• Novinky

        • Šiestaci experimentujú doma
          • Šiestaci experimentujú doma

          • 27. 5. 2020
          • Fyzika nepatrí v školách medzi tie najobľúbenejšie predmety. Avšak napríklad také experimentovanie môže byť niekedy veľká zábava. Pomocou jednoduchých vedeckých pokusov môžete ukázať dokonca už aj predškolákom, že fyzika môže byť vlastne úplne zábavná. Pokiaľ ste prirodzení bádatelia, tak ako naši žiaci VI. B triedy - Nelka, Sonička, Sebko a Leo a zaujímate sa o okolitý svet, nasledujúce pokusy sa vám určite budú páčiť.

        • Výtvarná súťaž o najoriginálnejšieho maskota
          • Výtvarná súťaž o najoriginálnejšieho maskota

          • 27. 5. 2020
          • Ešte pred coronou sme sa stihli zapojiť do jednej výtvarnej súťaže. Išlo o návrh  najoriginálnejšieho permoníka, ktorý sa stane patrónom olympijského festivalu EYOF v Banskej Bystrici. Odborná porota sa rozhodla oceniť až 15 návrhov z 1 102 prác, ktoré prišli do výtvarnej súťaže.
            Šťastie sa usmialo aj na nášho žiaka Miška Gajdoša z II. C, ktorého prekvapil kuriér s veľkým balíkom. Srdečne gratulujeme a tešíme sa z tohto úspechu. Fotky v galérii.

        • Hudobný pozdrav
          • Hudobný pozdrav

          • 12. 5. 2020
          • Deviataci mali na hodinu výtvarnej výchovy pripraviť a zostrihať video. Vašej fantázii medze nekladieme, často očakávame, že prídete s niečim novým a zaujímavým. A pravidlo sa potvrdilo. Olívia Kukľová z IX. A triedy nielen natočila samotné video, ale naštudovala aj skladbu od Maxa Richtera - Departure (Lullaby) PIANO COVER. Dúfam, že sa Olívia nenahnevá, ale nemohla som si to nechať iba pre seba a tak vám všetkým posielam tento milý hudobný darček - hudobný pozdrav

          • Kvet menom ĎAKUJEM

          • 8. 5. 2020
          • Ešte v marci sa k nám dostala výzva zo ZUŠ Dezidera Kardoša v Bánovciach nad Bebravou o súťaži pod názvom Kvet menom ĎAKUJEM. Účastníci mali vytvoriť kvietok z akéhokoľvek materiálu a vyložiť ho na viditeľné miesto, napr. do okna a takýmto spôsobom poďakovať tým, ktorí stáli v prvej línii v boji s pandémiou koronavírusu. Ani naši žiaci neváhali a v rámci on-line hodín výtvarnej výchovy sme sa k tejto výzve pripojili.

            Ako sa píše na stránke ZUŠ:Účastníci prekvapili vynaliezavosťou, usilovnosťou a hlavne dobrosrdečnosťou. Do výzvy sa zapojili deti z rôznorodých končín Slovenska – pridali sa k nám šikovníci z Oravy, Žiaru nad Hronom, Košíc. Organizátori plánujú usporiadať v septembri veľkú výstavu spojenú s koncertom, takže medzi vystavenými prácami budú aj tie od našich žiakov.

            Je potrebné ešte povedať, že s vedením ZUŠ sa kontaktovala aj prezidentka SR pani Zuzana Čaputová, ktorá sa všetkým zúčastneným a vyučujúcim osobne v on –line prenose poďakovala.

            A my ďakujeme našim účastníkom – Dávidovi Kassaiovi, Markovi Petrovi Žigovi, Sebastianovi Laczkovi, Nike Korytiakovej a Borisovi Lisanskému.

        • Podávanie prihlášok na stredné školy a osemročné gymnáziá
        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • 22. 4. 2020
          • 22. apríl je každoročne venovaný Zemi

            Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Tento deň sa začal oslavovať od roku 1970. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytované Zemou. Je potreba si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.

            Náučné video pre deti o triedení a recyklácií odpadu.

            Spoznaj, pochop a hraj sa v ekoucebni

            Deň Zeme si môžete pripomenúť aj vy a to tak, že prijmete výzvu Jarné upratovanie s Maxom.

          • Oznam

          • 31. 3. 2020
          • Na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR, reagujúc na opatrenie týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu, oznámil minister školstva SR po rokovaní vlády SR dňa 24. 3. 2020 nasledovné:

            - školy ostanú zatvorené až do odvolania
            - ruší sa Testovanie 9 pre žiakov deviateho ročníka
            - prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája, pričom k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára - zápis do 1. ročníka základnej školy by sa mal uskutočniť od 15. do 30. apríla bez osobnej prítomnosti detí

            Vážení rodičia,

            chcem Vás naďalej poprosiť o spoluprácu a trpezlivosť v tejto pre nás všetkých nie ľahkej situácii. Všetci vyučujúci našej školy sa snažia o dištančnú formu výučby Vašich detí z domu. Verím, že to funguje a ak aj boli nejaké nejasnosti, prípadne ste niečo potrebovali, tak sa to vyriešilo. Budeme radi, ak poskytnete spätnú väzbu vyučujúcim, či to s deťmi takto zvládate. Táto situácia je nová aj pre nás a pre nikoho nie je ľahká. Deti však nemajú prázdniny, preto je potrebné aby sa učili. V prípade Vašich otázok alebo nejasností kontaktujte svojho triedneho učiteľa, vyučujúceho alebo priamo vedenie školy na szsdneperska@gmail.com. Presné informácie ohľadom zápisu do 1. ročníka, či prihlášok na stredné školy budeme aktualizovať na stránke školy.

            Mgr. Peter Ferenčák, riaditeľ školy

             

            Na základe rozhodnutia hlavného hygienika a Ústredného krízového štábu, ministerka školstvaprerušuje vyučovanie v školách a školských zariadeniach

            od 16. marca do 27. marca 2020 vrátane.

            Prosíme zákonných zástupcov o sledovanie webovej stránky školy, na ktorú v prípade akýchkoľvek zmien týkajúcich sa vyučovacieho procesu a diania v spoločnosti budeme prinášať aktuálne informácie.Zároveň Vás žiadame o zabezpečenie plnenia domácich úloh, ktoré budú Vašim deťom priebežne na stránke školy zadávať učitelia.

            usmernenie_ministerky_skolstva-1.pdf

            PRERUŠENIE VYUČOVANIA

            Na základe rozhodnutia zriaďovateľa Súkromnej základnej školy Dneperská 1 v Košiciach RNDr. D. Bosáka, riaditeľ školy Mgr. P. Ferenčák, v súlade s ustanovením §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov 

            prerušuje vyučovací proces v dňoch 12. 03. 2020 až 17. 03. 2020,

            z dôvodu ochrany verejného zdravia a z organizačných dôvodov. K tomuto rozhodnutiu sme pristúpili po zistení neustále sa zvyšujúcej absencie žiakov a pedagogických zamestnancov školy zo zdravotných dôvodov.

            Prosím zákonných zástupcov o sledovanie webovej stránky školy, na ktorú v prípade akýchkoľvek zmien týkajúcich sa vyučovacieho procesu a diania v spoločnosti budeme prinášať aktuálne informácie.

            Zároveň Vás žiadam o zabezpečenie plnenia domácich úloh, ktoré budú Vašim deťom priebežne na stránke školy zadávať učitelia.

            Nástup Vašich detí do školy je predbežne stanovený na 18. 3. 2020.

            Mgr. Peter Ferenčák, riaditeľ školy

            Rozhodnutie zriaďovateľa školy: rozhodnutie.doc

          • Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2020/2021 - dátum bude aktualizovaný

          • 28. 2. 2020

          • Vážení rodičia, milí predškoláci!    

            Jedným z významných období v živote dieťaťa je nástup do školy. Pre dieťa je to prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinností“. Je to však aj obdobie zvýšenej záťaže pre rodičov.
            V dnešnej náročnej, uponáhľanej dobe plnej moderných výdobytkov techniky, keď sa stále hovorí o dôležitosti vzdelania, akosi očakávame, že dnešné deti sa rýchlo, niektoré ešte v škôlke, naučia čítať, písať, počítať, dokonca zapnúť, vypnúť počítač, naštartovať internet či ovládať mobilný telefón.
            Veľkým prínosom doby je zároveň skutočnosť, že detskí psychológovia, špeciálni pedagógovia a výchovní poradcovia sa čoraz viac sústreďujú na psychickú a sociálnu pripravenosť detí pred nástupom do školy.

            Do prvej triedy sa zapisuje každé dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕši vek 6 rokov a dosiahlo školskú spôsobilosť. Rodič môže požiadať o odklad nástupu svojho dieťaťa o jeden rok, a to na základe odporučenia všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Vo výnimočných prípadoch môže zákonný zástupca dieťaťa požiadať o prijatie na povinnú školskú dochádzku aj u dieťaťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku ku dňu nástupu do školy. V takomto prípade musí rodič doložiť súhlasné stanovisko detského lekára a tiež zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Deti je možné zapísať na povinnú školskú dochádzku aj na diaľku. Zákonní zástupcovia môžu splnomocniť osobu na Slovensku, aby zapísala dieťa do niektorej základnej školy. Splnomocnená osoba sa preukáže rodným listom dieťaťa, splnomocnením od zákonných zástupcov dieťaťa a svojim občianskym preukazom. Zákonný zástupca následne musí písomne požiadať riaditeľa školy o povolenie navštevovať základnú školu v zahraničí. V prípade nezapísania dieťaťa na povinnú školskú dochádzku, sa rodič dopustí priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta.

            Budúci prvák by mal vedieť:

            • samostatne sa obliecť a obuť, pozapínať gombíky a zaviazať šnúrky
            • správne vyslovovať všetky hlásky
            • vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách
            • kresliť tak, že línie sú pevné a neroztrasené
            • nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi
            • vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej predlohy
            • rozprávať obsah krátkej rozprávky a rozumieť jej obsahu
            • naučiť sa naspamäť detskú básničku alebo pesničku
            • vysloviť krátke slovo samostatne po hláskach
            • orientovať sa v priestore, vie kde je "vpredu", "vzadu", "hore", "dole", "vpravo", "vľavo"
            • poznať svoje meno, priezvisko a adresu bydliska. Vymenovať členov rodiny, poznať ich prácu;
            • orientovať sa v okolí domu, poznať v okolí najdôležitejšie budovy;
            • vedieť, kde je škola, poznať cestu do školy;
            • osvojovať si základné pravidlá správania sa chodca v cestnej premávke, signály pre chodcov a dopravné značky;
            • poznať najznámejšie profesie a druhy prác dospelých, stroje a náradia, s ktorými pracujú, ich funkciu;
            • šetrne zaobchádzať s predmetmi;
            • vedieť pomenovať bežné predmety v okolí, ich vlastnosti (farbu, tvar, veľkosť a pod.), určiť materiál, z ktorého sú zhotovené a jeho vlastnosti;
            • poznať základné farby, rozlišovať doplnkové;
            • rozoznávať časové označenie častí dňa, roka a postupne názvy dní v týždni;
            • poznať a pomenovať najznámejšie kvety, kry, stromy, zeleninu, ovocie;
            • poznať znaky ročných období;
            • spoznávať základné prírodné zákonitosti, vedieť sa správať v prírode;
            • poznať a pomenovať bežné domáce, hospodárske a voľne žijúce zvieratá. Rozlišovať ich vonkajšie typické znaky, spôsob života a starostlivosť ľudí o ne;
            • poznať a pomenovať časti tela, zmyslové orgány a zásady starostlivosti o zdravie;
            • poznať vlastnosti piesku, hliny, kameňa, snehu, ľadu, vody, základné javy neživej prírody. Správne označovať prírodné javy (slnko, dážď, vietor,.....).

            Prílohy pre rodičov:

            Odklad školskej dochádzky Odklad_skolskej_dochadzky.doc

        • Košice star
          • Košice star

          • 25. 2. 2020
          • V pondelok 24. 2. 2020 sa tri žiačky našej školy Terezka Ďurišová III. A, Adela Horváthová IX. ADanka Rendeková VI. B zúčastnili celomestskej súťaže v speve populárnych piesní Košice star. V silnej konkurencii sme si odniesli dve Ceny poroty, a to Terezka Ďurišová v 1. kategórií a Adela Horáthová v 4. kategórií. Všetkým súťažiacim blahoželáme a tešíme sa z úspechu.

        • Dejepisná olympiáda
          • Dejepisná olympiáda

          • 25. 2. 2020
          • Dňa 14. 2. 2020 sa v CVČ Domino uskutočnil 12. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády. Na súťaž sa zodpovedne pripravovali reprezentanti 6., 8. a 9. ročníka. Testy obsahovali otázky z učiva príslušného ročníka, regionálnych dejín a monotematickej témy. Tento rok to bola veľmi pekná a deťom blízka téma „Milan Rastislav Štefánik“.  Najlepšie umiestnenie v súťaži dosiahla Natália Barnová  z IX. B triedy. Vo svojej kategórii sa umiestnila na 1. mieste a postúpila do krajského kola. Aj keď jej umiestnenie v krajskom kole ešte nepoznáme, vieme už teraz zhodnotiť, že to bola najúspešnejšia reprezentantka našej školy v histórii tejto súťaže. Zodpovedne sa štyri roky po sebe pripravovala na túto súťaž, umiestňovala sa na popredných miestach a postupovala do krajských kôl. Aj tento rok držíme Natálke palce, aby sa jej darilo v krajskom kole a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy.

        • ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK
        • Netradičná hodina chémie
          • Netradičná hodina chémie

          • 19. 2. 2020
          • Zaujímavú a netradičnú hodinu chémie mali možnosť zažiť naši ôsmaci, ktorí vo štvrtok 6. februára 2020 počas DOD PF UPJŠ v Košiciach navštívili chemické laboratória katedry organickej chémie, ktorými ich previedli študenti uvedenej fakulty.
            Najviac ich samozrejme zaujali pokusy, či už demonštračné, ale aj tie ktoré si sami vyskúšali.
            Hravou formou pracovali s indikátormi, farbivami a bežne používanými aromatickými zlúčeninami. Videli ako možno rozlíšiť metanol od etanolu, ako pripraviť bengálske ohne, či pripraviť sloniu zubnú pastu.
            Exkurzia  žiakov  zaujala. Cieľom požitých experimentov bolo ukázať, že pri ich realizácii je nutné dodržiavať pracovné postupy a laboratórne činnosti realizovať s maximálnou mierou bezpečnosti a zodpovednosti.

        • Telesná výchova
          • Telesná výchova

          • 11. 2. 2020
          • Že je telesná výchova najobľúbenejší predmet v škole určite dosvedčia samotní žiaci. Po zakúpení nových pomôcok sú hodiny plné zábavy, pohybu a súťaží. Tešíme sa, že aj takto môžeme prispieť k zdravému vývoju a telesnej obratnosti našich žiakov. Fotografie prikladáme do albumu.

        • Deň otvorených dverí pre budúcich prváčikov
          • Deň otvorených dverí pre budúcich prváčikov

          • 5. 2. 2020
          • Zápis Vašich detí do prvého ročníka základnej školy sa nezadržateľne blíži. Možno ešte stále zvažujete, ktorú školu si vybrať, aby Vaše dieťa osobnostne rástlo v prostredí, ktoré ho bude správne formovať. Pri tomto rozhodovaní Vám chceme pomôcť, preto Vás srdečne pozývame na „Deň otvorených dverí“ - 12. februára 2020 v čase od 8,00 do 16,00. Môžete si vybrať z ponuky  netradičných vyučovacích hodín v ktorejkoľvek triede podľa programu alebo o 14,00 – 16,00 hod. si môžete pozrieť činnosť v školskom klube detí.
            Tešíme sa na Vašu návštevu.
            PROGRAM_DOD.docx

          • Dejepisná exkurzia II.

          • 4. 2. 2020
          • Zimný, ale krásny slnečný deň sa žiaci V. C vybrali na dejepisnú exkurziu, ktorá bola zameraná na spoznávanie minulosti nášho mesta. Učivo z dejepisu o pomníkoch a pamätníkoch žiaci mali možnosť obohatiť si aj vizuálne, priamo v historickom centre Košíc. Od pomníka padlých hrdinov na Námestí osloboditeľov, cez Hlavnú ulicu až po pamätník víťazov MMM, bol príjemnou prechádzkou a zážitkom pre všetkých účastníkov krátkej exkurzie.

            Aj vďaka exkurziám sú naše deti schopné nielen naučiť sa byť samostatnejšie, ale aj oveľa lepšie pochopiť a precítiť aké je dôležité, aby sa niektoré veci z minulosti viac neopkakovali, ako by mali vyzerať naše "svetlé zajtrajšky" a najmä ako by k tomu mohli prispieť práve oni.

          • Mobilné planetárium

          • 29. 1. 2020
          • V mobilnom planetáriu sa nechali naše deti zo školskej družiny vtiahnuť do tajomných hĺbok vesmíru, spoznávali jeho záhady, hviezdy, planéty, čiernu dieru, polárnu žiaru i  podmorský svet. V planetárnej kupole sa ocitli a stali súčasťou veľkého kolosu života na našej planéte. Dozvedeli sa, ako sa vyvinul vesmír do podoby ako ho poznáme dnes. Okúsili na malú chvíľu aké je to byť kozmonautom a spoznali hĺbku podmorského sveta a života v ňom. 

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • 28. 1. 2020
          • Len čo sme sa vrátili z prázdnin, niektorí naši žiaci museli zabrať na plné obrátky. Už 15. januára prebiehalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. V kategórii 1A nás reprezentoval Viliam FEKETE zo 7. B triedy, v kategórii 1B Patrik HORVÁTH z 8. A triedy. Súboj v jednotlivých kategóriách bol dosť vyrovnaný a bodový rozdiel medzi súťažiacimi bol veľmi tesný. Nás však teší, že sme ani v tomto roku nezostali bez ocenenia. Patrik HORVÁTH pre našu školu vybojoval nádherné 3. miesto. Blahoželáme a tešíme sa spolu s víťazom.

        • Školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko
          • Školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

          • 20. 1. 2020
          • V mesiaci február sa bude konať okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko, kde si aj naši najlepší žiaci zmerajú svoj talent v prednese povestí so žiakmi iných škôl z okresu. V škole prebiehali triedne kolá, kde sa žiaci snažili prednášať tak, aby zaujali svojich spolužiakov. Tí najlepší postúpili do školského kola a dnes už poznáme aj ich umiestnenie.

            1. kategória: 1. miesto: Hugo Havaš II. A, 2. miesto: Lilly Melody Exlerová III. B, 3. miesto: Šimon Kokoruďa II. B

            2. kategória: 1. miesto: Radka Mužíková  IV. A, 2. miesto: Xénia Gramatová V. C, 3. miesto: Natália Mirgusová V. A

            3. kategória: 1. miesto: Viliam Vojčík VII. A, 2. miesto: Veronika Počatková VI.B, Karolína Zábojová VI.B, 3. miesto: Sára Parkanská VI. A, Samuel Jeník VII. B

            Žiaci Hugo Havaš, Radka Mužíková a Viliam Vojčík nás budú ďalej reprezentovať v okresnom kole tejto súťaže. Držíme im palce a všetkým zúčastneným ďakujeme.

        • SUDOKU
          • SUDOKU

          • 16. 12. 2019
          • V utorok sa konal už desiaty  ročník Majstrovstiev školy v riešení sudoku. Všetci nadšenci tohto hlavolamu si preverili svoje zručnosti v dvoch kategóriách. Zišlo sa ich štyridsaťtri, sudoku zvládlo v časovom limite 30 minút vyriešiť dvadsaťdva z nich.

            V kategórii žiakov 3. - 4. ročníka zvíťazila Evka Janeczková zo IV. A, ktorá sudoku vyriešila za necelých sedem minút. Ďalšie dve miesta na stupňoch víťazov si rozdelili Riško Schӧn zo IV. B a Jurko Ferenčík zo IV. C triedy.

            Kategóriu žiakov z 5. – 9. ročníka suverénne vyhrala deviatačka Saška Válentová, ktorá na vyriešenie hlavolamu nepotrebovala ani 4 minúty. Druhá priečka patrí Emke Tomkovej zo VII. B a tretia Karolínke Zábojovej zo VI. B triedy.  

            Všetci úspešní riešitelia nájdu svoje výkony v priloženej tabuľke. Tých, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach v oboch kategóriách, pozývame vo štvrtok počas veľkej prestávky do V. C, aby sme im odovzdali odmeny. Ostatní úspešní riešitelia budú svojou vyučujúcou odmenení jednotkou do matematiky. 

            Pochvala patrí aj tým súťažiacim, ktorým sa v tomto ročníku nedarilo. Sme radi, že ste si popri všetkých školských povinnostiach našli čas a neváhali si po vyučovaní zasúťažiť hoci aj so staršími spolužiakmi. Blíži sa čas leňošenia pri vianočnom stromčeku, ktorý môžete využiť aj na zdokonalenie sa v riešení tohto známeho hlavolamu. Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a pri riešení sudoku sa tešíme na stretnutie opäť o rok.

            A ešte niečo na záver... Ak máte radi hlavolamy, tak vedzte, že vo februári pre vás pripravujeme opäť súťaž v skladaní klasickej Rubikovej kocky na čas. Takže skladajte, trénujte a najmä rozmýšľajte.

    • Kontakty

      • Súkromná základná škola, Dneperská 1, 04012 Košice
      • +421 55 674 48 38
        Školská jedáleň: +421 55 674 36 31
      • Dneperská 1, 040 12 Košice
        Slovakia
      • číslo účtu na platbu školného: SK 22 1100 0000 0029 4703 2186
        Pre ľahšiu identifikáciu platby (školného alebo ŠKD) uvádzajte, prosíme, variabilný symbol (číslo zmluvy) počas celého štúdia žiaka na našej škole. Ďakujeme.

        platba ŠKD: SK19 7500 0000 0040 3034 8540
        školská jedáleň: SK58 7500 0000 0040 3035 2494
      • facebook.com/dneperska
    • Prihlásenie