• Novinky

        • Basketbalový turnaj
          • Basketbalový turnaj

          • 4. 5. 2016
          • Opäť sme sa zúčastnili basketbalového turnaja v telocvični ŠH Dopravná priemyslovka dňa 30. 4. 2016. Vyhrali sme všetky zápasy, umiestnili sme sa na prvom mieste! Športu zdar - basketbalu zvlášť!

          • Ako si vybrať tú správnu...

          • 10. 5. 2016
          • Rozhovor medzi ôsmakmi cez prestávku:
            „Počuj, ty už vieš, na ktorú strednú školu by si chcel ísť?“
            „Nie, prečo?“
            „Lebo mám kamoša v deviatke a on už čaká na pozvánku na prijímačky. Tak mi napadlo, že o rok aj my budeme deviataci..."
            „Nooo, ja som sa už doma o tom s rodičmi rozprával, ale oni majú úplne inú predstavu o mojom ďalšom štúdiu ako ja. A ja nechcem ísť na školu, ktorú mi oni vybrali. Mám pocit, že by som mohol v živote robiť niečo iné.“
            „Fakt? No keď nám už neporadia vlastní rodičia, kto teda?“

            Nebojte sa, žiaci, určite sa nájde niekto, kto vám pomôže s týmto neľahkým výberom. Čítajte VIAC...

            Určite sú medzi vami takí, ktorí presne vedia, kam po skončení základnej školy. Dokonca majú už aj predstavu o svojom budúcom povolaní. Ale je medzi vami aj mnoho tých, ktorí potrebujú poradiť a ukázať správny smer. Riešenie? PhDr. Denisa Pavlinská – psychologička CPPPaP Zuzkin park – pravidelne spolupracuje s našou školou už niekoľko rokov.

            Ak budete mať záujem, naša výchovná poradkyňa vám s ňou dohodne spoločné stretnutie. Presne také, aké mali ôsmaci vo štvrtok 28.4.2016. V priebehu dvoch vyučovacích hodín písali žiaci, so súhlasom rodičov, test zameraný na proforientáciu žiaka základnej školy. Po vyhodnotení týchto testov budú žiaci v priebehu mesiaca máj informovaní o jeho výsledkoch. Pani psychologička sa bude každému žiakovi  individuálne venovať, priblíži mu výsledok jeho testu a ochotne odpovie na otázky týkajúce sa budúcej voľby povolania.

            Veríme, že naši ôsmaci budú s dosiahnutými výsledkami spokojní a uľahčia im výber strednej školy. A nižšie ročníky sa môžu tiež tešiť na budúcu spoluprácu s pani psychologičkou.

        • Krajské kolo Fyzikálnej olympiády
          • Krajské kolo Fyzikálnej olympiády

          • 2. 5. 2016
          • Každého z nás potešia úspechy našich žiakov, zvlášť také, ktoré sa neopakujú každoročne. Len výnimočne sa darí objavovať talenty, ktoré vo vedomostných olympiádach rok po roku obsadzujú popredné miesta. Dňa 13. 4. 2016 Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach hostila 32 účastníkov krajského kola fyzikálnej olympiády kategórie E - žiakov deviateho ročníka ZŠ, medzi nimi aj nášho Braňa Pastulu. V závere školskej dochádzky Braňo spečatil svoje doterajšie úspechy a obsadil najvyššiu a ťažko dosiahnuteľnú priečku. Stal sa najlepším z najlepších, patrí mu 1. miesto v krajskom kole 57. ročníka tejto súťaže. Úprimne mu blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • DEŇ ZEME 2016 - V ZELENOM

          • 25. 4. 2016
          • Deň Zeme sme si v našej škole pripomenuli zaujímavými aktivitami. Prváci sa počas dramatizácie príbehu z lesa naučili triediť odpad do malých kontajnerov podľa farieb. Na asfalt pred školou nakreslili pestrofarebnú Zem, na ktorej zobrazili zvieratká a rastliny. Druhákov zaujali plastové vrchnáčiky a vytvárali z nich kreatívne obrazy z našej prírody. Zahrali si aj rôzne hry, pri ktorých využili odpadový materiál. Tretiaci napísali úprimné želania našej Zemi a pozreli si prezentácie o ochrane životného prostredia. Štvrtákom sa veľmi páčila beseda s včelárom. Oboznámili sa so životom včiel a na záver si pochutili na domácom medíku. Pozreli si aj výukové CD – Recyklácia. Triedy II. C a III. C zažili pekný Deň Zeme s CVČ Dúha. Žiaci 1. stupňa do školy priniesli plastové fľaše a s úžasom sledovali, ako veľký Eko-stroj stláča fľaše, ktoré budú pripravené na recykláciu. Ako prežili Deň Zeme žiaci 2. stupňa? Čítajte VIAC!

            Na 2. stupni žiaci piateho ročníka presádzali kvety, vyrobili nádherných motýľov, vytvorili triedny projekt na tému Kým nebude neskoro. Našej Zemi venovali svoje básne. Boli veľmi kreatívni a zrodili sa tak hodnotné dielka, ktoré vyjadrujú hlboké myšlienky celej akcie. Šiestaci tvorili prezentácie na tému Chránené rastliny. Tieto prezentácie predstavia žiakom na 1. stupni. Vyrábali farebné brmbolce z vlny. V našej škole máme bylinkový Eko-záhon. Tu pracovali siedmaci – doplnili ho ďalšími bylinkami, vytrhali burinu a prekyprili pôdu. Tieto bylinky sa využijú v školskom klube na prípravu čajíkov. Siedmaci spolu s deviatakmi zakladali školskú záhradku. Zasadili už aj rastliny a tešili sa z toho, že spoločne premenili trávnatú plochu na pekný kútik nášho areálu. Výtvarné práce na tému znečisťovanie životného prostredia tvorili ôsmaci. Zároveň porýľovali doskočisko a vyčistili bežeckú dráhu. Deviataci sa postarali o kvietky v átriu a vytvorili projekt na tému Šetríme energiou.

            Žiaci našej školy zhotovili veľmi pekné výrobky z odpadového materiálu sami, ale aj za pomoci svojich rodičov a učiteľov. Z týchto výrobkov sme pripravili výstavky. Na 2. stupni žiaci vytvorili nádherné výukové projekty, ktoré budú využívať na vyučovacích hodinách. V interiéri školy sme vytvárali plagáty na tému Chráňme našu Zem, rastliny, živočíchy, ovzdušie, vodu. Zástupcovia žiakov z jednotlivých tried tu zanechali svoje „stopy“ – napísali text, dokreslili a dolepili obrázok. Žiaci 3. – 9. ročníka urobili veľký kus práce v areáli našej školy, vyčistili trávnaté plochy, vyzbierali odpadky, pozametali dopravné ihrisko, átrium a chodník pred školou. To bol ich naozajstný darček našej Zemičke k jej sviatku. Počas celého tohto dopoludnia žiaci našej školy poznávali aké dary nám poskytuje naša Zem, ako sa k nej správa človek, ale hlavne ukázali, ako ju máme správne chrániť aj pre budúce generácie.

            Prečo sme všetci prišli v zelenom?

            Naša škola sa prihlásila do súťaže Selfie v zelenej farbe. Záštitu nad týmto projektom prevzal primátor mesta Košice, Richard Raši. Zelená farba oblečenia symbolizuje záujem o ochranu prírody. Všetky súťažné fotky sú zverejnené na facebook.com/zacistejsiekosice. Sú predmetom zdieľania na facebooku. Vyhrávajú „Selfie" piatich triednych kolektívov, ktoré budú mať najviac „zdieľaní" a dve vyžrebované školy za účasť na súťaži.

          • Matematická olympiáda - oprava

          • 10. 5. 2016
          • Po zverejnení výsledkov došlo k oprave umiestnenia našich šiestakov, preto prinášame aktuálne výsledky. Dňa 5. 4. 2016 sa na ZŠ Družicová uskutočnilo Obvodné kolo Matematickej olympiády. Tohto kola sa zúčastnilo našich 16 výborných matikárov z ročníkov 6, 7 a 8. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme, menej úspešným riešiteľom prajeme nabudúce viac šťastíčka. Čítajte VIAC...

            V kategórií šiesteho ročníka zabojovali šiesti naši žiaci a spomedzi 41 zúčastnených boli najšikovnejší Danka Semancová (VI. A) a Erik Lazár (VI. B), ktorí skončili na 9.-13. mieste. Ďalší úspešný riešiteľ boli z triedy VI. B - Lukáš Boguský, ktorý sa umiestnil na 22.–26. mieste. V kategórií siedmeho ročníka medzi 36 zúčastnenými žiakmi zabojovali siedmi žiaci našej školy. Najúspešnejšia bola Daniela Hudáková (VII. B), ktorá skončila na 10.-12. mieste.  Ďalším siedmackym hlavičkám šťastie toľko neprialo. A do poslednej kategórie ôsmeho ročníka sme zapojili našich troch žiakov, ktorí si zmerali sily v najmenej početnej skupine – 20 súťažiacich. Kým v ostatných kategóriách boli úspešnejšie dievčatá, v tejto skupine bol úspešnejší chlapec – Marek Kuruc (VIII. B), ktorý skončil na 6. mieste. Marek ale stratil iba jeden jediný bod z celkového počtu bodov.

          • 21. 4. 2016
          •    

            Už sedem rokov sa teší veľkému záujmu učiteľov i žiakov projekt Botanikiáda. Pripravuje ho tím pracovníkov Botanickej záhrady, vysokoškolských učiteľov a študentov UPJŠ v Košiciach. Projekt je určený žiakom piateho ročníka s cieľom motivovať ich k štúdiu prírodných vied, najmä rastlín. Absolvovaním školského kola formou testu si žiaci preveria svoje vedomosti z hodín biológie, ale získajú i nové informácie o význame rastlín a ochrane ich prírodného prostredia. Najlepší dvaja piataci majú možnosť postúpiť do regionálneho kola, kde si porovnajú svoje teoretické vedomosti i praktické zručnosti s rovesníkmi približne zo 100 slovenských základných škôl. V tomto školskom roku boli do riešenia školského testu zapojení žiaci V. A a V. C triedy. Najlepšie si s úlohami v ňom poradili Bianka Gurská (V. A) a Olívia Kukľová (V. C). Blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole. Kompletné výsledky školského kola nájdu všetci súťažiaci tu: botanikiada_2016_skolske_kolo.pdf.

        • SOM NARCIS, SME NARCIS...
          • SOM NARCIS, SME NARCIS...

          • 19. 4. 2016
          • „Mať myšlienky na budúcnosť je pre mňa nesmierny luxus.“

            Touto vetou nám začala rozprávať svoj príbeh pani, ktorá ochorela na rakovinu. A tak sme sa zamysleli. Každodenné starosti a problémy nám už prišli ako nepodstatné. Obyčajná, no hlboká myšlienka zmenila nazeranie na naše problémy. Preto sme sa stali narcisom aspoň na jeden deň v roku. Už 20-ty krát sa uskutočnila jedinečná celoslovenská zbierka, zameraná na pomoc ľuďom, trpiacim na rakovinu. Naši deviataci: T. Joščáková, P. Majoroš, D. Čobej, L. Sedlický, M. Polášeková, A. Királyiová, E. Dvorščáková, N. Kéryiová, L. Lengerová a S. Lenártová vyzbierali v našej škole a v uliciach nášho mesta 630 €, ktoré budú použité práve na pomoc ľuďom, trpiacim týmto ochorením. Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov sme vyslali onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu.

        • TALENT SHOW
          • TALENT SHOW

          • 19. 4. 2016
          • O tom, že máme šikovných a múdrych žiakov, sme sa presvedčili na rôznych olympiádach a súťažiach už veľakrát. No vedeli ste, že našu školu navštevujú aj budúci známi umelci? Je to tak. Presvedčili nás o tom na 23. ročníku „Talent show“, súťaže talentov o cenu starostky MČ Košice – Nad jazerom. Čítajte VIAC!

            Súťažilo sa v piatich kategóriách. Našu školu v speve reprezentovali Jasmínka (4. A), Maťa (8. A) a Natália (8. B). V kategórii hra na hudobný nástroj nás zastúpil Lacko z 3. C, literárno-dramatický prednes si vybrala Barborka (8. A) a zapojili sme sa aj do výtvarnej súťaže s obrázkami, ktoré namaľovali či vytvorili Laura (5. A), Veronika, Barborka, Jakub, Bianka, Anička (všetci zo 7. B), Janka, Rolo (8.B), Rado (8. A) a Natália (9. A). Ste zvedaví, ako sa im darilo? Hneď vám to prezradím. No ešte predtým musím povedať, že talentové súťaže sú tiež veľmi náročné a hoci na ne netreba rátať množstvo príkladov, nemusíte sa učiť naspamäť nejaké vzorce, či dátumy rôznych udalostí, nepotrebujete vedieť rozlohu krajín a nerobíte ani žiaden herbár..., je potrebné sa na ne dobre pripraviť.

            A teraz tie výsledky:

            Kategória výtvarná súťaž – 4. miesto získala Janka Capcarová (8. B) s dielom Hľadanie pokladu a krásne 1. miesto si prevzala Anička Grajcarová (7. B), ktorá mala dve práce – Oko (kresba ceruzkou) a Jack Sparrow (maľba na plátno). Barborka Vaľková (8. A) si odniesla 2. miesto za prednes - Pyramos a Thisbé. Podarilo sa nám získať aj dve miesta v speve a to: 2. miesto s piesňou When we were young, ktorú zaspievala Maťa Sedláková (8. A); 3. miesto vyhrala Natália Beliová (8. B) za pieseň Čerešne, ktorú si aj sama zahrala.

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme, že takto reprezentujú našu školu.

            Mimochodom, chcem sa poďakovať aj všetkým našim fanúšikom – v niektorých tanečných skupinách sme mohli vidieť známe tváre našich školákov 

            Tak čo poviete? Má Dneperská talent?

        • Matematická olympiáda - krajské kolo
          • Matematická olympiáda - krajské kolo

          • 19. 4. 2016
          • Braňo Pastula (IX. C) v tomto školskom roku žne úspechy! Dňa 22. 3. 2016 v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach pokoril 4 ťažké matematické úlohy krajského kola Matematickej olympiády v kategórií Z9. Spomedzi vyše 100 účastníkov Košického kraja s počtom 20 bodov z 24 možných skončil na krásnom 4. mieste. Braňovi gratulujeme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy.

        • Botanická záhrada v Košiciach
          • Botanická záhrada v Košiciach

          • 19. 4. 2016
          • Dňa 13. 4. 2016 sa žiaci 7. ročníka v čase vyučovania zúčastnili exkurzie v košickej botanickej záhrade v rámci hodín Svet práce. Naživo sme si mohli utvrdiť poznatky z tohto predmetu o pestovaní rastliniek - kvetov, stromov, krov, úpravu skalky, trávnika, ale aj exotických rastlín v skleníkoch. Zároveň sme videli, ako sa chystá výstava kaktusov. Botanická záhrada má aj malú ZOO s domácimi zvieratkami, jazierko s rybkami a domček pre hmyz do záhrady. Zaujali nás najmä záhony so skalničkami a jarnými cibuľovinami. Usporiadanie kvetov v nich môžeme využiť pri skrášľovaní areálu našej školy, čo bol zámer tejto exkurzie.

        • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • 18. 4. 2016
          • Dňa 11. 4. sme sa zúčastnili okresného kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v CVČ Domino na Popradskej ulici. Reprezentovali nás víťazky školského kola - Zuzka Kavečanská, Andrejka Kaššaiová zo 4. C, Barborka Vaľková z 8. A, Bianka Gurská z 5. A a Liliana Kočišová zo 7. B vo všetkých troch kategóriách. Podarilo sa nám získať aj nejaké cenné trofeje. V druhej kategórii získala ocenenie poroty žiačka Bianka Gurská z 5. A. V prvej kategórii v prednese poézie bola na 3. mieste Zuzka Kavečanská a za prednes prózy získala 1. miesto a postup do krajského kola Andrejka Kaššaiová zo 4. C. Dievčatám srdečne blahoželáme.

        • Výtvarná súťaž
          • Výtvarná súťaž

          • 18. 4. 2016
          • Milé pani učiteľky, milí výtvarní nadšenci. Skončila Veľká noc a tým aj naša pravidelná školská súťaž s názvom Jar. V kategórii 1.-2. ročníka sa umiestnili: 1. miesto Štvartáková Petra - 2. A, 2. miesto Sun Jiaqi - 2.C, 3. miesto Holcer Alex - 2. A. V kategórii 3.-4. ročníka sa umiestnili: 1. miesto Miškovičová Natália - 4. B, 2. miesto Petrovská Timea - 4. A, 3. miesto Nagyová Gabika - 4. A. Vy ostatní nebuďte smutní a už teraz sa môžete tešiť na posledné školské súťažné kolo pod názvom Moje mesto Košice. Na vaše práce sa už teraz veľmi tešíme.

          • Biologická olympiáda – okresné kolo

          • 14. 4. 2016
          • Naši biológovia už niekoľko rokov obsadzujú prvé priečky v okresnom kole Biologickej olympiády kategórie E. Je určená žiakom druhého stupňa, ktorí majú možnosť súťažiť v troch odbornostiach: botanika, zoológia a geológia. Každá z odborností od súťažiacich vyžaduje teoretické vedomosti presahujúce výkonový štandard učiva ZŠ, schopnosť identifikovať predložené prírodniny – rastliny a živočíchy aj v latinskom názvosloví, minerály a horniny spolu so vzorcami a zaradením do systému alebo skupín podľa ich vzniku. Dôležitou súčasťou úspechu na súťaži je aj vlastná práca, založená na pozorovaní organizmov v ich prirodzenom biotope, či mapovaní geologického odkryvu spojeným s odberom a pomenovaním vzoriek minerálov a hornín vyskytujúcich sa v ňom. Čítajte VIAC - o ich úspechoch!

            Našu školu v tejto náročnej súťaži reprezentovala trojica žiakov: botanička Tamarka Štofková zo VII. B, zoológ Oliver Pahulyi (VII. A) a geológ Erik Lazár (VI. B). Hodiny prípravy strávené doma, v škole, v múzeu i v teréne premenili na výborné umiestnenia. Tamarke a Oliverovi patrí 2. miesto v ich kategórii, Erik si excelentným výkonom vybojoval 1. miesto nie len v našom okrese, ale stal sa aj absolútnym víťazom vo svojej odbornosti v celom meste. Našim šikovným biológom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • 21. 4. 2016
          • Dňa 31. marca 2016 sa v priestoroch Gymnázia na Šrobárovej ulici uskutočnilo krajské kolo Dejepisnej olympiády. Našu školu a zároveň okres Košice IV reprezentovali žiaci Michaela Pavúková v kategórii D a Samuel Frišman v kategórii E. Súťažilo sa písomnou formou. Test pozostával z troch častí: úlohy z učiva príslušného ročníka, úlohy z monotematického celku a úlohy z regionálnych dejín. Obidvaja naši reprezentanti boli nielen úspešnými riešiteľmi krajského kola, ale dosiahli aj výborné umiestnenie v rámci svojej kategórie. Samuel Frišman sa umiestnil na 2. mieste a Michaela Pavúková na 6. mieste. Miške a Samkovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy.

        • Fyzikálna olympiáda - okresné kolo
          • Fyzikálna olympiáda - okresné kolo

          • 12. 4. 2016
          • Dňa 16. marca 2016 sa víťazi školského kola 57. ročníka Fyzikálnej olympiády zobudili do náročného predpoludnia. Základná škola Staničná v Košiciach poskytla priestory všetkým účastníkom okresného kola tejto súťaže, ktorí počas štyroch hodín riešili štyri náročné fyzikálne úlohy. Naši žiaci Marek Kuruc (VIII. B) v kategórii F a Branislav Pastula (IX. C) v kategórii E sa úspešne preriešili až k tým najlepším umiestneniam. Obaja obsadili 1. miesta okresného kola fyzikálnej olympiády okresu Košice IV vo svojich kategóriách. Tešíme sa z ich úspechov a srdečne im blahoželáme.

        • Ocenenie pre pani riaditeľku
          • Ocenenie pre pani riaditeľku

          • 8. 4. 2016
          • Historická radnica v Košiciach bola v uplynulých dňoch svedkom vzdania úcty a vďaky učiteľom. Dňa 31. marca 2016 sa konali celomestské oslavy Dňa učiteľov za účasti vedenia mesta, starostov mestských častí, vzácnych hostí, riaditeľov škôl a ocenených učiteľov. Jednou z 35 ocenených pedagógov bola naša pani riaditeľka Emília Kušníriková, ktorá z rúk viceprimátorky Košíc Renáty Lenártovej prevzala poďakovanie za celoživotnú pedagogickú prácu, za štyri desaťročia učiteľskej stavovskej spolu-patričnosti, jasnú koncepciu rozvoja školy a jej profesionálne vedenie a za empatický, flexibilný a mimoriadne citlivý prístup k žiakom, rodičom a kolegom. Srdečne blahoželáme!

        • Čitateľský maratón
          • Čitateľský maratón

          • 5. 4. 2016
          • Hoci maratóny sú o rýchlosti, ten náš bol najmä o čítaní, počúvaní a rozprávaní. Na akciu žiaci 5.-8. ročníka prichádzali s citátmi o knihe a literatúre. Vybrali sme výrok od J. A. Komenského, ktorý priniesli žiaci V. A: "Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stávať sa hlupákom". Marec je mesiac knihy, a tak náš školský čitateľský maratón bol usporiadaný 23. marca. Štafetu čítania si odovzdalo 168 žiakov, ktorí čítali diela popredného slovenského spisovateľa Jozefa Cígera Hronského. Práve v týchto dňoch si pripomíname 120. výročie narodenia autora nestarnúcich rozprávkových knižiek a románov. Cieľom podujatia je vzbudiť záujem žiakov o čítanie, rozvíjať čitateľskú gramotnosť, pestovať kladný vzťah k literatúre a ku knihe.

          • PYTAGORIÁDA - obvodné kolo I. stupeň

          • 1. 4. 2016
          • Naši najúspešnejší riešitelia školského kola PYTAGORIÁDY sa veľmi snažili aj v obvodnom kole. V kategórii P3 získal Samuel Jeník (III. B) 2. miesto a Viliam Fekete (III. B) 5. miesto. V kategórii P4 obsadila Lívia Húdeková (IV. C) 4. miesto, Emily Semancová (IV. B) a Martina Gréková (IV. C) sú na 8. mieste. Úspešnosť tretiakov a štvrtákov je 83%. Našim počtárom ďakujeme a gratulujeme.

        • V knižnici
          • V knižnici

          • 31. 3. 2016
          • V marci – v mesiaci kníh, mali druháčikovia šťastie naživo stretnúť v knižnici Nad Jazerom rozprávkovú postavu Olu, manželku škriatka Vendelína. Žiaci sa s Olou hneď spriatelili a vypočuli si jej príbeh ako sa lesní škriatkovia snažia, aby les zostal čistý a zvieratká a rastlinky v ňom spokojné. Kto koná múdro a tiež pomáha prírode, bude aj odmenený jej darmi. Ola nám prezradila, ktoré bylinky pomáhajú a majú zázračnejšiu moc ako tabletky. Mať priateľov lesných škriatkov, s ktorými sa stretneme v knihe o Víle Jazmínke a škriatkovi Vendelínovi, môže mať ten, kto si knihu vypožičia a prečíta. Druháci sľubujú, že knihu prečítajú a škriatkom budú pomáhať našu prírodu chrániť.

        • Dni ochrany prírody
          • Dni ochrany prírody

          • 31. 3. 2016
          • V stredu 23. marca sa žiaci 6. ročníka zúčastnili v rámci Dní ochrany prírody zaujímavej prednášky o plazoch, spojenej s názornou ukážkou živočíchov, ktorá bola zrealizovaná v spolupráci s CVČ Orgovánová a koordinátorkou environmentálnych aktivít pre ZŠ pani Alžbetou Rodákovou. Z úst pracovníka ZOO Košice pána Jozefa Kindla sa naši žiaci dozvedeli, kde a kedy boli vyhlásené prvé chránené živočíchy, ktorá zo slovenských rastlín je najstaršou chránenou rastlinou, prečo vznikajú na svete zoologické záhrady, ktoré zvieratá patria v súčasnosti medzi najohrozenejšie a čo najviac ovplyvňuje znižovanie ich počtu v prírode a ešte mnoho ďalších informácií o hadoch a korytnačkách. Čítajte VIAC - je to zaujímavé!!

            Pútavé rozprávanie obohatil odborník na chov plazov aj netradičnými obyvateľmi košickej ZOO. Každý z prítomných šiestakov si mohol na vlastnom tele vyskúšať, aké je mať okolo krku škrtiča pytóna kráľovského, držať v náručí cudzokrajnú jaštericu agamu či zmerať si rýchlosť chôdze s veľmi obratnou suchozemskou korytnačkou. Zároveň šiestaci získali aj nový pohľad na možno pre mnohých nie veľmi sympatické zvieratká. Vďaka nám ľudom sú mnohé plazy na pokraji vyhubenia, preto si v súčasnosti zaslúžia celosvetovú ochranu. V prírode majú totiž nezastupiteľné miesto pri udržiavaní biologickej rovnováhy, čím zabraňujú premnoženiu rôznych druhov živočíchov.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38
        Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice
        Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186
        Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme.

        platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540
        školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie