• Novinky

          • Výhra interaktívnej tabule

          • 30. 6. 2022
          • V štvrtej etape sme vysadili priesady do školskej záhradky a žiaci denne chodili polievať rastlinky, aby zosilneli. Možno sa dočkáme aj úrody, keďže toľko detských rúk a srdiečok myslí na ne. V každom prípade trpezlivosť ruže prináša a u nás nám starostlivosť o rastlinky priniesla výhru. Šťastie sa usmielo na III. D, ktorá bola z množstva zaslaných kresieb „byliniek šampiónok“ vyžrebovaná a získali obrovskú cenu – interaktívnu tabuľu. Veľmi sa tešíme a prajeme skvelú prácu s tabuľou na budúci školský rok.

          • English Star

          • 27. 6. 2022
          • V máji sa naša škola, spolu s ďalšími 544 školami, zapojila do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl ENGLISH STAR. Žiaci si mohli overiť svoje vedomosti spolu s vyše 19 500 žiakmi z iných škôl. V kategórii  50 - 80 súťažiacich sa naša škola umiestnila na peknom 4. mieste s priemernou úspešnosťou 93,67%. Žiaci súťažili v 9 kategóriách, každý ročník mal svoju kategóriu. K najúspešnejším žiakom našej školy patrili Emka Kačeňáková (II. A), Sofia Valková (III. A), Emmka Némethová (III. A), Alžbetka Pješčáková (III. C), Nelka Tomášová (III. D), Peter Hirjak (III. D) a Martinka Kovaľová (IV. B), ktorí zvládli test na 100%. Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme.

          • Exkurzia do historického centra Košíc

          • 23. 6. 2022
          • Poznáte históriu mesta, v ktorom žijeme? Viete, kde je Zvonárska, Mlynská či Alžbetina ulica? A viete vôbec, že v Košiciach máme Ústavný súd, Levočský dom alebo Chodník cti a vďaky? Tak odpovede na tieto a mnohé iné otázky o našom meste určite poznajú žiaci, ktorí sa zúčastnili 21. 6. 2022 exkurzie do historického centra Košíc. Exkurzia bola určená pre žiakov, ktorí našu školu reprezentovali v okresnom kole dejepisnej a geografickej olympiády. Spoločne s vyučujúcou dejepisu Mgr. A. Halčákovou absolvovali 6 stanovíšť, na ktorých sa oboznámili s historickými a zemepisnými informáciami danej lokality. V závere exkurzie absolvovali návštevu pamätného domu Františka II. Rákocziho Rodošto. Dobrú náladu si nikto nenechal pokaziť silným a neutíchajúcim vetrom, ktorý tak akosi patrí k mestu Košice.

        • Po stopách významných osobností nášho mesta
          • Po stopách významných osobností nášho mesta

          • 22. 6. 2022
          • Žiaci IX. A a IX. B mali možnosť zúčastniť sa nevšednej literárnej exkurzie, ktorá ich zaviedla do historického centra Košíc. Cieľom akcie bolo monitorovať pamätné tabule na Hlavnej ulici, ktoré sa zmieňujú o významných rodákoch a osobnostiach, ktorí pôsobili v našom meste. Žiaci pracovali v 2 - 3 členných skupinách a na základe rôznych indícií vyhľadávali pamätné tabule, zisťovali informácie, zaznamenávali si údaje.

            V dobe, keď ,,skutočnými“ osobnosťami sú moderátori, DJi, víťazi reality show, rôzne superstar, celebriti a dokonca prepytujem politici, skutočné osobnosti Košíc sa len ťažko presadzujú, veď nemajú mediálne kampane, schopných agentov a často už ani nežijú. Napriek tomu existovali a boli to oni, ktorí posunuli rozvoj Košíc dopredu alebo tomuto mestu pritiahli slávu už len preto, že sa práve v ňom narodili a pobudli.

            Keby neprišiel na svet B. Gerster (1850 - 1923), Gréci by meškali s otvorením Korintského prieplavu a možno aj Panamský prieplav by stavali o pár metrov inde. Našťastie v Košiciach je rodný dom B. Gerstera, kde sa to všetko začalo. Keby Aurel Stodola (1859 - 1942) nebol zmaturoval na košickej vyššej reálnej škole, tak by zmaturoval niekde inde, ale takto môžeme byť hrdí na takého tvorcu teórie parných turbín a majstra termodynamiky, na ktorého prednášky v Zürichu chodil aj Albert Einstein. Keby sa architekt Imrich Henszelmann (1813 - 1888) nebol narodil v Košiciach, asi by Dóm sv. Alžbety bol dnes v horšom stave. A takto by sme mohli pokračovať vo výpočte (sveto)známych Košičanov, ale nebudeme. Zoznam tých, ktorých oceňujú návštevníci mesta, obohatíme aj o takých, ktorých si zvolili samotní Košičania.
            Po absolvovaní vydarenej exkurzie sa na zoznam môžu teraz už pripísať aj naši končiaci deviataci. Spoznali mená slávnych, ktorí sa postarali o rozvoj Košíc a mesto preslávili svojim talentom, úspechmi alebo jednoducho tým, že sa v ňom narodili.

            pani učiteľka A. Polyáková, SJL

          • Matematické TA3 - výlet

          • 22. 6. 2022
          • Šestnásť najúspešnejších tretiakov a štvrtákov si po troch kolách matematickej súťaže Matematické TA3 v pondelok vychutnali zaslúženú odmenu - výlet do našich Tatier. Dobrodružstvo začalo cestou vo vlaku smer Košice - Poprad Tatry, pokračovalo presunom zo Starého Smokovca pozemnou lanovkou na Hrebienok. Tam sme si oddýchli, posilnili sa pribalenou desiatou a odfotili s medveďmi vyrezávanými z dreva. Potom sme sa vybrali na prechádzku k obrovskému vodopádu Studeného potoka, kde nás očarila mohutnosť prúdu vody, krása okolitých skál a pohľad na štíty Tatier. Nezabudli sme si zadovážiť suvenír na pamiatku na tento skvelý výlet. Cesta naspäť a cestovanie vlakom prebehlo v duchu veľkej spokojnosti a družného rozhovoru. Tretiaci si sľúbili, že na budúci rok sa znova zapoja do súťaže a budú bojovať s matematickými úlohami, aby získali podobnú odmenu.

            Ďakujeme vedeniu školy za podporu a pani učiteľkám za organizovanie tejto súťaže.

          • Škola v prírode Drienica

          • 22. 6. 2022
          • Konečne po dlhých dvoch rokoch sa naši štvrtáci dočkali a v nedeľu 12. 6. 2022 nasadli do autobusu smer Drienica – Škola v prírode spojená s plaveckým výcvikom.

            53 detí spolu s p. učiteľkami a p. zdravotníčkou zažili týždeň plný zábavy, hier, športu, turistiky a samozrejme plávania. Nechýbala diskotéka so súťažami, turnaj vo vybíjanej medzi triedami, všetci na výbornú zvládli Belgický tanec, jazdu na koni, tvorili v tvorivých dielňach. Za šikovnosť v rôznych športových, ale aj logických a vedomostných úlohách zbierali žetóny, ktoré potom mohli vymeniť za zaujímavé odmeny. Svoju odvahu a zručnosti predviedli aj v nočnej hre. A naši štvrtáci sú aj skvelí turisti, keďže všetci zvládli výstup na horu Lysá. Každý deň sa učili alebo zdokonaľovali v plávaní s pridelenými trénermi.

            Všetci sa v piatok zdraví a plní energie a nových zážitkov vrátili domov.

          • Matematické popoludnie

          • 15. 6. 2022
          • Dňa 6. 6. 2022 sa na našej škole uskutočnila vedomostná súťaž Matematické popoludnie. Zúčastnili sa jej všetky triedy 4. ročníka. Žiaci tu nevyužili len svoje vedomosti z matematiky, ale aj logické myslenie pri daných úlohách. Každá trieda obsahovala 3-4 vytvorené skupiny detí s originálnymi nazvami. Súťaž pozostávala z 2 častí. V obidvoch častiach si žiaci museli zmerať svoje sily vo vedomostnom teste. Okrem počítania a rozmýšľania mali štvrtáci pripravený aj zábavnejší program, kde súťažili za triedu. Cieľom matematického popoludnia nie je iba zmerať si svoje schopnosti v počítaní, ale i vedieť spolupracovať a navzájom sa podporovať.

            Naši najlepší matikári:

            1. miesto: 4. C Matikári - Iglódy Sebastián, Zeleňák Peter

            2. miesto: 4. B Rohatí mudrci - Kušnír Filip, Sedláček Samuel, Barlog Bruno, Duffer Oliver

            3. miesto: 4. C Rátačky - Šenkýrová Aneta, Rusnáková Margaréta, Bálintová Abigail, Molnárová Laura

            4. miesto: 4. B Temná banda - Karčáková Ema, Ďurišová Alžbeta, Szitás Gréta, Mihalovitsová Emma

            Víťazným skupinám blahoželáme a ostatným zúčastneným ďakujeme za účasť! 

          • Knižná šifra

          • 13. 6. 2022
          • Milé deti, chcem pochváliť všetkých tých, ktorí sa zapojili do neľahkej úlohy a rozlúštili Knižnú šifru. Ako to však v živote i hre býva, víťaz môže byť iba jeden. Tento rok knižná poukážka v hodnote 10 eur potešila Margarétku Rusnákovú zo IV. C triedy, ktorej sa podarilo zistiť názvy vybraných rozprávok od Pavla Dobšinského. 

        • Experimentáreň
          • Experimentáreň

          • 13. 6. 2022
          • O tom, že biológia, fyzikachémia sú zaujímavé vedné disciplíny, sa rozhodli presvedčiť mladších spolužiakov žiaci 2. stupňa. V posledný májový pondelok pootvorili dvere odborných učební našej školy, aby im predstavili zákonitosti prírody, s ktorými sa síce denne stretávame, ale nie vždy dokážeme pochopiť, prečo prebiehajú aj bez nášho pričinenia.

            učebni biológie na stanovišti „Bylinky od Karinky“ si žiaci precvičili poznávanie živých rastlín z nášho okolia prostredníctvom prešmyčiek pod dohľadom našej úspešnej botaničky. Dievčatá Viki, Sarah, Emka a Terezka vtiahli návštevníkov do mikrosveta a vďaka zaujímavým mikroskopickým preparátom im priblížili známych parazitov, časti živočíšnych tiel i bunky orgánov ľudského tela. Mikroskopické pozorovanie obohatili zaujímavými informáciami aj kvízovými otázkami. Gabika a Sofia nazvali svoje stanovište „Postav Fera“ , lebo úlohu žiakov, ktorí ho navštívili, bolo umiestniť orgány nášho tela na správne miesto figuríny – Fera. Xenka a Nika do „zázračnej“ škatuľky poukrývali rôzne prírodniny, ktoré museli návštevníci Experimentárne iba na základe hmatu správne identifikovať.  So záujmom sa deti pristavovali pri „Šutríkoch“, ktoré učarovali nášmu úspešnému geológovi Dávidovi. Spolu s Paťom pripravili žiakom mineralogické pexeso, osemsmerovku venovanú minerálom, ako aj zaujímavé vzorky neživej prírody. Dávid odborne odpovedal na zvedavé otázky mladších spolužiakov a záujemcov pozval na burzu minerálov tento víkend. Po absolvovaní všetkých stanovíšť v učebni biológie, boli ešte najšikovnejší žiaci odmenení nádhernými záložkami z rastlín, ktoré pre nich zhotovila Viki.

            Mladších žiakov zaujali aj fyzikálne experimenty v našej novej učebni fyziky. Pripravili sme spolu s ôsmakmi a deviatakmi experimenty, ktoré sú nielen pekné, ale aj významne ovplyvnili rozvoj fyziky, ba dokonca zmenili náš (nielen fyzikálny) pohľad na svet.

            Z chemickej učebne sa šírila aróma, plamene kahanov a drobné ,,výbuchy“ zamestnávali všetkých zainteresovaných a pozorní diváci kládli množstvo otázok, na ktoré dostali odpovede, ale ich hĺbku si overia v nasledujúcich rokoch.
            Dúfame, že sa žiakom tento deň páčil, či už aktérom, tak aj pozorovateľom.

             

            Pokiaľ sú deti prirodzení bádatelia a zaujíma ich okolitý svet, EXPERIMENTÁREŇ sa im určite bude páčiť aj nabudúci rok.

          • OLYMPIÁDA ĽUDSKÝCH PRÁV

          • 6. 6. 2022
          • Dňa 31. 5. 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Olympiáda ľudských práv. Svoje vedomosti, postoje, kompetencie a pohotové reakcie si preverili žiaci ôsmeho ročníka. Súťažili formou rôznych aktivít, ktoré boli pripravené pre prihlásené trojčlenné skupiny. Ôsmaci si tak mohli vyskúšať aj to, ako dokážu vzájomne komunikovať a spolupracovať. Cieľom tejto súťaže je spopularizovať problematiku ľudských práv na škole a viesť žiakov k poznaniu nielen svojich práv, ale aj povinností.

            Výsledková listina:

            1. miesto:  Szilassyová Rebeca, Grečko Anton a Jelčová Nela,
            2. miesto: Kocúrová Daniela, Počatková Veronika a Kertésová Sára,
            3. miesto: Horváthová Nina, Adam František a Furinová Natália,
            4. miesto: Rendeková Daniela, Jenčík Martin a Sedláčeková Soňa.

            Víťaznému družstvu blahoželáme a všetkým ostatným súťažiacim ďakujeme za účasť. Za pomoc pri organizácii súťaže patrí veľké poďakovanie aj žiačkam 9. B triedy – Sarah Mitruškovej, Terézii Ferenčákovej a Alexandre Radvanskej.

          • Tomáš, majster v šerme

          • 6. 6. 2022
          • Tomáš Fiačan zo VII. B sa tomuto športu intenzívne venuje 5 rokov v šermiarskej spoločnosti Willard Košice. 
            Čo je to športový šerm?

            Športový šerm kordom je ojedinelým druhom športu. Priaznivo pôsobí na harmonický vývoj osobnosti, rozvíja rýchlosť, vytrvalosť a nervovo - svalovú koordináciu.
            Cvičí postreh, núti rozhodnúť sa v zlomku sekundy, pestuje disciplinovanosť, sústredenosť, odvahu, rozhodnosť a sebaovládanie. Je zaradený aj medzi olympijské športy.

            Tomášove úspechy:
            Rok 2018
            - absolútny víťaz v sérii turnajov „Hľadáme šermiarske talenty"
            Rok 2022
            - Majster SR vo svojej kategórii Mladší žiaci - jednotlivci
            - Majster SR vo svojej kategórii Mladší žiaci - družstvá
            - Majstrovstvá SR v kategórii Starší žiaci družstvá - bronzová medaila

            Sme radi, že sa naši žiaci venujú aj netradičným športom a ešte viac nás tešia aj ich úspechy. Tomáš, srdečne blahoželáme.

          • MAMUT

          • 4. 6. 2022
          • Ako motivovať žiakov rozvíjať logické myslenie, či argumentovať, komunikovať a spolupracovať v tíme pri riešení problému?
            Jednoznačne zapájať ich do aktivít ako je napríklad matematická súťaž päťčlenných družstiev MAMUT. V piatok 3. júna sa jej zúčastnili žiaci našej školy - piataci Michaela P., Ema Š., Richard M. a šiestaci Juraj F. a Juraj K. Ich úlohou bolo správne vyriešiť čo najviac matematických a logických úloh. Súťaž prebiehala zábavno-súťažnou formou a bola spojená so športovými hrami.

            Súťaž trvala 120 minút, počas ktorých riešili úlohy 1-bodové (ľahké), 3-bodové (stredné) a 5-bodové (ťažké). Súťažiaci v tíme riešili ľubovoľnú z piatich úloh, ktoré mali k dispozícii v úvode. Po vyrátaní úlohy odovzdali výsledok opravovateľovi, ktorý vyhodnotil jeho správnosť. Ak bol výsledok správny, tak úlohu odovzdali zadávateľovi, ktorý im zrátal body a vymenil ju za novú úlohu zvolenej obtiažnosti.
            Spolu so zadaniami úloh obdržal na začiatku súťaže každý tím tri žetóny. Každý žetón žiakom umožňoval v druhej polovici súťaže vymeniť úlohu za inú úlohu zvolenej obtiažnosti.
            Okrem matematických úloh žiaci počas súťaže absolvovali aj 3 športové úlohy. Za splnenie každej športovej úlohy získali 1 príklad navyše, podľa zvolenej obtiažnosti.

            Súťaže sa naša škola zúčastňuje každoročne a veríme, že žiaci si deň s matematikou a športom užili.

        • Keď nám učenie vonia...
          • Keď nám učenie vonia...

          • 4. 6. 2022
          • Hovorí sa, že niekedy práca nevonia. To je vtedy, ak sa niekomu nechce pracovať. Našou prácou v škole je učenie. A to nám tretiakom rozhodne vonia A ešte ako! Vonia ako mäta, ibištek, materina dúška, zázvor, jahody,... Práve varením čajíkov sme sa naučili poznávať liečivé byliny nielen z učebnice ale hlavne očami, nosom a jazýčkom. Takéto učenie sa nám veru páči!

          • Návšteva Štátneho divadla

          • 4. 6. 2022
          • So žiakmi štvrtého ročníka sme sa vybrali za dobrodružstvom do Štátneho divadla na baletné predvedenie svetoznámej rozprávky amerického spisovateľa Lymana Franka Bauma Čarodejník z krajiny OZ. Je to príbeh o priateľstve, o malej Dorotke, ktorá sa dostane do zázračnej krajiny a hľadá cestu domov. Na nej stretáva rozprávkové bytosti, ako lev, strašiak alebo železný drevorubač. Idú spolu k Čarodejníkovi z krajiny Oz, aby im pomohol vrátiť sa domov. Títo štyria priatelia zvládnu bláznivé dobrodružstvá, lebo sa spoliehajú na svoj inštinkt. Vzájomne sa inšpirujú tým, že prebúdzajú talenty, ktoré v každom driemu. Skvelé prevedenie, nádherná hudba a tanec v nás zanechali umelecký zážitok.

          • MATEMATICKÉ TATRY

          • 2. 6. 2022
          • A je to tu!

            Naši tretiaci a štvrtáci sa vďaka svojej múdrej hlavičke prepočítali až do veľkého finále a úspešne „vystúpili“ na Gerlachovský štít. V prvom kole štartovalo 56 súťažiacich, do finále sa dostalo 37 a zvládli ho 17 žiaci. Naši úspešní počtári pôjdu za odmenu na výlet do našich krásnych Tatier. Podrobnosti deťom povedia pani učiteľky. Veríme, že výlet si vychutnajú, domov prídu s peknými zážitkami a snáď sa nám s nimi aj pochvália.

            Tešíme sa s nimi a srdečne im blahoželáme k úspechu.

          • Deň detí s FS Železiar

          • 2. 6. 2022
          • Aj žiaci druhého stupňa oslávili MDD. Dievčatá si obliekli pekné šaty, chlapci zase košele a takto sviatočne nahodení šli na koncert. Ten sa niesol v duchu ľudovej hudby, piesní a tancov v podaní FS Železiar. Mladí tanečníci nám pod vedením p. Urbana predviedli tance z Abova, Šariša aj Zemplína. Tancovali karičku, polku, medvedí tanec, čí dokonca aj fľaškový. Zapojili dokonca aj celé publikum a hoci po sediačky, hýbala sa každá ruka aj noha. Všetko sprevádzala cimbalovka, ktorú nám aj p. Urban predstavil a vysvetlil, aký význam majú jednotlivý hudobníci (primáš, viola, basa, akordeón či cimbal). Veľmi sme si toto dopoludnie všetci užili a teší nás, že naše kultúrne bohatstvo pomáhajú zachovávať aj naši žiaci či absolventi.

          • MAŠO

          • 2. 6. 2022
          • Dňa 1. 6. na MDD si žiaci 1. stupňa zašportovali na  MAŠO – Malej školskej olympiáde. Aj keď nás počasie strašilo dažďom, našťastie sa umúdrilo a doprialo nám stráviť deň plný športu a zábavy. Veď čo by to bol za Deň deti, bez detskej radosti a smiechu. Deti si zasúťažili v behu na 50 m, v slalomovom behu, v prekážkovom behu, v skoku do diaľky z miesta, v hode tenisovou loptičkou, v hode loptičkou na cieľ. 

            olympiáda? Tá sa naozaj vydarila! Medaily, diplomy a vecné ceny rozžiarili očká našich malých športovcov. A tí, ktorí ste nevyhrali? Nevadí, všetci ste boli úžasní a o rok sa vám to určite podarí! Okrem súťaži na deti čakala buflifuková show, maľovanie na tvár a diskotéka.

            Veľké poďakovanie patrí aj našim ôsmakom a šikovnej deviatačke, ktorí boli celý deň nápomocní pri disciplínach a spríjemnili deň. Bol to jeden skvelý deň plný zábavy a detskej radosti.

        • Pozvánka
          • Pozvánka

          • 27. 5. 2022
          • Milí rodičia, srdečne Vás pozývame s Vaším budúcim prváčikom na stretnutie s pani učiteľkou a pani vychovávateľkou dňa 6. júna 2022 o 16.00 hod. v školskej jedálni našej Súkromnej základnej školy na Dneperskej ulici č. 1.
            Zároveň Vám oznamujeme, že sa budú podpisovať zmluvy o vzdelávaní.

            Prváčik nech si donesie farbičky a rodič pero.

            Ak nemôžete prísť, prosím zavolajte k nám na naše tel. č. 6744838 do 10. júna.

            Tešíme sa na Vás

          • Tatranci

          • 26. 5. 2022
          • My, druháci, sme sa v stredu 25. mája vybrali do našich veľhôr. Ako správni turisti sme za jeden deň zvládli všetko. Cestu lanovkou zo Starého Smokovca na Hrebienok, návštevu Rainerovej chaty, pešiu túru z chaty popri nádherných Studenovodských vodopádoch až do Tatranskej Lesnej. A aby sme si vyskúšali úplne všetko, zvládli sme aj krátku dažďovú prehánku. Po takomto dni strávenom v Tatrách sa už právom môžeme nazvať Tatranci.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38 Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186 Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme. platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540 školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie