• Novinky

          • Liga 4 x 4

          • 20. 11. 2014
          • Gymnázium na Alejovej ulici v našom meste je už niekoľko rokov organizátorom netradičnej matematickej súťaže. Je určená štvorčlenným družstvám žiakov 5. ročníka. Našu školu reprezentovali žiaci z V. B triedy: Jakub Baláž, Lukáš Boguský, Erik Lazár a Veronika Nemjová. Ako sa im darilo? Čítajte ďalej.

            Veľmi dobre sa popasovali s úlohami, ktorých riešenie si vyžadovalo popísať matematický postup, hravo si poradili s hlavolamami či stavbami a excelovali v logickej hre, založenej na správej taktike. Ich výborná spolupráca a súťaživosť boli premenené do fantastického výsledku. Keďže zatiaľ sa našej škole v tejto súťaži nedarilo, prvé miesto potešilo všetkých. Piatakom blahoželáme a prajeme ešte veľa matematických úspechov.

        • iBobor - vyhodnotenie
          • iBobor - vyhodnotenie

          • 26. 11. 2014
          • je matematická súťaž, prebiehajúca v interaktívnom prostredí. Naša škola sa súťaže zúčastnila 11. a 18. novembra 2014. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: Benjamíni 5.-7. ročník a Kadeti 8.-9. ročník, spolu 68 žiakov. Tejto súťaže sa zúčastnili aj žiaci 3. - 4. ročníka.

            Výsledky 2. stupňa:

            Pri riešení úloh sa súťažiaci popasovali s úlohami rôznej obtiažnosti, od najľahších po tie najťažšie. Cieľom súťaže bolo podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie, iniciovať v žiakoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Preto symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. No a kto z našich žiakov bol najusilovnejší? Zistíte to, milí rodičia, v IŽK. Každý žiak, ktorý získal viac ako 75 % z celkového počtu bodov (max 80), dostane z matematiky jednotku. Všetkým účastníkom gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník súťaže iBobor. Výsledky žiakov 2. stupňa nájdete v tomto dokumente: vyhodnotenie_iBobra_tabulka.pdf

            Výsledky 1. stupňa:

            Bobor je veľmi trpezlivé zviera. Vždy sa snaží dokončiť začatú prácu a pracuje dovtedy, kým nie je hotová. Podľa tohto zvieratka je nazvaná aj informatická súťaž iBobor. Na vyriešenie 12 úloh mali žiaci 30 minút. Úlohy boli rôznorodé a mnohí sa pri nich riadne zapotili. Aj keď oficiálne výsledky prídu poštou, my už poznáme najlepších. Víťazkou kategórie Bobrík sa stala Martina Gréková (III. C) so 100% úspešnosťou. Najúspešnejší štvrtáci boli Eduard Fedorčuk (IV. A), Maximilián Gramata (IV. C) a Michal Dlabaj (IV. B)Blahoželáme!

          • Lomihlav

          • 26. 11. 2014
          • Matematické združenie STROM pripravilo pre žiakov 7. – 9. ročníka ZŠ ďalší ročník súťaže v riešení matematických úloh, hlavolamov a hádaniek s názvom Lomihlav. V silnej konkurencii 56 štvorčlenných tímov z celého vých. Slovenska obsadilo naše družstvo v zložení L. Revák (IX. A), B. Pastula (VIII. C), N. Beliová a M. Kuruc (obaja VII. B) vďaka perfektnej vzájomnej spolupráci skvelé 7. miesto.

            Zo zapojených košických škôl dokázali našich žiakov zdolať iba dve. Lukáš sa so súťažou v tomto školskom roku lúči, zvyšní traja členovia tímu sa tešia na ďalší ročník tejto mimoriadne obľúbenej súťaže. Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy aj za hranicami nášho mesta.

        • Ukáž, čo vieš
          • Ukáž, čo vieš

          • 20. 11. 2014
          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do prírodovednej súťaže Ukáž, čo vieš, ktorú organizuje CVČ Popradská Košice. Minuloročné 2. a 6. miesto vo finále nás veľmi potešilo a tento úspech sme už teraz čiastočne obhájili. Veď tohtoroční štvrtáci pod vedením Simony Puškášovej (4. B) sa v prvom kole spomedzi 17 družstiev umiestnili na krásnom 3. mieste.

            Úspešné družstvo tvorili títo žiaci: Zuzana Pavlíková (4. B), Michal Dlabaj (4. B), Adela Horváthová (4. C) a Eduard Fedorčuk (4. A). Téma prvého kola bola - VO VODE. Štvrtáci, gratulujeme a veríme, že nás takto potešíte aj v 2.kole!

        • Zbierka pre útulok končí
          • Zbierka pre útulok končí

          • 11. 12. 2014
          • v piatok 12. 12. 2014! Milé deti, využite zajtrajšok na to, aby ste pomohli aspoň materiálne, ak vám nie je osud útulkáčov ľahostajný. Pomôžte, prosíme, nemým tváram v košickom útulku. Doniesť môžete granulky, cestoviny, ryžu, ovsené vločky, staré deky, plachty, misky, obojky, vodítka, loptičky. Veci pre opustených psíkov noste do kabinetu školského klubu detí. V mene psíkov vám ďakujeme.

        • Literárna exkurzia
          • Literárna exkurzia

          • 20. 11. 2014
          • Knižnica je nemocnica pre dušu. (Anonym)

            Naša trieda 7. A sa zúčastnila literárnej exkurzie a navštívila Verejnú knižnicu Jána Bocatia pod vedením Mgr. A. Polyákovej. Vypočuli sme si pútavý výklad pracovníčky knižnice, dozvedeli sme sa kto bol Ján Bocatius, ako sa môžeme stať čitateľmi knižnice a i. V priestoroch nás upútali rôzne knihy, časopisy a hudobniny. Ak chcete vedieť, čo sme tam objavili, čítajte ďalej!

            Knižnica má vo svojich zbierkach aj také zvláštnosti ako sú knihy pre nevidiacich, napísané tzv. Braillovým písmom. Mali sme možnosť si vyskúšať čítať z takejto knihy, no bolo to veľmi ťažké.

            V druhej časti našej exkurzie sme sa rozdelili do piatich skupín. Každá mala svojho vedúceho a s úlohami v rukách sme sa vybrali do ulíc po stopách našich literátov. Objavovali sme budovy s pamätnými tabuľami, kde v minulosti žili, pôsobili a študovali významné osobnosti. Našli sme aj ich busty, sochy, pamiatky.

            Z vydarenej exkurzie sme si okrem potešenia odniesli hlavne nové informácie a vedomosti.

            Izba bez kníh je ako telo bez duše. (Marcus Tullius Cicero)

        • Čaro jesene - výtvarná súťaž
          • Čaro jesene - výtvarná súťaž

          • 11. 11. 2014
          • V mesiacoch september, október a november sa všetci žiaci 1. - 4. ročníka zúčastnili výtvarnej súťaže "Čaro jesene". Najkrajšie diela sme vystavili a vy, milí rodičia a priatelia našej školy, ich môžete vidieť na chodbe na prízemí našej školy. Najšikovnejší maliari budú ocenení. Aj tohtoročná pestrá jeseň nám dáva príležitosť rozvíjať umelecké cítenie našich žiakov.

            Ilustračný obrázok je z internetu, viete, kto ho namaľoval a čo znázorňuje?

        • Zbieram baterky - vyhodnotenie environmentálneho projektu
          • Zbieram baterky - vyhodnotenie environmentálneho projektu

          • 23. 11. 2014
          • Už druhý školský rok ja naša škola zapojená do environmentálneho projektu Zbieram baterky. Tento projekt realizuje spoločnosť INSA s podporou Ministerstva životného prostredia SR. Vyhodnotenie za minulý školský rok prebehlo teraz. Naša škola sa umiestnila na krásnom 5. mieste zo zapojených škôl na Slovensku.

            Zo všetkých žiakov, ktorí sa do projektu zapojili, najväčšie množstvo bateriek nazbieral žiak Adrián Zbur zo 4. C – spolu 568 kg. Druhú priečku obsadila Katarína Poláková z 5. D s množstvom 36 kg. Emma Moničová zo 4. C nazbierala 15 kg a Peter Remiáš z 2. C 14 kg. Do tohto projektu sa zapojili aj ďalší žiaci – Timotej Vaľovský a Max Drončko z 2. B; Veronika Kušnírová, Lea Bruothová a Ema Tomková z 2. C; Emma Lašutová, Lucia Libová a Patrik Horváth z 3. A; Dávid Talián a Samuel Kvokačka z 3. B; Nina Čukášová, Zuzana Kavečanská a Danka Hrebeňaková z 3. C; Katarína Lívia Spišák a Bianka Gurská zo 4. A; Zuzana Pavlíková zo 4. B; Veronika Dudová a Katarína Čechová zo 4. C; Ema Jelčová, Klára Geletková, Lukáš Boguský, Adriana Domonkošová a Erik Lazár z 5. B; Dávid Pundžák z 5. D; Martina Pavlíková a Daniela Čechová zo 6. A; Tamara Štofková a Samuel Frišman zo 6. B; Jakub Varchola, ktorý je teraz žiakom gymnázia, Peter Karásek z 8. C. Spolu sme nazbierali 879 kg bateriek a všetci títo naši žiaci získali pekné vecné ceny.

            Výhercom gratulujeme!

            V zbere bateriek pokračujeme aj v tomto školskom roku. Záver zberu bude v závere šk. roka.

            Prečo použité baterky zbierame?

            Ak by skončili tieto baterky v odpade, postupne by sa z nich uvoľňovali toxické kovy a tie môžu poškodiť ľudské zdravie. Preto je veľmi dôležité, aby boli všetky použité baterky zozbierané a recyklované. Tým sa znižuje množstvo odpadov, zmenšuje sa využívanie nových prírodných materiálov a čo je najdôležitejšie, chráni sa ľudské zdravie.

        • Deutsche Bibliothek
          • Deutsche Bibliothek

          • 10. 11. 2014
          • Wir waren... wir haben gesehen... wir haben auch etwas verstanden...

            V rámci hodín NJ naši ôsmaci navštívili Štátnu vedeckú knižnicu, ktorá poskytuje fond nemeckých kníh, časopisov i CD z rôznych oblastí vedy a kultúry. Nás zaujala najmä detská literatúra a literatúra o nemecky hovoriacich krajinách.

            Dozvedeli sme sa, že toto oddelenie môžu navštevovať čitatelia až od 15 rokov (mladší len s doprovodom rodičov), tu sa môžu vypožičať nielen CD filmov, hudby, ale prípadne prefotiť si zaujímavé informácie potrebné na vyučovanie.

            Deutsch lernen - Kultur erleben.

        • Dobšinského Košice
          • Dobšinského Košice

          • 10. 11. 2014
          • V stredu 29. 10. 2014 sa konal v priestoroch ZŠ na Postupimskej ulici už 10. ročník krajského matičného festivalu v prednese slovenskej rozprávky "Dobšinského Košice", ktorého sa zúčastnilo viac ako 50 základných škôl z celého Košického kraja. Úroveň súťažiacich bola v tomto ročníku vysoká a porote sa len ťažko vyberali tí najlepší. Našu školu reprezentovali 4 žiaci v troch kategóriách. S veľkou radosťou oznamujeme, že vo všetkých kategóriách sme získali ocenenia.

            V 1. kategórii cenu Matice slovenskej získal Samuel Jeník (2. B), v 2. kategórii cenu Matice slovenskej získala Ema Lukáčová (5. B) a v 3. kategórii cenu Primátora mesta Košice si odniesla Natália Beliová (7. B). Našim víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu v literárnej súťaži.

        • Keď sa pracovitosť vypláca - Vyhrali sme
          • Keď sa pracovitosť vypláca - Vyhrali sme

          • 9. 11. 2014
          • Dokázali sme to. Vyhrali sme v celoslovenskej súťaži Hovorme o jedle. Do tohto projektu sa zapojilo vyše 200 škôl z celého Slovenska a práve my, žiaci a učitelia našej Súkromnej základnej školy, sme to dokázali a vyhrali sme. Poďakovanie patrí všetkým žiakom školy a tímu učiteľov, ktorí sa podieľali na príprave a organizovaní celého súťažného týždňa.

        • Konzultačný deň
          • Konzultačný deň

          • 6. 11. 2014
          • Vážení rodičia, dňa 10. 11. 2014 o 16,30 hod. sa uskutoční konzultačný deň. Triedni učitelia a vyučujúci jednotlivých predmetov vám poskytnú informácie o prospechu a správaní vášho dieťaťa. Zároveň vás informujeme, že 18. 11. 2014 je hodnotiaca štvrťročná porada.

        • Testovanie 5 - 2014
          • Testovanie 5 - 2014

          • 6. 11. 2014
          • Vážení rodičia, dňa 12. 11. 2014 (streda) Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania bude na vybraných základných školách realizovať testovanie žiakov 5. ročníka (T5-2014). Tohto testovania v elektronickej forme sa zúčastnia žiaci V. B triedy. Viac informácií nájdete tu: Bližšie informácie.

        • KOMPARO
        • Poskytli ste už niekomu prvú pomoc?
          • Poskytli ste už niekomu prvú pomoc?

          • 29. 10. 2014
          • Určite ste sa aj vy ocitli v situácii, kedy bolo potrebné zachovať chladnú hlavu a poskytnúť prvú pomoc kolegom, známym, svojim blízkym ale aj úplne neznámemu človeku. Veď viete, ako to je: nešťastie nechodí po horách... A to si povedalo aj vedenie našej školy a svojim pedagógom zorganizovalo dňa 29. októbra metodický deň s odborníkmi naslovovzatými – so záchranármi z Košickej záchranky.

            Po odbornom vysvetlení sme si na figurínach vyskúšali to najdôležitejšie z hierarchie prvej pomoci – resuscitáciu. Gordonov a Heimlichov manéver už pre nás nie je španielskou dedinou – vieme, že ho používame pri dusení sa cudzím predmetom. Pamätáte sa ešte na 5T? Lebo Ticho, Teplo, Tekutiny, Tíšenie bolesti a Transport sú dôležité pri šoku. Moderná doba nám prináša aj civilizačné ochorenia – cukrovku, infarkt alebo mozgovú cievnu príhodu – a tie sa môžu prihodiť komukoľvek z nás. Ale my už, dúfame, budeme vedieť, ako pomôcť v prvých minútach. Ani drobné poranenia ako sú popáleniny, poštípanie hmyzom alebo ťažšie stavy epilepsie či febrilné kŕče nás už nevystrašia a zachováme si rozvahu pri poskytovaní prvej pomoci.

            Úprimne si všetci želajme, aby týchto situácií v našich životoch bolo čo najmenej.

        • Biologická exkurzia do Dubníckych opálových baní
          • Biologická exkurzia do Dubníckych opálových baní

          • 29. 10. 2014
          • Nie je to tak dávno, čo sa iba pár kilometrov od nášho mesta ťažil vzácny minerál – drahý opál. Každého už na prvý pohľad zaujme jeho typická farbohra. Podľa posledných prieskumov sú vraj na Dubníku neďaleko Prešova stále nevyťažené zásoby tohto vzácneho minerálu. Aj preto sa naši ôsmaci v sprievode odborníka na geológiu – pána Levendovského z Východoslovenského múzea – vybrali na prehliadku tejto banskej oblasti. Vybavení prilbami s osvetlením sa priamo v jednej z ťažobných štôlní dozvedeli zaujímavosti zo života baníkov a o histórii tejto lokality. Snom každého účastníka exkurzie bolo nájsť aspoň malý kúsoček drahého opálu.

            O tom, že to nie je vôbec ľahké, sa naši žiaci presvedčili na vlastnej koži. Na starej halde, hneď vedľa štôlne, sa každému síce podarilo nájsť pekné vzorky opálov, no drahý chýbal. Exkurzia sa skončila prechádzkou náučným chodníkom, vedúcim okolo ďalších štôlní, a prehliadkou povrchových dobývok. Domov sa všetci vrátili s nádejou, že sa na Dubník určite vrátia. Už čoskoro má byť štôlňa Jozef sprístupnená pre verejnosť, dokonca v nej plánujú zriadiť aj kaviareň.

            A toto sme našli... na internete :)

                             

        • Biologická exkurzia na Drienoveckú mokraď
          • Biologická exkurzia na Drienoveckú mokraď

          • 28. 10. 2014
          • Mokraď pri obci Drienovec je už niekoľko rokov ornitologickým stacionárom. Ornitológovia tu mapujú výskyt aj migráciu spevavcov ale i dravých vtákov. Sledovať ich pri zaujímavej práci mali možnosť žiaci V. B a V. C triedy počas biologickej exkurzie, ktorú pre nich pripravilo CVČ Dúha v spolupráci s odborníkmi z Východoslovenského múzea. Na vlastné oči videli odchyt vtákov do siete, ich vyberanie, krúžkovanie, či správanie sa v stresovej situácii. V spoločnosti pána Miroslava Fulína z Východoslovenského múzea sa dozvedeli veľa zaujímavostí o práci ornitológov.

            Kroky piatakov viedli z mokrade do Drienoveckých kúpeľov, kde pre nich pripravila ekoaktivity pani Rodáková z CVČ Dúha. Exkurzia skončila v opustenom lome na vápenec. Ten je v súčasnosti domovom svrčkov, koníkov modro i červenokrídlych, modliviek, jašteríc a mnohých suchomilných rastlín. Pekná vzorka kalcitu bude žiakom pripomínať nádherne strávený deň v prírode.

            Exkurzia piatakov pokračovala návštevou Východoslovenského múzea. Vďaka prednáške, doplnenej prezentáciou, dostali žiaci odpovede na otázky, či vtáky v zime prikrmovať alebo nie, akú potravu ktoré druhy uprednostňujú, kto sú nevítaní návštevníci vtáčích kŕmidiel, či aký je rozdiel medzi vtáčou búdkou a kŕmidlom. Pracovníci múzea zaujali piatakov rozprávaním príbehov o nájdených mláďatách, vypadnutých z hniezd, o adoptovaní vtáčikov inou matkou, ale aj o vandalizme niektorých ľudí, týkajúcich sa bezdôvodného ničenia nimi inštalovaných vtáčích búdok. Počas prehliadky stálej expozície pripravili žiakom aj zaujímavé aktivity v každej z miestností.

            Akcia bola obohatením učiva, preberaného na hodinách biológie. Piatakom pomohla odhaliť mnohé tajomstvá prírody a motivovala ich k ekologickému správaniu v budúcnosti.

        • Vyhodnotenie zberu papiera
          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • 3. 11. 2014
          • V dňoch 13. – 20. októbra sa v našej škole uskutočnil zber papiera. Sme radi, že sa zapojili všetky triedy. VYHODNOTENIE:

            1. miesto I. B – 2 241 kg

            2. miesto IV. A – 1 389 kg

            3. miesto V. B – 1 041 kg

             

            4. miesto IV. C – 1 030 kg, 5. miesto III. B – 882 kg, 6. miesto VIII. C – 795 kg, 7. miesto VII. A – 734 kg, 8. miesto II. C – 731 kg, 9. miesto V. D – 719 kg, 10. miesto VII. B – 709 kg, 11. miesto V. A – 614 kg, 12. miesto II. B – 523 kg, 13. miesto III. C – 477 kg, 14. miesto VI. B – 465 kg, 15. miesto V. C – 427 kg, 16. miesto VI. A – 424 kg, 17. miesto VIII. B – 411 kg, 18. miesto VIII. A – 402 kg, 19. miesto IV. B – 386 kg, 20. miesto III. A – 356 kg, 21. miesto I. C - 344 kg, 22. miesto I. A – kg 301 kg, 23. miesto II. A – 243 kg, 24. miesto IX. B – 196 kg, 25. miesto IX. A – 191 kg

             

            NAJLEPŠÍ ZBERAČI:

            1. miesto: PATRIK SZEDÁK, I. B – 1 669 kg

            2. miesto: VIKTÓRIA MALECOVÁ, III. B – 621 kg

            3. miesto: RÓBERT PALKO, IV. A – 428 kg

            Výhercom gratulujeme a ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, starým rodičom a učiteľom, ktorí sa do tohto jesenného zberu zapojili.

        • Škola módy
          • Škola módy

          • 28. 10. 2014
          • Modely z papiera a iných netradičných materiálov boli súčasťou podujatia Škola módy, ktorého sme boli aj my účastníkmi. Zaslali sme na podujatie dve výtvarné práce našich žiačok Dominiky Kissiovej, Lenky Ivanovovej a Martiny Sedlákovej. Obe výtvarné práce boli úspešné v kategórii Módne doplnky a získali ocenenie. Dominika získala 1. miesto za „Klobúk à la Vasarely“ a Lenka s Martinou 2. miesto za „Klobúk k letným šatám“.

            Na vernisáži výstavy, spojenej s módnou prehliadkou, sa dievčatá zúčastnili aj pracovných dielní, na ktorých si vyzdobili svoje denimové bundy a košele. Keďže išlo o nultý ročník, mali sme z úspechu radosť. Na súťaži sme získali nové inšpirácie a budeme sa snažiť niečim novým obohatiť aj nasledujúci ročník. Pozrite si zábery z tohto pre nás netradičného podujatia vo fotoalbume.

        • Matematické sústredenie STROM
          • Matematické sústredenie STROM

          • 25. 10. 2014
          • V dňoch 27. a 28. októbra sa uskutoční jesenné matematické sústredenie pre vybraných žiakov 6. -9. ročníka. Stretnutie účastníkov bude o 7:55 hod. v VIII. C triede na druhom poschodí budovy našej školy. Na sústredenie je potrebné priniesť si nielen dobrú náladu a skvelé nápady, ale aj písacie potreby a zápisník. Na dobitie energie sa bude hodiť desiata a niečo na pitie. Predpokladané ukončenie činnosti po oba dni je naplánované na 14:00 hod. Podrobný harmonogram sústredenia a popis jednotlivých aktivít nájdete na tejto stránke.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38
        Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice
        Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186
        Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme.

        platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540
        školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie