• Novinky

          • Halloween na vyučovacej hodine anglického jazyka

          • 31. 10. 2022
          • Halloween in Class VI. B at Dneperská Primary

            Our students attending VI. B class were celebrating Halloween during their English class with Mgr. Dávid Gaľa. They were dressed in Halloween costumes and took active part in the Halloween quiz, wordsearch and other interesting activities. They had a lot of fun together with their class teacher as you can see in the picture.

            Halloween na vyučovacej hodine anglického jazyka na SZŠ

            Netradičná vyučovacia hodina anglického jazyka v VI. B triede pripomenula žiakom americký sviatok Halloween. Triedny učiteľ a zároveň vyučujúci anglického jazyka Mgr. Dávid Gaľa si pre svojich žiakov, ktorí boli oblečení v kostýmoch, pripravil Halloweensky kvíz, pracovný list s tajničkou a iné zaujímavé aktivity. Bola to veľká zábava, o čom svedčí aj ich spoločná fotografia.

          • Online rozhovor s Edwardom o Halloweene

          • 31. 10. 2022
          • Online Chat with Edward about Halloween

            On Wednesday 26th October 2022, our students attending the English Kids Club and English Teens Club, together with their teachers, had another wonderful chance to meet Mr. Edward Patricks online. Edward, as we call him, told us how Americans celebrate Halloween and how he used to celebrate Halloween when he was a kid. Our students asked Edward many questions, they wanted to know what his favourite candy is and if he has got a pet. Our students taught Edward some Slovak greetings. We had a lot of fun together and we are looking forward to meeting Edward again!

             

            Online rozhovor s Edwardom o Halloweene

            V stredu 26. októbra 2022 sa naši žiaci, ktorí navštevujú anglický školský klub detí a English Teens Club, spolu s učiteľmi, mali možnosť opäť stretnúť s pánom Edwardom Patricksom. Edward, ako ho všetci voláme, nám porozprával o tom, ako Američania oslavujú sviatok Halloween a ako ho oslavoval, keď bol dieťaťom. Naši žiaci sa Edwarda pýtali veľa otázok. Chceli sa dozvedieť, aká je jeho najobľúbenejšia sladkosť a či má domáceho miláčika. Na záver žiaci naučili Edwarda niekoľko slovenských pozdravov. S Edwardom bola opäť veľká zábava. Tešíme sa na ďalšie online stretnutie!

        • Súťažíme v jazykoch s WocaBee
          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • 28. 10. 2022
          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky!
            Držíme im v súťaži palce!

          • Ľudová rozprávka očami našich piatakov

          • 25. 10. 2022
          • ...kde bolo, tam bolo, bola raz jedna trieda a nie jedna, a boli v nej aj žiaci, ktorí sa rozhodli ponoriť do ríše rozprávky a objaviť v nej všetko to rozprávkové: šťastný koniec, víťazstvo dobra nad zlom, víly, čarodejníkov, magické predmety a zvieratá a čaro samotného príbehu. Naši piataci si mali na hodinu slovenského jazyka pripraviť plagát, ktorý by mal reprezentovať ich rozprávku resp. knihu a mohol by sa nachádzať v kníhkupectve ako pomôcka pre tých čitateľov, ktorým by takýto plagát mohol pomôcť pri výbere rozprávkovej knihy. Žiaci pripravili nádherné práce, ktoré budete môcť zazrieť aj na chodbách našej školy. Verím, že Vás aj takouto cestou inšpirujeme k prečítaniu niektorej zo spomínaných kníh.

            Mgr. Rapavá a žiaci V. A, V. B a V. C

        • Zatmenie Slnka – nebeské divadlo 25. 10. 2022
          • Zatmenie Slnka – nebeské divadlo 25. 10. 2022

          • 25. 10. 2022
          • Zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú do jednej roviny - počas Novu. Podľa ich rozloženia môžeme na našom území pozorovať buď úplné, čiastočné alebo prstencové zatmenie. Nakoľko dráhy týchto telies sú rozličné, nie je možné pozorovať „nebeské divadlo“ pri každom Nove.

            Úplné zatmenie Slnka patrí medzi najzaujímavejšie prírodné úkazy. Začína sa vždy čiastočným zatmením Slnka, pri ktorom Mesiac čoraz viac zakrýva Slnko. Na začiatku je pokles intenzity svetla nepatrný. Výrazný pokles intenzity svetla nastáva až tesne (cca 5 sekúnd) pred úplným zatmením. V čase úplného zatmenia Slnka je obloha tmavá a vidieť na nej najjasnejšie hviezdy. Aj teplota rýchlo klesá až o 10°C. Okolo tmavého slnečného kotúča žiari jasná koróna. O niekoľko minút úkaz rovnako rýchlo zmizne. Teplota vzduchu opäť stúpne na pôvodnú hodnotu. Vplyvom pohybu Slnka, Zeme a Mesiaca sa mesačný tieň po povrchu Zeme rýchlo pohybuje (rýchlosťou približne 1 km/s). Pre určité miesto na Zemi je preto úplné zatmenie jav časovo veľmi obmedzený, najdlhšie úplné zatmenie môže trvať asi 7,5 minúty. Najväčšia šírka mesačného tieňa na povrchu Zeme je 270 km. Okrem prekrytia Slnka či zmeny teploty môžeme sledovať aj „zvuky prírody“, resp. TICHO v prírode. Posledné úplné zatmenie Slnka v Európe sme mohli pozorovať 11. 8. 1999 a najbližšie nastane 7. 10. 2135.

            Preto si môžeme vychutnať aspoň čiastočné, ktoré začne v utorok 25.10. v čase 11:17, maximálne prekrytie (tieň) bude v Košiciach o 12:26 a celé sa ukončí približne 13:36.

            Pri pozorovaní je potrebné pamätať na niekoľko dôležitých vecí:

            1. Nikdy sa nepozerajte nechráneným zrakom priamo do Slnka.
            2. Ak ste si nie úplne istý, že váš slnečný filter je bezpečnou ochranou zraku pri pozorovaní Slnka, poraďte sa s jeho predajcom alebo sa obráťte na niektorú z hvezdární a planetárií alebo pracovníkov Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.
            3. Bez priameho dohľadu skúseného odborníka sa nikdy nepozerajte do ďalekohľadu alebo hľadáčika namiereného na Slnko, a to ani v prípade keď má filter.
            4. Nenechávajte v dosahu malých detí bez dozoru akýkoľvek ďalekohľad alebo iný optický prístroj.
            5. Nikdy sa nedívajte do Slnka cez fotoaparát alebo kameru.

            Bežne predávané slnečné okuliare nie sú dostatočnou ochranou zraku na priame pozorovanie Slnka aj vtedy, ak majú najvyšší ochranný faktor. Najbežnejšia vhodná pomôcka je tmavé zváračské sklo, ktoré použijeme aj my.

            Prajeme Vám pekný a nezabudnuteľný zážitok!

            Pár zaujímavých stránok:

            https://www.timeanddate.com/eclipse/in/slovakia/kosice?fbclid=IwAR28SwPSu0ayFBADMZdB_kc-7yCN45o_96yfzeR_zPsPmbudbwDGo5792Wg

            https://www.imeteo.sk/clanok/kedy-budeme-moct-pozorovat-zo-slovenska-dalsie-zatmenie-slnka

            http://hvezdaren.org/?p=1401

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • 25. 10. 2022
          • V utorok 18. 10. 2022 sme sa aj v našej škole na hodinách náboženskej výchovy pripojili k celosvetovej  modlitbovej iniciatíve Milión detí sa modlí ruženec. Hlavným úmyslom tejto iniciatívy je ukázať, že dôveryplná modlitba detí vchádza priamo ako šíp do Božieho Srdca a má preto veľkú moc. Detská modlitba ruženca má veľkú silu vyprosiť mier a jednotu v našich rodinách, v našej krajine i vo svete. 
            Veríme, že sme svojou kvapkou prispeli k naplneniu slov pátra Pia, ktorý povedal: “Keď sa milión detí bude spolu modliť ruženec, svet sa zmení”.

        • Otváracie hodiny anglickej školskej knižnice
          • Otváracie hodiny anglickej školskej knižnice

          • 25. 10. 2022
          • Dear English Bookworms!                                                                    

            Come and visit our English School Library, which is open every Tuesday afternoon from 2 to 2:45 p.m. You can find it on the 2nd floor in class VI.B. See you there!

             

            Milí anglickí knihomoli,

            srdečne vás pozývame na návštevu našej anglickej školskej knižnice, ktorá je otvorená každé utorkové popoludnie v čase od 14.00 – 14.45 hod. Knižnica sa nachádza v učebni VI.B, na druhom poschodí. Do skorého videnia!

          • Biologická exkurzia do okolia Drienovca

          • 24. 10. 2022
          • Drienovská mokraď je lokalita v katastrálnom území obce Drienovec. V tejto lokalite sa nachádza aj drienovecký stacionár skúmajúci vtáčiu migráciu na juhovýchodnej euroafrickej migračnej trase.

            19. októbra sme sa vybrali na biologickú exkurziu so žiakmi 6. a 7. roč. A bolo že čo obdivovať. Z blízka sme v stacionári pri krúžkovaní vtákov mohli detailne pozorovať sýkorku belasú, kôrovníka dlhoprstého, červienku a aj samčeka králička ohnivohlavého. Pútavým rozprávaním nás Drienoveckou mokraďou sprevádzali odborní zamestnanci Východoslovenského múzea, p. Peter Krišovský a S. Levendovský.

            Po ďalšom presune do okolia Drienoveckých kúpeľov sme spoznávali faunu a flóru lúčneho a lesného spoločenstva. Okrem živej prírody sme mohli poznávať aj prírodu neživú. V neďalekom lome sme obdivovali krásu vápencov. Domov sme si odnášali okrem boľavých nôh krásne zážitky z putovania slovenskou prírodou a kúsky kalcitu, ktoré nájdu svoje miesto v našich domácich minizbierkach minerálov a hornín.

            Už dnes sa tešíme na ďalšie biologické putovanie.

        • Hádanková štafeta
          • Hádanková štafeta

          • 24. 10. 2022
          • Štvrtá hádanka

            V minulosti prvá bola,
            no dnes už iba posledná.
            Siedma stále v rade stojí,
            kým príde jej chvíľa.

             Pohodlie a pokoj nosí,
            veď počas nej nik nerobí.
            So smútkom sa stále lúči,
            bo po nej iný nastúpi.

          • MATEMATICKÉ TATRY

          • 24. 10. 2022
          • Pozývame všetkých matematických horolezcov, ktorí sa pokúsia vystúpiť na 1. vrchol našej školskej expedície MATEMATICKÉ TATRY - na Rysy. Štartujeme o 14.00 (do 15.00) už túto stredu. Stretneme sa o 13.50 pred brejkomatom. Doneste si pero a chuť počítať. Tešíme sa na vás.

        •  Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • 24. 10. 2022
          • Milé deti, pozývame všetkým "šarkanáčov" na šarkaniádu. Naše šarkany poletia už tento utorok 25. 10. na školskom dvore od 14.00 do 15.00. Prídeme pre vás do družín. Došarkavenia deti!

        • Zatmenie Slnka – nebeské divadlo 25. 10. 2022
          • Zatmenie Slnka – nebeské divadlo 25. 10. 2022

          • 22. 10. 2022
          • Zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú do jednej roviny - počas Novu. Podľa ich rozloženia môžeme na našom území pozorovať buď úplné, čiastočné alebo prstencové zatmenie. Nakoľko dráhy týchto telies sú rozličné, nie je možné pozorovať „nebeské divadlo“ pri každom Nove.

            Úplné zatmenie Slnka patrí medzi najzaujímavejšie prírodné úkazy. Začína sa vždy čiastočným zatmením Slnka, pri ktorom Mesiac čoraz viac zakrýva Slnko. Na začiatku je pokles intenzity svetla nepatrný. Výrazný pokles intenzity svetla nastáva až tesne (cca 5 sekúnd) pred úplným zatmením. V čase úplného zatmenia Slnka je obloha tmavá a vidieť na nej najjasnejšie hviezdy. Aj teplota rýchlo klesá až o 10°C. Okolo tmavého slnečného kotúča žiari jasná koróna. O niekoľko minút úkaz rovnako rýchlo zmizne. Teplota vzduchu opäť stúpne na pôvodnú hodnotu. Vplyvom pohybu Slnka, Zeme a Mesiaca sa mesačný tieň po povrchu Zeme rýchlo pohybuje (rýchlosťou približne 1 km/s). Pre určité miesto na Zemi je preto úplné zatmenie jav časovo veľmi obmedzený, najdlhšie úplné zatmenie môže trvať asi 7,5 minúty. Najväčšia šírka mesačného tieňa na povrchu Zeme je 270 km. Okrem prekrytia Slnka či zmeny teploty môžeme sledovať aj „zvuky prírody“, resp. TICHO v prírode. Posledné úplné zatmenie Slnka v Európe sme mohli pozorovať 11. 8. 1999 a najbližšie nastane 7. 10. 2135.

            Preto si môžeme vychutnať aspoň čiastočné, ktoré začne v utorok 25.10. v čase 11:17, maximálne prekrytie (tieň) bude v Košiciach o 12:26 a celé sa ukončí približne 13:36.


            Pri pozorovaní je potrebné pamätať na niekoľko dôležitých vecí:

            1. Nikdy sa nepozerajte nechráneným zrakom priamo do Slnka.
            2. Ak ste si nie úplne istý, že váš slnečný filter je bezpečnou ochranou zraku pri pozorovaní Slnka, poraďte sa s jeho predajcom alebo sa obráťte na niektorú z hvezdární a planetárií alebo pracovníkov Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.
            3. Bez priameho dohľadu skúseného odborníka sa nikdy nepozerajte do ďalekohľadu alebo hľadáčika namiereného na Slnko, a to ani v prípade keď má filter.
            4. Nenechávajte v dosahu malých detí bez dozoru akýkoľvek ďalekohľad alebo iný optický prístroj.
            5. Nikdy sa nedívajte do Slnka cez fotoaparát alebo kameru.

            Bežne predávané slnečné okuliare nie sú dostatočnou ochranou zraku na priame pozorovanie Slnka aj vtedy, ak majú najvyšší ochranný faktor. Najbežnejšia vhodná pomôcka je tmavé zváračské sklo, ktoré použijeme aj my.

            Prajeme Vám pekný a nezabudnuteľný zážitok!

            Pár zaujímavých stránok:

            https://www.timeanddate.com/eclipse/in/slovakia/kosice?fbclid=IwAR28SwPSu0ayFBADMZdB_kc-7yCN45o_96yfzeR_zPsPmbudbwDGo5792Wg

            https://www.imeteo.sk/clanok/kedy-budeme-moct-pozorovat-zo-slovenska-dalsie-zatmenie-slnka

            http://hvezdaren.org/?p=1401

        • OZNAM - záujmová činnosť
          • Futbalový turnaj o pohár starostky MČ Košice Nad jazerom

          • 20. 10. 2022
          • Dňa 14. 10. 2022 sa konal na ZŠ Jenisejská futbalový turnaj o pohár starostky MČ Košice Nad jazerom. Našu školu reprezentovali vybraní žiaci zo 7., 8. a 9. ročníka. Naši žiaci boli úspešní a na turnaji obsadili 2. miesto, z ktorého si odnášajú trofej a medailu. Žiak Alex Vnenčák bol dokonca vyhlásený za najlepšieho strelca turnaja, kde zaznamenal 11 gólov a za tento úspech bol odmenený trofejou. Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

        • Hádanková štafeta
          • Hádanková štafeta

          • 17. 10. 2022
          • Tretia hádanka

            Cíti sa on doma všade,
            no v horách ho nenájdeš.
            Rýchly je sťa auto malé,
            však zacupká si o stošesť.

             Malý, sivý, veľmi všedný,
            no úsmev v nás vyvolá,
            keď sa tvári ako frajer,
            čo na smetisku vyhráva. 

          • Zaujímavý svet mikroorganizmov

          • 16. 10. 2022
          • Na hodine biológie sa ôsmaci na chvíľu stali mikrobiológmi. V rámci praktickej aktivity si najprv pripravili z vody v jazere a suchej trávy senný nálev, ktorý po dvoch týždňoch netrpezlivého čakania mohli konečne pozorovať mikroskopom. Jednobunkové, voľným okom neviditeľné črievičky sa pohybovali veľmi rýchlo. Aj napriek tomu bolo možné vidieť ich vnútornú stavbu a porovnať ju s obrázkom v učebnici. Pozornému oku neuniklo ani rozmnožovanie sa týchto prvokov spájaním. Nadšenie prišlo po pridaní destilovanej vody, keď vplyvom fyzikálneho deja osmózy, sa črievička začala zväčšovať.
            Pozorovanie ôsmakov zaujalo natoľko, že sa mu venovali dokonca aj počas prestávok. Ak by ste radi videli cez okulár mikroskopu to, čo sa podarilo žiakom VIII. B, pozývame vás na týždeň vedy a techniky na našej škole, kde pre vás žiaci tejto triedy pripravia aj iné zaujímavosti zo sveta biológie. O termíne spomínanej akcie vás budeme včas informovať. Zatiaľ vám ponúkame črievičku na fotografiách našich budúcich mikrobiológov.

          • Online čet s Edwardom

          • 16. 10. 2022
          • Our Live Chat with Edward

            On Thursday afternoon our students attending the English Kids Club and our English Teens Club had a wonderful chance to chat online with a native American. Mr. Edward Patricks, a professional teacher from the USA, said hello to our students from Mexico. They told him about their favourite school subjects, pets and leisure time activities. Edward taught them a new greeting and asked them many questions. We will be happy to meet Edward online again!

            Online čet s Edwardom

            Vo štvrtok popoludní sa naši žiaci, ktorí navštevujú anglický školský klub detí a English Teens Club, mali možnosť stretnúť online s americkým učiteľom na hodine konverzácie. Pán Edward Patricks, učiteľ angličtiny, sa nám prihovoril z Mexika. Žiaci mu porozprávali o svojich obľúbených predmetoch v škole, domácich miláčikoch a aktivitách, ktoré robia vo voľnom čase. Edward ich naučil nový pozdrav a pýtal sa ich veľa otázok. Tešíme sa na ďalšie online stretnutia s Edwardom a veríme, že si užijeme veľa zábavy!

          • Testovanie pohybových predpokladov

          • 11. 10. 2022
          • Testovanie pohybových predpokladov sa na našej škole konalo v stredu 5. 10. 2022.

            Naši prváci prešli týmito disciplínami:

            1. telesná výška a telesná hmotnosť 
            2. predklon v sede s dosahovaním
            3. opakovaná zostava s tyčou
            4. výdrž v zhybe nadhmatom
            5. skok do diaľky z miesta
            6. ľah-sed
            7. kotúľanie 3 lôpt
            8. člnkový beh 4 x 10 m
            9. vlajková naháňačka
            10. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

            Po vyhodnotení uvidíme, na aké športy majú predpoklady. My však už teraz vieme povedať, že sú pohybovo zdatní, radi súťažia a zabávajú sa. Pozrite si fotogalériu a uvidíte.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38 Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186 Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme. platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540 školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie