michail B. Kapustin v aramejčine.

            Niekoľko našich žiakov potom prečítalo 70 mien slovenských obetí holokaustu, ktoré nezmyselne zahynuli. Na uctenie ich pamiatky po prečítaní každý zapálil sviečku a podľa židovského zvyku k nej pridal aj kamienok. Následne bolo prečítaných aj 70 mien záchrancov – ľudí, ktorí si nechceli nevšímať, ktorí nechceli zabudnúť. Práve naopak.

            Aj v tom spočíva  odkaz pre dnešok – nezabudnúť na hrôzy minulosti a zároveň nedovoliť, aby si neľudské správanie našlo svoje miesto v spoločnosti. Všímať si svojich „susedov“ a nezabudnúť im podať pomocnú ruku. My na Dneperskej určite nezabudneme!

          • Didaktické hry

          • 11. 9. 2023
          • V piatok sa žiaci prvého stupňa zúčastnili didaktických hier v prírode pri jazere. Učitelia pripravili rôzne stanovištia, kde žiaci v skupinách riešili úlohy z oblasti zdravotnej prípravy, dopravnej výchovy, ochrany prírody a mimoriadnych životných situácii. Zopakovali si čísla potrebné v prípade ohrozenia zdravia alebo života, nasadli do imaginárnej sanitky, bezpečne prešli trasu na kolobežke, previedli nevidiaceho kamaráta labyrintom, zašportovali si a trénovali svoju výdrž a zručnosť v športových disciplínach. Žiaci si pomáhali, povzbudzovali sa a po splnení úlohy získali žetóny, ktoré nakoniec zamenili za malú odmenu. Dúfajme, že mimoriadnych situácií ohrozujúcich život bude čo najmenej, ale ak sa vyskytnú zachovajú žiaci chladnú hlavu a rozumne sa zúčastnia na ich riešení.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38 Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186 Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme. platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540 školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie